Stjernekok fastholder stenalderkostens troværdighed trods kritik

I går kritiserede forskere den hypede stenalderkost-diæt for at være utroværdig. Men stjernekokken Thomas Rode fastholder diætens ægthed.

I går kritiserede forskere den hypede stenalderkost-diæt for at være utroværdig. Men stjernekokken Thomas Rode fastholder diætens ægthed.

Kød, bær og nødder - den nyeste madtrend dikterer, at vi skal stille køkkenuret 50.000 år tilbage og leve af stenalderkost.

Men i går gjorde forskere opmærksom på, at den hypede stenalderkost, palæodiæten, ikke har særlig meget at gøre med, hvad vores forfædre egentlig spiste, da stivelse og sukker også hørte sig til i stenaldermandens kost.

Stjernekokken Thomas Rode er stor tilhænger af palæodiæten og har for nyligt udgivet kogebogen "Stenalderkost" og været konsultent i startfasen hos takeaway-stedet Palæo i Torvehallerne, der begge har markedsført sig på at give opskrifter på og servere stenaldermad.

Men trods forskernes indvendinger, fastholder Thomas Rode, at madtendensen er baseret på stenaldermandens kost, som han siger næsten ikke indeholder stivelse.

- Det kunne ikke betale sig for stenaldermanden, at samle for eksempel korn (der indeholder stivelse, red.) fordi det er så næringsfattigt. Så selvom, der er fundet rester af stivelse, de har spist, er det jo ikke det samme, som at stenaldermanden baserede sin kost på noget, vi ikke er beregnet til, siger Thomas Rode til DR Kultur.

Kogebøgerne kræver mere forskning

Men arkæolog Sabine Karg, som fremsatte gårsdagens kritik, fastholder sin kritik af Rodes stenaldermad.

- Jeg er forsker, og det er Thomas Rode ikke. Jeg synes, palæomad er et supergodt brand, og så er det jo gratis reklame for mit fagområde. Men Thomas Rodes bøger kræver mere forskning, da meget af palæokosten ikke er videnskabeligt bevist, siger Sabine Karg til DR Kultur.

En af de ting, som Thomas Rode især lægger vægt på i sin palæokost, er, at kan ikke lader stivelse som kartofler og lignende indgå, da han mener, det er blevet for stor del af menneskers daglige kost til trods for, at vi oprindeligt ikke er designet til at spise det.

- I vores dage er 60-65 procent af vores kost stivelsesholdige kulhydratkilder, og det virker underligt, at hele verdens befolkning skal spise noget, vi ikke er designet til, siger han. Men ifølge Sabine Karg, kan menneskets krop sagtens optage stivelse, da det udgjorde en del af stenaldermandens kost.

- Vi er designet til at spise stivelse. Stenaldermanden kendte naturens spisekammer og dens energiforsyning, og jægeren havde også brug for stivelse, siger Sabine Karg.

Stivelse som nødløsning

Men hvad arkæologen og stjernekokken kan blive enige om er, at den stivelsesholdige kost hovedsageligt var en nødløsning, når stenaldermanden ikke ahvde adgang til byttedyr.

- Nogle gange, når der ikke har været dyr, har de jo haft brug for at spise noget andet, siger Thomas Rode.

Og Sabine Karg tilslutter sig:

- Hvis der ikke var succes, når mændene var på jagt, så de kom hjem uden byttedyr, så skulle kvinderne ud og samle aftensmaden, og de gravede rødder ud og samlede græs. Men vi har for få analyser til at vide, hvor tit det skete, siger hun.

Arkæologens kogebog

Emnet om stenaldermandens kost er højaktuelt, og på torsdag begynder en stivelsesworkshop på Carlsberg, som samler verdens specialister inden for emnet.

Dog er opskrifter på stenalderkost ikke nyt for arkæologen, som selv har forfattet en kogebog, der er baseret på videnskabelige resultater fra arkæologens daglige arbejde.

Men den er ikke en inspirationskilde for den moderne palæodiæt, slutter Sabine Karg.

- Jeg gik ud til takeaway-stedet Palæo i Torvehallerne og viste dem min egen kogebog. Jeg viste den til nogen af de ansatte, og sagde, at de burde lade sig inspirere af retterne, da den bygger på arkæologiske resultater fra stenalderen. Men de rystede på hovedet af mig, for de er jo ikke videnskabsmænd, de er businessmænd - og deres business går godt.