Stjernerne jubler over historisk dom: 'Jeg græd glædestårer'

Tirsdag blev tidligere politimand Derek Chauvin kendt skyldig i drabet på George Floyd.

Flere stjerner har kommenteret på domsafsigelsen, der kaldes historisk. Heriblandt Viola Davis, Justin Timberlake og Oprah Winfrey. (© (c) Ritzau Scanpix)

Efter bare ti timer nåede nævningene i retssagen om drabet på George Floyd den 25. maj sidste år frem til en historisk konklusion: Den tidligere politimand Derek Chauvin er skyldig i alle tre tiltalepunkter.

En dom, der kun kan betegnes som historisk, da det dels hører til sjældenhederne, at der i USA bliver rejst sager mod politiet, og at det kun i få tilfælde ender med, at politifolk bliver kendt skyldige, skriver DR's korrespondent i USA, Lillian Gjerulf Kretz, i sin analyse af dommen.

Dét billede blev ændret i Minneapolis i går, hvorfra dommen blev afsagt.

Der udbrød jubel og lettelse foran Hennepin County Government Center i Minneapolis, Minnesota, i går, da dommen mod Derek Chauvin blev afsagt. (Foto: Chandan Khanna © Scanpix)

Stjernerne stod frem med egne oplevelser

Efter George Floyds død sidste år gik tusinder af amerikanere på gaden med budskabet om, at der var brug for forandringer under kampråbet 'Black Lives Matter' - taget fra bevægelsen af samme navn.

Også i Hollywood skabte drabet stor opmærksomhed og krav om forandringer i film- og musikbranchen. Flere sorte stjerner stod frem med deres egne oplevelser med racisme og efterlyste bedre repræsentation og løn i branchen.

Det gjorde blandt andre Little Mix-sangeren Leigh-Anne Pinnock, der sidste år fortalte, at hun - selv som succesfuld popstjerne - havde fået at vide, at hun skulle arbejde ti gange hårdere end de andre i gruppen, fordi hun var sort.

'Hvil i fred, George Floyd'

Mens der foran retsbygningen kunne høres jubelskrig, da dommen blev afsagt, kunne man også på sociale medier læse stjernernes lettede reaktioner på dommen.

- Retfærdighed. Jeg sender kærlighed til George Floyds familie og venner, skriver Hollywood-stjernen Chris Evans, der spiller Captain America, på Twitter kort tid efter dommen.

Den Oscar-vindende skuespiller Viola Davis sender også tanker til Floyds familie:

- Skyldig! Sådan, som det bør være! Og nu, hvil i fred, George Floyd. Hvil. Du og din familie er blevet retfærdiggjort.

Også talkshow-dronningen Oprah Winfrey deler sin følelsesladede reaktion på dommen:

- Lettet - og følelesladet på en måde, jeg ikke havde regnet med. Jeg græd glædestårer ved hver domsafsigelse. Jeg er taknemmelig for vidnerne og deres vidnesbyrd. Taknemmelig for Darnella Fraizer. Taknemmelig for, at hver enkelt nævning ser og anerkender, hvad resten af verden så på den video. Tak, Gud, skriver hun.

Men selvom mange udtrykker en lettelse over dommen, så minder flere om, at dommen kun er en sejr, hvis vilkårene for sorte amerikanere fremadrettet vil ændre sig.

Som den 23-årige digter Amanda Gorman, der fik hele verdens opmærksomhed under indsættelsen af USA's præsident, Joe Biden, skriver:

- En påmindelse om, at en reel sejr ville være, hvis George Floyd var i live. Hver dag, hvor sorte amerikanere frygter, at det bliver dem næste gang, er endnu en dag uden retfærdighed.

Eller sanger Justin Timberlake, der i sin lettelse over dommen samtidig bakker op om det stigende krav om en politireform i USA:

- Denne dom er bare det første skridt efter en lang række af uretfærdigheder begået mod sorte amerikanere - ofte uden konsekvenser. Arbejdet er langt fra færdigt. Mens der er mange flere familier, der venter på, at retfærdigheden sker fyldest, er mit hjerte hos George Floyds familie netop nu, skriver han.

Eller som 'Justice League'-skuespiller Ray Fisher opsummerer det:

- Arbejdet er ikke overstået. Vi er først lige gået i gang!

I retsagen om George Floyds død er yderligre tre tidligere politimænd tiltalt. De kommer først for retten den 23. august.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk