Stjernedrys vil vise verden på en ny måde

Når Kronprinsparrets Priser for tiende gang pryder tv-skærmen, bliver den ene Stjernedryspris på 50.000 kr. overrakt til fotografen Lærke Posselt.

Lærke Posselt vandt årets udenlandske reportage i 2013 for hende fotoserie Beautiful Child. (Foto: © Lærke Posselt, posseltphotography.com)

Lørdag 27. september kan fotografen Lærke Posselt gå hjem med en ny titel og 50.000 kr., når hun modtager den ene af Kronprinsparrets Stjernedryspriser. Posselt har arbejdet med fotografier siden 2003 og er blandt andet kendt for sin fotoreportage Beautiful Child, som hun vandt Årets udenlandske reportage for i 2013.

Lærke er beæret over at få prisen og glæder sig over den frihed, der følger med:

- Det symbolske i prisen betyder selvfølgelig enormt meget. Men pengene betyder også en hel del. Pengene gør det muligt for mig, at lave to store personlige projekter, hvor kan jeg satse lidt mere, end hvis jeg ikke havde pengene. Det er en stor frihed at kunne bruge tid på nogle længerevarende projekter, hvor der normalt ikke ville komme penge ind, fortæller Lærke Posselt.

Ikke kun en personlig sejr

Lærke ser ikke kun prisen som en personlig anerkendelse, men også som en sejr for alle de professionelle fotografer og fotofaget i sig selv.

- Jeg er meget stolt og beæret på mit fags vejene. Prisen er jo en måde at formidle betydningen af mit fag i en verden, hvor der er en enorm billedforurening. Vi lever i en tid, hvor aviserne fyrer deres fotografer og i steder bruger stockfotos og mobilbilleder. Men os professionelle fotografer kan noget andet, siger Lærke og uddyber:

- Vi har en konkret viden, og vi sætter os ind i konteksten og respekterer det, vi fotograferer. Vi har en troværdighed, som man ikke kan forvente af stockfotos, der bare skal illustrere en situation. Jeg er derfor rigtig glad over, at man vælger at sige, at professionelle fotografer har en vigtig betydning.

Lærke Posselt har lavet en fotoreportage af små beauty queens i USA (Foto: © Lærke Posselt, posseltphotography.com)

Livet i verden

Lærke Posselt brænder for at skabe billeder, der rør folk, og som viser, hvordan det er at være menneske i vores verden.

- Udgangspunktet for mine fotografier er ofte fascination, undren eller lysten til bare at sige: Hey prøv lige at se verden på en ny måde, fortæller Lærke og fortsætter:

- Ofte tager jeg fat i noget, som jeg er forarget over, ellers så kigger jeg på levevilkår og samfundsmæssige- og kulturelle tendenser. Det interessante ved fotografiet er, at det både taler et direkte sprog samtidig med, at det er meget komplekst.

Tryggest bag kameraet

Til dagligt leverer Lærke fotos til både danske og udenlandske medier, men lige nu er hun også optaget at sine egne projekter.

- I øjeblikket arbejder jeg på to ret forskellige projekter. Det ene projekt er på Færøerne, og det andet handler om køn i opbrud og fokuserer på, hvordan de forskellige kønsopfattelser udvikler sig, siger Lærke Posselt.

Når Lærke på lørdag skal modtage prisen på scene i Musikkens Hus, skal hun væk fra kameraet og i stedet træde ud i rampelysets skær.

- Jeg glæder mig til showet, men jeg er i mit fag af andre grunden end at være på scenen og i tv. Så jeg er lidt beklemt ved situationen. Med det er vigtigt at hylde fotografiet, og det vil jeg gerne være med til, men jeg foretrækker at være bag kameraet.

Se showet lørdag 27. September kl. 20 på DR1 og tyvstart på dr.dk kl. 19:20, hvor gæsterne ankommer på den røde løber.