Da tyskerne 9. april 1940 om morgenen indvaderede Danmark, sendte Statsradiofonien planmæssigt, som om intet var hændt.
Der skulle gå flere timer med morgengymnastik for mænd og morgenandakt, før danske radiolyttere fik at vide, at deres land nu var besat, og på det tidspunkt lå der allerede flyveblade med overskriften "Oprob Til Det Danske folk" spredt rundt i gaderne.
Statsradiofonien kom for sent med nyheden i 1940, og i anledning af 70 års dagen for tyskernes besættelse, retter de regionale P4-stationer nu den 70 år gamle fejl.
Livedækning, som den burde have lydt
For at råde bod på Statsradiofoniens manglende oplysninger dengang, sender P4 Trekanten, P4 Syd og P4 Esbjerg den 9. april i år seks timers radio, som den burde have lydt dengang.
- Efter at vi blev bekendt med, at Statsradiofonien først sent på morgenen fortalte, at tyskerne var marcheret ind i Danmark, tænkte vi her på redaktionen på, hvordan det ville have lydt, hvis vi havde haft de muligheder for nyhedsformidling, som vi har i dag, fortæller redaktionschef Morten Teilmann-Jørgensen fra P4 Trekanten.
Beaking news 70 år efter
Derfor bliver det en noget anderledes oplevelse, lytterne af de regionale programmer i det sydlige Jylland får, hvis de tænder for kanalen den 9. april klokken 4.10 om morgenen:
- Her vil vi gå på med breaking news om, at tyskerne er på vej over den danske grænse i Sønderjylland. Desuden har vi sendevogne og reportere placeret rundt i det sydlige Jylland, forklarer Morten Teilmann-Jørgensen.
Krigsanalyser fra kampzonen
Intentionen er at gøre dækningen så realistisk som muligt, og derfor vil P4 Trekantens udsendte journalister snakke i nutid, når de fortæller om, hvad der sker.
For eksempel vil der blive stillet om til en reporter, som fortæller om, hvordan han kan se tyske soldater bevæge sig over grænsen, og om hvordan det lige er lykkedes danske soldater at skyde en tank i stykker, kort fra hvor han står.
Desuden vil der være en historiker i studiet, som løbende fortæller om, hvorfor de to fronter gør, som de gør:
- Vi ved jo selvfølgelig meget mere i dag end man gjorde dengang. Den viden formidler eksperten videre, og lytteren vil her få perspektiv og analyser af forløbet, forklarer Morten Teilmann-Jørgensen.
Den første værnemager
Udover temaudsendelsen, kan man allerede nu besøge temasiden om 70-årsdagen. På siden er der en række artikler om tyskernes besættelse af Danmark. Desuden er der et interaktivt kort, hvor et miks af brugernes og de tre sydjyske P4-regioners beretninger om den 9. april 1940 kan læses.
Og selvom der først mandag den 8. marts blev åbnet for, at brugerne kan tilføje deres egen historie, er der allerede flere beretninger på siden.
- En af de mere kuriøse historier er skrevet af en, som kalder sig for "den første værnemager", og som kun var seks år dengang. Han fortæller i sin beretning, hvordan han solgte flødeskumskager til tyskerne. De gav én krone for kagerne, mens danskerne kun gav 10 øre, og han øjnede sig derfor hurtigt en mulighed for at tjene nogle penge, siger Morten Teilmann-Jørgensen.
De mange historier kan læses allerede nu, og du har mulighed for at tilføje din egen eller dine bedsteforældres historie her.
Det er ikke kun på P4 Trekanten, P4 Syd og P4 Esbjerg, man kan høre radioudsendelsen den 9. april. I resten af landet vil det nemlig være muligt at høre disse kanaler via netradio.