Stjerner skrider fra Trumps hade-app: 'Jeg er nødt til at beskytte mine følgere'

Amerikanske influencere dropper TikTok, men dansker holder fast: "Det er min levevej".

Donald Trump har via Facebook ført en kampagne, hvor han advarer mod brug af den kinesiskejede app TikTok. Nu har blandt andre Josh Richards (th.) lyttet. (Foto: Alex Wong/Tasia Wells © Ritzau Scanpix/Getty Images)

Der er ingen tvivl om, at den amerikanske præsident, Donald Trump, er godt træt af TikTok.

Brugere på en af verdens mest succesfulde apps, der ellers mest er et forum for kreative dansevideoer, fik i juni saboteret et af præsidentens vælgermøder, og Donald Trump svarede igen med at opfordre til boykot via Facebook-kampagner, hvor han beskyldte selskabet bag TikTok for at spionere på vegne af den kinesiske regering i Beijing.

Flere af TikToks største profiler har tilsyneladende lyttet til kritikken og forlader nu det sociale medie.

En af dem er 18-årige Josh Richards, der har mere end 20 millioner følgere på appen.

Anthony Reeves (tv.) og Josh Richards (th.) er blandt de populære TikTok'ere, der nu skifter til appen Thriller. (Foto: Bryan Steffy © Getty Images)

- Efter at have været vidne til USA og andre landes bekymringer over TikTok - og mit ansvar for at beskytte og lede mine følgere og andre influencere taget i betragtning - har jeg fulgt mine instinkter som iværksætter og sat mig for at finde en løsning, siger Josh Richards ifølge Ritzau.

'Der findes ikke privatliv på internettet. Punktum.'

Den løsning hedder Thriller og er en direkte konkurrent til TikTok.

Selskabet bag appen, der deler navn med Michael Jacksons mest sælgende album, har base i Los Angeles og har blandt andre rapperne Lil Wayne og Snoop Dogg som investorer.

Sammen med tre andre store TikTok'ere - Griffin Johnson, Noah Beck og Anthony Reeves - er Josh Richards blevet hyret af Thriller, og de opfordrer deres tilsammen 47 millioner fans til at følge med, fordi de ligesom Donald Trump er bekymrede over, hvordan det Beijing-baserede selskab bag TikTok, ByteDance, administrerer brugernes data.

Og der er da også grund til bekymring, medgiver Frederik Kulager, der er internetjournalist på Zetland.

- Der findes ikke privatliv på internettet. Punktum. Når du åbner en browser, giver du data, og når du opretter dig på TikTok og andre sociale medier, giver du data. Og her bliver det for eksempel også registreret, hvilke videoer du ser, og hvor længe du kigger på dem, siger han.

Men:

- I forhold til TikTok så er noget af den kritik, der har været fremme på det seneste, af forældet dato. Mange af hullerne skulle være fikset, og når jeg hører, hvad it-sikkerhedsfolk siger, er der intet, der indikerer, at TikTok er bedre eller værre end alle mulige andre sociale medier.

Flere 'fikse idéer' på TikTok

Et af kritikpunkterne mod TikTok har tidligere været, at appen giver adgang til den såkaldte udklipsholder på en iPhone.

Altså den funktion, som giver ejeren mulighed for at "copy-paste" fra et sted til et andet. Og det kan være problematisk, hvis ejeren for eksempel placerer koder i udklipsholderen.

Men det er en problematik, der også er blevet rejst over for andre apps, og den danske influencer Rasmus Kolbe, der har 1,2 millioner følgere på TikTok, er i det hele taget bekymret over den manglende gennemsigtighed, der præger de apps, han lever af at være på.

- Jeg synes, det er bekymrende, at man kan drive en virksomhed i 2020, hvor man ikke skal stå til regnskab for, hvordan man tjener sine penge, og jeg synes generelt, det er svært at gennemskue, hvilke data vi giver væk på forskellige platforme, siger Rasmus Kolbe, der på de sociale medier også er kendt som "Lakserytteren".

Især TikToks datapolitik eller mangel på samme bekymrer ham.

- Når man er en stor kinesisk virksomhed, har man en helt anden bane at spille på. De grinede af os, da vi i EU diskuterede GDPR-regler. Så jeg tror, at der er mindre regulering og mere plads til flere fikse idéer, når selskabet bag holder til i Kina, siger Rasmus Kolbe.

Rasmus Kolbe, også kendt som Lakserytteren, er influencer og lever at lave underholdning på sociale medier som TikTok og YouTube. (Foto: ASGER LADEFOGED © Scanpix)

Bør du så ikke følge de amerikanske eksempler og stoppe på TikTok, hvis du er bekymret for din og dine følgeres datasikkerhed?

- Det er min levevej at lave underholdning på TikTok og andre sociale medier, og det ville være drastisk at slette min profil og starte et nyt sted. Og man kunne sikkert også gå Google eller Facebook efter i sømmene og finde ting, der ikke er helt fine i kanten, siger Rasmus Kolbe.

- At bede mig og andre influencere på TikTok om at nedlægge vores profiler vil være ligesom at bede bilfabrikanter om at stoppe fuldstændig med at lave benzindrevne biler. Hvis jeg skal lægge min forretning om, skal der være et bedre alternativ, og det har jeg ikke fundet endnu.

Forskel på sikkerheden i og uden for Kina

Rasmus Kolbe pointerer, at der er stor forskel på det TikTok, der bliver brugt i Kina, og det TikTok, der bliver brugt uden for Kina.

Og at kineserne bliver malket for meget mere data end brugere uden for riget i midten.

Derfor forventer Rasmus Kolbe også, at TikTok vil komme med et udspil til, hvordan datasikkerheden kan forbedres uden for Kina.

Men i det konkrete tilfælde med de amerikanske TikTok-stjerner og deres skifte til Thriller ser han det mere som et spørgsmål om, at en ny spiller vil ind på markedet - og ikke som en storpolitisk kamp mellem USA og Kina.

- Det er ret vildt at lægge sig ud med TikTok på den måde. Både i forhold til influenterne og mediet. Det lugter langt væk af en forretningsmæssig kamp, og af at nogen prøver at bygge et nyt medie op, siger Rasmus Kolbe.

Mens der altså foregår en kamp om influencere og deres følgere, og Donald Trump har erklæret TikTok krig, må man ifølge internetjournalist Frederik Kulager stille sig selv spørgsmålet, hvor frygten for TikTok kommer fra.

- Er det, fordi vi ved, at den kinesiske regering gør sig i overvågning, og at det dermed kan smitte af på TikTok? Hvis man spørger medlemmerne af den amerikanske kongres, vil de sige, at det er et sikkerhedsspørgsmål, og hvis man spørger de amerikanske brugere af TikTok, vil de formentlig være skideligeglade.

FacebookTwitter