Statens Museum lægger væg til studenterprotest

Statens Museum for Kunst udstiller malerier i protest mod Kulturministeriets sparekrav mod Kunstakademiet. - Sparekravene er helt håbløse, siger Bjørn Nørgaard.

I forhallen på Statens Museum for Kunst blev der torsdag eftermiddag udstillet 180 værker. De forestillede alle præcis det samme. En bavnehøj, noget vand og en dansk sommerhimmel.

Ifølge folkene bag udstillingen er det nemlig sådan - ensformig - at fremtiden for den danske kunstverden ser ud, hvis det står til Kulturministeren.

Malerierne var en del af en protestudstilling mod de omfattende besparelser, som Kulturministeriet har pålagt Det Kongelige Danske Kunstakademi, og som vil betyde, at akademiet skal fyre hver syvende medarbejder, opgive sit største malerværksted og lukke den ene af sine to malerskoler.

- Sparekravene er helt håbløse. Det er bogholderkneb, som den her regering er blevet specialist i. Hvis de vil beskære Danmarks kulturinstitutioner, bør de sige det højt og tydeligt i stedet for det her lusk, siger Bjørn Nørgaard til DR Kultur, der er tidligere professor på Det Kongelige Danske Kunstakademi, og som holdt tale i forbindelse med udstillingen.

Det er en kunstnerisk happening

Det er de studerende ved kunstakademiet, der afholdte protest-udstillingen for at markere utilfredsheden med de massive besparelser. Men for at den kunne blive til noget, har Karsten Ohr, der er direktør på Statens Museum for Kunst, givet tilladelse til den.

- Vi kender selv til problemstillingen omkring faldende bevillinger og voksende udgifter. Men først og fremmest tillader vi denne aktion på museet, fordi vi ser det som en kunstnerisk happening. Den fri kunst har til alle tider beskæftiget sig med samfundet, ligesom den på forskellig vis italesætter de vilkår, den udvikler sig under, skriver han i en mail til DR Kultur.

Negativ indflydelse på Danmarks position

Det er dog ikke kun de studerende og Bjørn Nørgaard, der forholder sig kritisk til besparelserne.

Kultur og medieordfører for Socialdemokraterne, Mogens Jensen, har kaldt Kulturministeren i samråd. Blandt andet vil Mogens Jensen gerne have svar på, om Per Stig Møller mener, at Kunstakademiet kan opretholde den nødvendige høje kvalitet på trods af regeringens nedskæringer.

- Det står nu klart, at regeringens manglende investeringer og direkte nedskæringer får alvorlige konsekvenser for dansk kunst- og kulturliv. Jeg er ikke i tvivl om, at det vil få stor negativ indflydelse på såvel dansk billedkunst som Danmarks position på den internationale kunstscene, siger Mogens Jensen i en pressemeddelelse.

De har taget et hjul fra bilen

Kritikken giver Steen Kyed, der er afdelingschef i Kulturministeriet, ikke meget for.

- Det, der er sket med Kunstakademiets billedskole er, at de har været underlagt besparelser på linje med alle mulige andre statslige institutioner. Så jeg har svært ved at se, at skolen skulle blive slået i stykker af det her. Den er ikke ramt af besparelser mere end andre, siger han til DR Kultur.

Bjørn Nørgaard mener dog, at kunstakademiet allerede har taget sin tørn, når det gælder besparelser.

- Gennem Nyrup-regeringen blev vi pålagt årlige besparelser - vi har taget masser af besparelser. Men til sidst er der ikke mere. De, de har taget nu, er det ene hjul af bilen, og så kan den altså ikke køre. Vi kan godt undvære både bilradio, aircondition og nylakering. Men vi er altså nødt til at have fire hjul, ellers kan skidtet ikke køre, siger han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk