Steppeulvenes Hip er tusinder af kroner værd

Den legendariske plade fra 1967 sælges for tusindvis af kroner. Der er nemlig ikke så mange af de originale tilbage.

Steppeulvenes legendariske plade HIp udkom i 1967. Den blev senest genudgivet i januar i år. (Foto: Pressefoto Warner Music © Warner Music)

Steppeulvene skrev musikhistorie i 1967, da deres debutplade Hip udkom. De syrede viser på dansk vandt genklang hos tidens unge, og selvom generationerne har skiftet en del siden, så er Hip stadig fast inventar på mangen et teenageværelse.

Og er man en af de heldige, som har lånt farmands udgave af Hip fra 1967, så er der god grund til at passe ekstra godt på den. Den er nemlig gode penge værd.

- Det er en sjælden plade, som der kun er omkring 700 tilbage af, fortæller Bjørn Lydén, der er indehaver af pladebutikken Badstue-rock i Aarhus.

Han fortæller, at prisen på pladerne varierer en kende.

- Alt afhængig af stand, så ligger den imellem 1000 og 4000 kroner, siger Bjørn Lydén.

På det store lærred

Både han og en række andre pladeforhandlere fortæller, at Hip er en yderst populær plade. Noget der nok ikke vil mindskes, efter at filmen ’Steppeulven’ torsdag aften får premiere.

Den fokuserer på Eik Skaløes forhold til ’Itsi Bitsi’ - hans daværende kæreste Iben Nagel Rasmussen. 'Itsi bitsi' er også titlen på bandets mest kendte sang.

Inspiration høres også i dag

Hip blev Steppeulvenes eneste plade. Forsanger Eik Skaløe rejste i efteråret 1967 til Nepal og begik året efter selvmord. Selvom bandet bestod i en årrække efter Eik Skaløes død, er det pladen Hip, der står som deres helt store bidrag til dansk musik.

- Det er en meget syreboblende poesi, hvor fantasien får frit spil, siger Michael Charles Gaunt, der er musikanmelder på Berlingske.

Hip har også stadig en stor indflydelse på dansk musik, siger anmelderen.

- Man kan høre arven fra Eik Skaløe i dag i for eksempel sådan nogle som Malk de Koijn, som også har den lidt syrede tilgang til det danske sprog, siger Michael Charles Gaunt.

Dansk rocks svar på Jellingestenen

Derudover har Steppeulvene også lagt navn til de danske musikkritikeres pris ’Steppeulven’, som de modtog i år, da de fik kritikernes pionerpris.

Ekstra Bladets anmelder Henrik Queitsch begrundede valget:

- Ifølge ordbogen er en pioner et menneske, der går forrest. Gør noget nyt først. Betræder ukendt grund. Den definition må aftenens prismodtager i den grad sige at leve op til. De er samtidig et bevis på, at man ikke behøver leve længe for at sætte sig varige spor, sagde han og gentog samtidig beskrivelsen af Hip som værende ’dansk rocks svar på Jellingestenen’.

Står den originale ’Jellinge-vinyl’ derhjemme i pladesamlingen, kan den hente tusindvis ind. Hvis man vel og mærke vil skilles fra den.

FacebookTwitter