At spise kød eller ikke at spise kød

INTERVIEW. Forfatter Jonathan Safran Foer er efter to succesromaner optaget af kødets væsen. Hvorfor spiser vi kød, og hvordan behandler vi de dyr, vi æder?

Den amerikanske forfatter Jonathan Safran Foer havde to succeser med sig i bagagen. Og hans kone havde endnu en i maven. Hun var gravid.

Selv om både "Ekstremt højt og utrolig tæt på" og "Alt bliver oplyst", blev rost af anmelderne og slugt af læserne valgte forfatteren en ny vej.

Han ville skrive en halvjournalistisk bog om, hvorfor mennesker spiser dyr. På den måde kunne han samtidig forberede sig til sin nye farrolle. Og det kom der bogen "Om at spise dyr" ud af.

Underligt med at spise kød

- Et af de spørgsmål som dukkede op, da jeg fik en søn var, skal han spise kød? Jeg havde altid selv haft det lidt underligt med at spise kød, men jeg gjorde det engang i mellem, fortæller Jonathan Safran Foer.

Jonathan Safran Foer gik i gang med at undersøge, hvordan vi behandler de dyr, som vi spiser. Og hvorfor vi spiser nogle dyr.

Svinet slagtet, hunden fejret

Han besøgte industrilandbrug, talte med farmere og besøgte slagterier. På et af slagterierne - et lille familiedrevet slagteri - mødte han Mario:

- Mario var et godt eksempel på et af menneskets paradokser. Mens Mario og jeg stod og så store dyr blive slagtet, fortalte han om, hvordan han havde holdt fødselsdag for sin lille astmasyge Shih-Tzu-hund, siger Jonathan Safran Foer.

Han har selv en hund - George - som han elsker, men alligevel synes han, at det er underligt, at mennesker i vesten har besluttet, at vi kan dræbe og spise grise, men ikke hunde.

Dyrevelfærd ikke i USA

Bogen "Om at spise dyr" er en lang diskussion, om både hvorfor vi spiser dyr, men også om hvordan, vi så behandler de dyr, som vi spiser.

I USA er der ikke nogen tradition for at diskutere dyrevelfærd, og da Jonathan Safran Foer hører, at en af hovedhistorierne aftenen før i TV-Avisen handlede om "kastration af smågrise" siger han, at den slags nyheder aldrig ville nå de store amerikanske tv-kanaler:

- Det amerikanske industrilandbrug ville sikre sig, at sådan noget aldrig kom i nyhederne. De vil true med at trække deres reklamekroner ud, og de ville true med sagsanlæg. Det er meget sjældent, at dyrevelfærd bliver taget op af de store medier, forklarer Jonathan Safran Foer.

Begynder ikke at spise hunde

Den amerikanske forfatter er ikke dyreaktivist eller religiøs vegetar. Og hans bog "Om at spise dyr" er da også blevet voldsomt kritiseret af amerikanske dyreaktivister for at være for blødsøden.

- Jeg vil bare gerne give folk muligheden for at tænke over, hvad det er, de gør. Jeg vil ikke have, at vi skal begynde at spise hunde eller holde fødselsdagsfester for svin. Vi skal bare forstå, hvad vi putter i munden, og hvilken form for kødindustri, vi støtter, når vi spiser. Og forstå, at vi godt kan ændre vores vaner, siger Jonathan Safran Foer.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:53299c9f6187a21d78e65db7