Stjernearkitekt får kronprinsparrets Kulturpris

Kronprinsparrets Kulturpris på 500.000 kroner går til arkitekt Bjarke Ingels. Forfatteren Josefine Klougart og bandet William Blakes får Stjernedryspriser.

Den unge, danske arkitekt Bjarke Ingels har fået flere priser, og nu har han også fået en kongelig pris. 36-årige Ingels blev nemlig sjette modtager af kronprins Frederiks og kronprinsesse Marys Kulturpris på 500.000 kroner.

- Hele verden ligger i dag åben for Bjarke Ingels, hvis virke næsten kan minde om legesyge, og for hvem begrænsninger og problemer synes ekstra ansporende i den kreative proces, lød kronprinsparrets begrundelse for prisen.

I 2006 grundlagde han Bjarke Ingels Group (BIG) i 2006 efter tidligere at have startet tegnestuen PLOT. Blandt hans mest berømte byggerier i dansk sammenhæng er Islands Brygges Havnebad, VM Husene og VM Bjerget i Ørestad samt den danske Expo Pavillon i Shanghai.

Kunstmuseum i Nuuk

Han arbejder lige nu på det pyramidelignende prestigebyggeri W57 i New York og Grønlands nye kunstmuseum i Nuuk.

De to Stjernedryspriser på hver 50.000 kroner blev givet til den 26-årige forfatter Josefine Klougart og bandet William Blakes.

- Josefine Klougart har med bare to bøger markeret sig som en af de vigtigste forfattere ikke blot i sin generation men i sin tid. Varmen og kulden mødes i hendes sprog, sagde kronprinsesse Mary om prismodtageren.

Festfyrværkeri af fantasi

Bandet William Blakes blev af kronprins Frederik kaldt for et festfyrværkeri af musikalsk fantasi lige fra den anmelderroste debut i 2008.

- Alvor, humor og ånd går hånd i hånd. De vælter barrierer ned mellem gener med en frygtløshed fri for fordomme, sagde kronprinsen.

Prisshowet i Musikhuset i Aarhus er arrangeret i samarbejde med DR. Det præsenteres af Lise Rønne og Nikolaj Koppel og byder på musik fra blandt andet TV2 i samspil med gæstestjerner som operasanger Andrea Pellegrini, Trine Dyrholm og Jørgen Leth.

Kronprinsparrets Priser er indstiftet af Bikubenfonden i anledning af Kronprins Frederik og Kronprinsesse Marys bryllup 14. maj 2004.

Oprindeligt var navnet Kronprinsparrets Kulturpris, men i 2009 blev det ændret til Kronprinsparrets Priser, fordi der hvert andet år er tale om sociale priser.

Sidste år blev Den Store Sociale Pris på 500.000 givet til Landsforeningen af Væresteder i Fredericia, mens Baglandet i København og Værestedet Amarngivat i Grønland fik de Sociale priser til 5.000 kroner hver.I 2009 var første gang de to Stjernedryspriser blev uddelt. De gik til sangerinden Nanna Øland Fabricius alias Oh Land og fotografen Joakim Eskildsen.Kulturprisen på 500.000 kroner er tidligere givet til cellisten Andreas Brantelid, sanger og sangskriver Tina Dickow, skuespilleren Sonja Richter, kunstneren Olafur Eliasson og filminstruktøren Per Fly.

Facebook
Twitter