Stjernekomiker beskyldes for homofobi og transfobi i nyt Netflix-show

Det er ikke første gang, komikeren Dave Chappelle kritiseres for sin standup.

Dave Chappelle optrådte med sit seneste Netflix-comedyshow i Detroit. (Foto: Mathieu Bitton © Netflix 2021)

- Det her bliver min sidste special i et stykke tid.

Sådan indleder den verdenskendte amerikanske komiker David Chappelle – bedre kendt som Dave Chappelle – sin seneste comedy special på Netflix, 'The Closer'.

Hvorvidt det ender sådan, ved vi ikke endnu, men showet har allerede fået kritik for at indeholde elementer, der er homofobiske, transfobiske og sågar antisemitiske. Det skriver flere blandt andet CNN.

Som når han joker om transpersonen Caitlyn Jenner, der tidligere var kendt som Bruce Jenner, men som i 2015 offentliggjorde sin transition:

- Caitlyn Jenner blev valgt som Årets Kvinde, det første år, hun var en kvinde. Hun har aldrig haft menstruation. Der kan man bare se.

Eller når Dave Chappelle fortæller, at han er misundelig på homoseksuelle og deres rettigheders fremgang i USA.

- Hvis slaver havde haft olie og hotpants på, var vi måske blevet frie 100 år tidligere, joker han.

Kritikere mener, at Chappelle vælger at udstille minoriteter, der allerede er udsatte.

- Joken overser det faktum, at der er masser af ikke-hvide, homoseksuelle mennesker, som oplever undertrykkelse for både deres seksualitet og deres race, lyder det blandt andet fra nyhedsmediets NPR's anmelder.

Også flere interesseorganisationer har taget skarp afstand til showet.

Særligt den amerikanske organisation Gay & Lesbian Alliance Against Defamation (GLAAD) har kritiseret Chappelle såvel som Netflix:

- Dave Chappelles brand er blevet synonym med latterliggørelse af transpersoner og andre marginaliserede grupper. Negative anmeldelser og seere, der højlydt forkaster hans seneste special er et budskab til branchen om, at publikum ikke støtter taletid til verbale anti-LGBTQ-angreb. Vi er enige, skrev de i et tweet efter showets premiere den 5. oktober.

Dave Chappelle på scenen under Netflix-showet 'The Closer', hvor publikum udviste væsentligt større begejstring end de mange kritikere i kølvandet på premieren den 5. oktober. (Foto: Mathieu Bitton © Netflix 2021)

En anden amerikansk organisation, der arbejder for sorte LGBT+-amerikaneres rettigheder, The National Black Justice Coalition, har også udtrykt deres kritik af showet og desuden bedt Netflix om at fjerne det fra deres platform.

- Det er dybt skuffende, at Netflix har valgt at give plads til Dave Chappelles dovne og hadske transfobi og homofobi på deres platform, skriver de til mediet Deadline.

- Netflix bør straks fjerne 'The Closer' fra platformen og undskylde direkte til fællesskabet af transpersoner.

Selv siger Dave Chappelle blandt andet undervejs, at "hvis du tilhører en gruppe, som jeg har gjort grin med, så skal du vide, at jeg ser mig selv i dig. Jeg gør grin med fattige, hvide folk, fordi jeg selv var fattig engang."

Det er dog ikke alle, der er vrede over showet.

Musiker Chance the Rapper roser showet på Twitter og kalder blandt andet Dave Chappelle en poet, mens han skriver, at han "håber, du har set 'The Closer'. Og jeg håber, du virkelig lyttede".

Kan man sætte grænser for humor?

Det er netop det faktum, at Dave Chappelle vælger, uanfægtet, hvad han selv siger, at sparke nedad, der gør hans jokes kontroversielle. Det forklarer Stefan Kjerkegaard fra Aarhus Universitet, som har forsket i blandt andet humor.

- Som en generel betragtning siger man, at humor er bedst, hvis magtbalancen er således, at man sparker opad.

Det er ikke altid sådan, det forholder sig i alle tilfælde, tilføjer han dog hurtigt, men hvis man vil være på den sikre side med humor, så er det altid nemmere at sparke opad end nedad, uddyber han.

- Når man som komiker stiller sig op på en scene, påtager man sig både en rolle og en position, som følger nogle bestemt konventioner. Og vi tillader også komikere et langt større frirum end andre, fordi det netop er deres rolle at pege fingre.

Men det er svært at definere, hvor grænsen går mellem at pege fingre og være sjov til at pege fingre og ende som skydeskive for massiv kritik. Og skal man overhovedet definere den grænse, spørger Stefan Kjerkegaard retorisk.

- Som menneske og forsker går jeg ind for diversitet og tolerance, men jeg er også altid varsom med at sige, at humoren skal gøre ditten eller datten.

For hvis humoren skal gøre alle tilfredse, er det et spørgsmål, om den overhovedet er underholdende, mener han.

- Dave Chappelle er et fint eksempel på, at man netop ikke kan stille sig op på en global scene, som et comedyshow på Netflix er, og sige hvad som helst.

- Når man potentielt har 200 millioner seere, så er ens kunstneriske råderum mere begrænset, siger Stefan Kjerkegaard.

Modsat tidligere så ved man som komiker ikke længere, hvem ens publikum eller målgruppe er, når man stiller sig op på en scene. Hvis blot en enkelt blandt publikum hiver sin mobil op og filmer, kan en joke rejse ud over by- og sågar landegrænser med et enkelt klik.

- Der findes ikke længere et standup-rum, som er afskåret fra resten af virkeligheden, understreger Kjerkegaard.