Sprogpris til Rytteriet og Trafikdronning

En lang stang jern er et af den slagsudtryk, der gør trafikpropper lettere fordøjelige, og derfor bliver trafikradiovært Jette Beckmann sammen med Rytteriet tildelt DRs sprogpris.

DR har i år valgt at belønne Trafikdroningen Jette for sine farverige beskrivelser af Københavns trafikkaos. Små sammenstød bliver i Jette Beckmanns mund til morgenkys, mens lange køer bliver beskrevet som "En lang stang jern", og det er den slags, der kan forvandle en frustreret morgen i kø på en af indfaldsvejene til hovedstaden til et godt grin.

Derfor modtager Jette Beckmann i dag kl. 13 DRs sprogpris, som bliver overrakt af mediedirektør Mikael Kamper.

- Jette Beckmann har sat helt nye standarder for, hvordan trafikmeldinger kan formidles. Hun formår eksempelvis at give de små irritationsmomenter i morgentrafikken et nærmest erotisk skær, når hun omtaler et lille sammenstød som et 'morgenkys', en endeløs bilkø som 'en lang stang jern', eller et langvarigt rødt lys som 'en genert lyskurv'. Det er den slags stof, sprogpriser bliver gjort af, siger Mikael Kamber om Jette Beckmann.

Forståelse vigtigere end at være korrekt

Og den beskrivelse kan Jette Beckmann godt genkende.

- Jeg får af og til hug fra lyttere, som siger, jeg har sagt noget, som ikke lød helt korrekt. Men det vigtigste for mig er, at de har forstået det! Og det har de næsten altid, og så er det jo, som det skal være. Man kan jo egentlig ikke sige, at Køge Bugt-motorvejen kører skide godt - men folk forstår, hvad jeg mener! Forståelse er langt vigtigere end korrekthed, siger hun

Særpris til Rytteriet

En jury bestående af mediedirektør Mikael Kamber, direktør for Det danske Sprog- og Litteraturselskab Jørn Lund, kanalcheferne Anders Kinch-Jensen (P1) og Birgitte Fredsby (B&U), to tidligere sprogprismodtagere - radiovært Karen Secher (2003) og sportsjournalist og kommentator Andreas Kraul (2009) samt DRs sprogdirektør Martin Kristiansen har også valgt at give en pris til satireprogrammet Rytteriet.

- Rytteriet jonglerer virtuost mellem de enkelte figurers personlige sprog, både dem med kendt forlæg og de fiktive, og mellem dialekter og sociolekter. Satiren og karaktertegningen bygger på skarpe sproglige iagttagelser, der samtidig på herlig pædagogisk vis lærer os, at forståelsen af det sagte i den grad afhænger af sammenhængen, forklarer DRs sprogdirektør Martin Kristiansen.

Med prisen følger 10.000 kroner.

Facebook
Twitter