Stadig kamp om John Lennons eftermæle

Det er 25 år siden, at eks-beatlen John Lennon blev myrdet. Men hans familie og venner kæmper stadig om at give det rigtige billede af den verdensberømte musiker.

Det er i morgen 25 år siden, at John Lennon blev dræbt i New York af fem skud, som den sindsforstyrrede Mark Chapman affyrede i eks-beatlens ryg.

Som årene er gået, har Lennons familie, venner og fans været i offensiven for at give offentligheden, hvad de hver især regner for det rigtige billede af manden, der skrev mange af Beatles verdensberømte melodier. Men på 25-års-dagen for mordet står det klart, at der ikke er fundet et entydigt svar på, hvem John Lennon var.

Siden mordet på ham den 8. december 1980 er der opstået en hel Lennon-industri. Der har været udstillinger, opsamlingsalbums af hans musik er udsendt, der er skrevet bøger om ham, og der har endda været en Broadway musical.

Selvbestaltet talskvinde

Den person, der har stået centralt i hele denne imagekamp, har været Lennons enke, den nu 72-årige Yoko Ono. Hun optræder, trods hans død for mange år siden, stadig som hans talsmand og udreder, hvad Lennon ville have ment om alt lige fra musik til Irak-krigen.

- Jeg er sikker på, at John ville have været frygtelig ophidset over Irak-krigen, sagde hun i marts 2003.

Yoko Ono, der af mange regnes for at være den person, som bærer skylden for opløsningen af The Beatles, har igennem årene delt den del af den offentlige mening, der beskæftiger sig med John Lennon. Hendes selvbestaltede rolle som talskvinde er ikke blevet modtaget med kyshånd alle steder.

En jordisk Lennon

Op til årsdagen for mordet har andre også forsøgt at blande sig for at give et mere nuanceret billede af Lennon. Et mere jordisk billede af Liverpool-drengen i stedet for det ophøjede næsten religiøse indtryk, som Ono har givet ham.

Lennons første kone, Cynthia Lennon, udsendte i oktober bogen "John", hvor hun blandt andet fortæller om et ægteskab, hvor hun ofte blev ydmyget, og som hun ofte fandt "smertefuldt". Hun betegnede ham som en mand, der kunne være lige så ond, som han var elskelig.

Den nu 66-årige Cynthia betegnede bogen som "den rigtige historie om den rigtige John", og det er en betegnelse, som Lennons ældste søn Julian - han er fra ægteskabet med Cynthia - tilslutter sig i bogens forord.

- Hvis der skal være et balanceret billede af fars liv, så er det på tide, at mors side af historien bliver fortalt.

I en anden udtalelse i forbindelse med 25-års-dagen erkender Julian Lennon, at han havde "meget blandede følelser" for sin far.

- Han var den far, jeg elskede, men som svigtede mig på så mange måder, siger han.

Smerten ikke lindret

Yoko Ono har i anledning af årsdagen samlet hyldestudtalelser fra andre berømtheder som Elton John og Mick Jagger i en bog, hvor hun i forordet skriver, at de 25 år, der er gået siden mordet, ikke har gjort meget for at lindre smerten over hans død.

Morderen Chapman blev idømt en fængselsdom på fra 20 år til livstid, og han har flere gange forgæves forsøgt at komme ud af fængslet. Sidste år fik han for tredje gang nej.

I et interview, der blev lavet for 10 år siden, sagde han, at han ledte efter sin egen personlighed, da han myrdede Lennon.

- Det var som et tog, et løbsk tog. Der var ikke noget, der kunne stoppe det. Intet kunne stoppe mig, forklarede han om årsagen til, at han skød John Lennon.

FacebookTwitter