Stor international interesse for Tycho Brahe

Medierne fra mange lande flokkes om det dansk-ledede projekt, der netop nu undersøger Tycho Brahes rester i et laboratorium i Prag

Der er mildest talt kæmpe interesse for Tycho Brahe i Prag, hvor resterne af den danske astronom nu er ved at blive undersøgt.

Dnes, en af Tjekkiets største aviser, har placeret historien om mandagens udgravning på forsiden, ligesom alle andre betydende tjekkiske aviser også fortæller om udgravningen.

To mand taler kun med journalister

Da Tycho Brahes kiste blev løftet op fra sit hvilested under gulvet i Týnkirken mandag, var der ud over massevis af tjekkiske medier også journalister og fotografer fra svenske, tyske, franske og danske medier til stede.

Det oplyser kommunikationschef for Humanistisk Fakultet på Aarhus Universitet, Svend Aage Mogensen.

- Opmærksomheden for opgravningen af Tycho Brahe har allerede været og er enorm. Vi er to kommunikationsfolk med på turen her, og vi bestiller ikke andet end at tale i telefon med journalister fra internationale og danske medier, siger Svend Aage Mogensen.

Amerikansk presse er på vej

Store medier som britiske BBC, forskningsmagasinet Science og det amerikanske nyhedsbureau Associated Press har skrevet om begivenheden, oplyser pressefolkene fra Aarhus Universitet. Og efterhånden som dagen skrider frem, forventer man, at også andre amerikanske medier vil henvende sig om historien.

- Jeg tror, at den internationale interesse skyldes, at fortællingen om astronomen Tycho Brahe indeholder så mange spændende facetter, der rækker ud over de danske grænser. Han er en af grundlæggerne af den moderne videnskab, og så er der uvisheden om hans død, siger Svend Aage Mogensen fra Aarhus Universitet.

Forskerne håber blandt andet at finde ud af, hvordan Brahes helbredstilstand var, da han døde i 1601, og hvad der var årsagens til hans død.

/ritzau/