Statsmuseum står tomt grundet vred Munk-søn

Kaj Munks præstegård i Vedersø er i realiteten en tom skal uden indhold. Stedet er også et statsejet museum. Møblerne er hos Kaj Munks søn, Arne Munk.

Et museum uden indhold.

Det er stort set situationen på Kaj Munks præstegård i Vedersø, efter at staten for to måneder siden overtog stedet.

Samtidig har Kaj Munks søn, Arne Munk sav og økse parat til at smadre inventaret fra præstegården, for siden at brænde det af.

Lige som han allerede har gjort ved enkelte møbler.

- Jeg har mistet tålmodigheden, og asken fra bålet kan man så udstille på museet, siger Arne Munk.

- Sådan en askehob er måske det stærkeste vidnesbyrd om denne stats fuldstændigt forkastelige behandling af Vedersø Præstegård, siger han.

Arne Munk har hidtil stillet som betingelse for at donere inventaret fra Vedersø Præstegård, at staten overtog stedet og drev det som et varigt og værdigt minde for Kaj Munk. Det er nu sket, men Arne Munk vil stadig ikke udlevere møblerne.

- Jeg har stillet flere krav, som ikke er blevet indfriet. Blandt andet, at der bliver udarbejdet en hvidbog, der sort på hvidt og videnskabeligt belyser Vedersø Præstegårds lidelseshistorie, siger Arne Munk.

Biskop Karsten Nissen, som er formand for præstegården nye bestyrelse, har forståelse for Arne Munks holdning

- Det er jo rigtigt, at der er sket uret over for Kaj Munks minde og Vedersø Præstegård, siger han.

- Men nu har staten overtaget stedet, som Arne Munk hidtil har ønsket det. Derfor har jeg stadig et håb om, at møblerne kommer tilbage, siger biskob Karsten Nissen.

Stod uberørt indtil 2005Lige ind til 2005 var Vedersø Præstegård stadig indrettet stort set som det så ud, da digterpræsten Kaj Munk den 4. januar 1944 blev hentet af Gestapo, og siden henrettet i en vejkant ved Hørbylunde Bakker.

Efter aftale med Kirkeministeriet boede Kaj Munks enke, Lise Munk på præstegården frem til sin død i 1998. Hun ændrede ikke meget på stedet, så blandt andet Kaj Munks arbejdsværelse med slåbrok og studenterhue stod urørt frem til 2005, hvor daværende kirkeminister Bertel Haarder, krævede at Lise Munks arvinger tømte præstegården.

Privat fond fandt penge

Da Arne Munk tømte Vedersø Præstegård skete det samtidig med at staten overdrog stedet til Fonden Vedersø Præstegård.

Med Ringkøbing Kommunes tidligere borgmester Hans Østergård i spidsen forsøgte fonden at rejse midler til istandsættelse og drift. Det lykkedes til sidst med seks millioner fra Realdania at skaffe penge til at bevare, rive ned og bygge nyt.

Da fonden den 15. september i år gav stedet tilbage til staten, kvitterede staten med at sætte Vedersø Præstegård på finansloven med et årligt drifttilskud.

Det er nu Kulturministeriet, der har ansvaret for Vedersø Præstegård, men Ringkøbing-Skjern Museum, der i praksis driver stedet som en selvejende institution med biskob Karsten Nissen som formand for bestyrelsen.

Karsten Nissen forstår godt Arne Munk

Karsten Nissen har forståelse for Arne Munks seneste udmelding om at de tomme lokaler i Vedersø Præstegård skal vidne om den uret som statens repræsentanter gennem tiderne har gjort mod stedet:

- Det er jo rigtigt, at der er sket uret over for Kaj Munks minde og over for Vedersø Præstegård, siger Karsten Nissen.

- Men nu vil vi skabe et varigt og værdigt minde over Kaj Munk med staten som øverste garant. Det er præcis som Arne Munk hidtil har ønsket det, og derfor håber jeg også, at han vil kvittere for det, ved at donere stedets møbler og inventar til Kaj Munks Præstegård i Vedersø. Jeg er i hvert fald parat til at mødes med Arne Munk, hvornår det skal være, siger biskob Karsten Nissen.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:532eb67fa11f9d13d0d4b37b

Facebook
Twitter