Stjålet millionmaleri vender hjem til kirken: 'Det er langt pænere, end det var før'

Maleriet af Emil Nolde blev stjålet fra Ølstrup Kirke i 2014.

Oliemaleriet er malet i 1904, hvor kirken købte det af Emil Nolde for 340 kroner. I dag er det vurderet til omkring 10 millioner kroner.

I dag var hver en plads på bænkene i Ølstrup Kirke ved Ringkøbing i Midtjylland besat.

Og det var ikke glansen fra adventskransens ene tændte lys, der skinnede mest - det var snarere det maleri, som igen hænger over alteret i kirken.

Nemlig det oliemaleri af Emil Nolde, der for over fem år siden blev stjålet fra kirken, og som i dag blev genindviet på sin gamle plads.

- Det er en helt fantastisk dag. Det har været så bevægende en stund her i kirken med biskoppen på besøg, fuldt hus og alterbilledet tilbage på sin vante plads i sin ramme, hvor det skal hænge, siger sognepræst Inge-Dorthe Kaasgaard.

Den dansk-tyske kunstmaler Emil Nolde malede billedet 'Middag i Emmaus' til kirken i 1904, fordi hans kone var provstens datter.

Kirken betalte 340 kroner for maleriet, som i dag er vurderet til i omegnen af 10 millioner.

En rustjebanetur

Maleriet blev stjålet fra en ulåst kirke i 2014, men politiet kom på sporet af maleriet i 2016, da en tysk kunsttyv forsøgte at sælge maleriet videre til et Emil Nolde-museum i Nordtyskland.

I 2018 lykkedes det endelig politiet at hente maleriet hjem til Danmark.

De mellemliggende år har været hårde for både sognepræsten og menigheden, som har savnet maleriet, fortæller Inge-Dorthe Kaasgaard.

- Det har været en hård tur igennem følelsesregistret fra den dag, hvor billedet blev stjålet, og så til vi fik det tilbage. Vi har jo også haft sjove oplevelser undervejs. Vi havde jo udlovet en dusør på 100.000 kroner, og indimellem var der jo lidt obskure personer, der ringede og sagde, at nu havde de et tip omkring billedet, og at vi godt kunne sende de 100.000 kroner, griner hun.

Fuldt hus i dagens anledning. I 2014 stod kirken altid ulåst, så det var let for tyvene at slippe uset afsted med maleriet. I dag er sikkerheden blevet strammet op, og der er blevet sat overvågningskameraer op.

Det absolutte lavpunkt i jagten på maleriet var, da politiet under efterforskningen fik fat i fotografier af maleriet, som var blevet groft behandlet af tyvene.

- Det var en voldsom oplevelse, for vi kunne se, at de havde mishandlet vores billede. Der var nogle kæmpe afskalninger. Man kunne se, det havde været foldet sammen og det var knækket flere steder.

- Det har virkelig været en rutsjebanetur op og ned. Vi havde aldrig troet, at det skulle komme tilbage, men nu hænger det jo der.

Pænere end før

Da maleriet i 2018 fandt vej hjem til Danmark, kom det i kyndige hænder hos Mikala Bagge.

Hun er konservator på Nationalmuseet og fik til opgave at restaurere maleriet efter den farefulde færd. Og hun har gjort et godt stykke arbejde, mener sognepræst Inge-Dorthe Kaasgaard.

- Det er langt pænere, end det var før. Farverne er så fantastisk fine, siger hun.

Afskalninger er der ikke længere nogen af, og flere lag af fernis og kaminstøv er blevet fjernet, så Jesu glorie nu kan ses ned på de allerbagerste rækker i kirken.

Her kan du se, hvordan billedet så ud før, det blev stjålet, og hvordan det ser ud nu:

  • Sådan så maleriet ud inden tyveriet. (Foto: Jens Christian Top)
  • Sådan så maleriet ud, da det havde været i hænderne på kunsttyvene, inden det blev restaureret. (Foto: Nikolai Linares © Nikolai Linares)
  • Og sådan ser maleriet ud i dag, hvor især strålekransen om Jesu hoved står tydeligere frem.
1 / 3

I dag er maleriet sikret godt og grundigt mod langfingrede kunsttyve, men af sikkerhedsmæssige årsager vil menighedsrådsformand Boe Hammelsvang ikke fortælle præcist hvordan.

Der er dog blev installeret overvågning både inde i kirken og udenfor, kan han afsløre.

- Jeg tror uden overdrivelse godt, at vi kan sige, at nu er Ølstrup Kirke en af de mest sikre landsbykirker i Danmark, siger menighedsrådsformand Boe Hammelsvang.