(Foto: © Minqiang-Lu / Wildlife Photographer of the Year, Minqiang-Lu)

Stem på dit favoritbillede: Dyrefotografer skildrer dyr i en verden domineret af mennesker

25 pletskud af dyr er nomineret til publikumsprisen ved international konkurrence.

De har fulgt isbjørne, søheste og ræve, og mange af deres billeder skildrer dyrearter, der lever i en verden præget af mennesker.

Hvert år kårer den internationale fotokonkurrence 'Wildlife Photographer of the Year' verdens bedste naturfotografer.

De 100 bedste billeder fra konkurrencen, som Natural History Museum i London står bag, kan lige nu og frem til 27. august opleves på det danske 'søstermuseum', Statens Naturhistoriske Museum.

Men juryen bag konkurrencen har også udpeget yderligere 25 billeder til en publikumspris, People's Choice Award.

Her kan folk fra hele verden være med til at stemme på deres favoritbillede.

Du kan se alle de nominerede fotos og stemme på din favorit inden 2. februar kl. 15 her.

Nedenfor kan du se et lille udvalg og læse historierne bag nogle af de fascinerede billeder.

 • 'Covid-affald', hedder dette billede af Auke-Florian Hiemstra fra Holland. Da en af landets kanaler blev renset efter coronapandemien, fandt hun denne aborre, der sad fast i tommelfingeren på en engangshandske. Rygfinnerne har sandsynligvis gjort, at den ikke kunne komme ud af handsken igen. (Foto: © Auke-Florian Hiemstra/ Wildlife Photographer of the Year”, AUKE-FLORIAN HIEMSTRA)
  1 / 10
 • 'Et fast greb' af den britiske undervandsfotograf Nicholas More, viser en pygmæsøhestehan, der bærer på sin ufødte yngel. Den holder fast i en lyserød søviftekoral med halen i Bali i Indonesien. (Foto: © Nicholas More / Wildlife Photographer of the Year, Nicholas More /)
  2 / 10
 • 'Hold fast' af Igor Altuna fra Spainen. En hunleopard har dræbt en abe i en nationalpark i Zambia. Abens unge er stadig i live og klynger sig til sin dræbte mor. Fotografen iagttog, hvordan leoparden tog byttet med tilbage sin egen unge, der legede med den i godt en time, inden den slog den ihjel. Nærmest som en form for træning af de evner, der skal gøre den i stand til at overleve på egen hånd. (Foto: © Igor Altuna/Wildlife Photographer of the Year, Igor Altuna)
  3 / 10
 • Sam Rowley fulgte en flok af plettede hyæner, som han døbte 'Motorvejs-klanen, i Harar i Etiopien. Han satte et vildtkamera op ved et trafikdræbt ådsel på landevejen, og fangede dette billede af flokkens yngste, der kigger frem, mens resten af flokken er på vej væk i baggrunden. (Foto: © Sam Rowley / Wildlife Photographer of the Year, Sam Rowley)
  4 / 10
 • I byen Bristol i Storbritannien fangede fotograf Simon Withyman en hunræv, med sår, efter den havde været i karambolage med et plastikhegn. Byens indbyggere lagde mad frem til ræven, der senere blev indfanget og behandlet. Den blev dog senere kørt ihjel af en bil. (Foto: © Simon Withyman Photography / Wildlife Photographer of the Year, Simon Withyman Photography)
  5 / 10
 • Tre gyldne stumpnæseaber kryber sammen i kulden. Aberne, der lever højt oppe i Qinling-bjergene i Kina, er truede på grund af skovrydning. Fotografen, Minqiang Lu, måtte vandre i en time op ad bjerget med sit udstyr på ryggen i minus 10 grader for at komme i øjenhøjde med aberne, der sad højt oppe i et træ.
  6 / 10
 • Den spanske Miquel Angel Artús Illana havde i fire dage fulgt en gruppe moskusokser Dovrefjeldet i Norge. Hunnerne var i løbetid, og han havde forventet en kamp mellem hannerne, men de fandt hurtigt ud, hvem der var stærktest. Til gengæld indledte to hunner en kort og intens kamp. (Foto: © Miquel Angel Artús Illana / Wildlife Photographer of the Year, Miquel Angel Artús Illana)
  7 / 10
 • Martin Gregus er nomineret for dette foto af en isbjørneunge, der nyder sommeren i den canadiske provins Manitoba. Fotografen brugte 33 dage blandt bjørnene for at dokumentere, hvordan de lever i en verden med mindre frost og sne. (Foto: © Martin Gregus / Wildlife Photographer of the Year, Martin Gregus)
  8 / 10
 • Andeskatten er en mellemstor sydamerikansk kat, der er truet og lever vildt i Andesbjergene i Argentina. Det lykkedes ikke fotografen, Sebastian Kennerknecht fra USA, at få et billede af en levende andeskat, men i et skur fandt han en død og udstoppet kat på væggen. De lokale mener nemlig, at katten bringer held til husstanden. (Foto: © Sebastian Kennerknecht / Wildlife Photographer of the Year, ©Sebastian Kennerknecht)
  9 / 10
 • Til gengæld lykkedes det Sascha Fonseca fra Tyskland at få et foto af en sneleopard på en bjergtop højt oppe i Himalaya-bjergene i Indien. Tre år har han brug på projektet, hvor han har placeret vildtkameraer for at fotografere leoparderne. (Foto: © Sascha Fonseca / Wildlife Photographer of the Year, Sascha Fonseca)
  10 / 10