Sprogmagister: Mere sprogpolitik, tak

Den almindelige dansker bliver forvirret over valgfrihed i retskrivningsreglerner, mener sprogekspert.

Den almindelige dansker bliver forvirret over valgfrihed i retskrivningsreglerner, mener sprogekspert.

I dansk retskrivning er meget valgfrit. Og der bliver endnu mere.

Med den 4. udgave af Retskrivningsordbogen, som udkommer i næste måned bliver det for eksempel korrekt at skrive både gør-det-selv-køkken og gør det selv-køkken.

Det bliver også valgfrit, om man vil skrive it eller IT, cd eller CD, dvd eller dvd. I dag skal de alle skrives med småt.

Men cand.mag. i dansk sprog Kirsten Rask, der blandt andet underviser i korrekturlæsning, mener, at Dansk Sprognævn sender for mange sproglige spørgsmål ud til "folkeafstemning".

Danskerne skal selv bestemme

- Sprognævnet er ikke meget for at bestemme, hvad der skal være korrekt. De vil gerne overlade det til danskerne at bestemme, men de fleste menige sprogbrugere vil forfærdelig gerne kunne slå op og få ét klart svar, siger Kirsten Rask til Ritzau.

Meningen med Retskrivningsordbogen er ifølge Dansk Sprognævn at afspejler de ord, vi bruger her og nu, og også afspejle de grammatiske ændringer, der sker med sproget.

Men ifølge Kirsten Rask er det udtryk for en misforståelse, når Dansk Sprognævn alene har til opgave at registrere og beskrive den måde, som sproget udvikler sig på.

Mange kender ikke regler

- Sproget udvikler sig. Javist. Men hvorfor udvikler sproget sig? Min påstand er, at det er os danskere og især professionelle sprogbrugere, der udvikler sproget.

- I dag ændrer sproget sig blandt andet fordi, der er mange, der ikke kender reglerne. Det glæder også de professionelle.

- Det kunne man forsøge at ændre på, ved at styrke undervisningen i dansk på alle niveauerne og især på journalistuddannelserne og samtidig appellere til en større ansvarlighed hos de professionelle sprogbrugere, siger Kirsten Rask.

Kurser i retskrivning

Hun så gerne, at også Sprognævnet fik lov til at gå aktivt ind og tilbyde kurser i dansk retskrivning.

Den nye udgave af Retskrivningsordbogen bliver præsenteret på Bogforum i Bella Center på Lindhardt og Ringhofs stand den 9. november. Bogen indeholder over 4000 nye ord.

/ritzau/