Sprognævn godkender "at google"

Søgemaskinen Google fylder 10 år. I den tid er begrebet "at google" gået ind i det danske sprog. Dansk Sprognævn kommer ordet i den kommende udgave af Retsskrivningsordbogen.

I den kommende weekend fylder internetgiganten Google 10 år. Google er verdens største søgemaskine.

På de 10 år er Google blevet mere end et sted, hvor man kan søge oplysninger om ALT. Det er bare at skrive et ord, og på mindre end et sekund præsenterer maskinen tusinder af svar.

Hverdagsord

Firmaet er blevet så stor en del af vores hverdag, at navnet er blevet til et hverdagsord i det danske sprog: Nemlig det "at google".

Derfor ophøjer Dansk Sprognævn at google til et officielt dansk ord, oplyser seniorforsker Jørgen Schack fra Dansk Sprognævn til DR Nyheder.

- Alt tyder på, at det kommer med i den næste udgave af retskrivningsordbogen, som udkommer i 2011. Med mindre, der sker et eller andet helt voldsomt på markedet for søgemaskiner, så kommer Google med - altså "at google", siger Jørgen Schack.

Bekvemt ord

Han peger på, at det er bekvemt at bruge ordet google i stedet for at sige "slå op på internettet". Det er sproglig økonomi, det er så bekvemt, som det kan være. Og så falder at google ind i sprogsystemet.

- Det er det eneste varemærkeudsagnsord, vi har i retskrivningsordbogen. Alle de andre varemærker er navneord. Ordet at google er faktisk temmelig exceptionelt, siger Jørgen Schack.

Facebook
Twitter