Store forlag forlader det digitale bibliotek eReolen

Gyldendal, Peoples Press og Politikens forlag har valgt at trække sig fra gratis udlånstjeneste.

Flere forlag har trukket sig fra bibliotekernes udlånstjeneste eReolen. Direktør for bibliotekerne er uforstående. (Foto: Thomas lekfeldt © Scanpix)

Lånere på bibliotekernes digitale lånesystem eReolen kommer fra nytår til at kigge langt efter titler fra de store forlag Gyldendal, Peoples Press og Politikens Forlag, der alle har valgt at trække sig fra samarbejdet.

Også Forlaget Modtryk og Modtryks søsterforlag Alvilda har valgt at forlade eReolen, skriver Politiken.

Årsagen - og stridens kerne - er betalingen og vilkårene for udlån. Forlagene mener simpelthen, det går for godt for eReolen, og at det offentliges låneportal dermed truer det kommercielle markeds mulighed for at sælge bøgerne.

I Danmarks Biblioteksforening er man uforstående over for, at forlagene har trukket stikket på samarbejdet, for det er ikke første gang, det sker.

- Jeg forstår ikke, hvorfor vi skal igennem den her rituelle stammedans hvert år, når vi skal forhandle prisen. Det svarer til, at vi hvert år skal ud og pille de fysiske bøger ned fra bibliotekerne. Sådan er det gudskelov ikke, siger direktør Michel Steen-Hansen fra Danmarks Biblioteksforening.

På den anden side står som nævnt forlaget Gyldendal, hvor koncerndirektør Elisabeth Nøjgaard kalder på en time-out.

- Bibliotekerne må trække lidt i bremsen og lade markedskræfterne virke for en stund. Det offentlige skal ikke gå ind og overmatche de private aktører med skattekroner, siger hun til Berlingske.

Mens Danmarks Biblioteksforening hæfter sig ved, at der stadig er over 200 forlag tilbage på de digitale hylder på eReolen, så håber man nu, at Dansk Forfatterforening kan mægle i konflikten mellem forlag og biblioteker.

Opdateret 12:34 med oplysning om, at Forlaget Modtryk og Forlaget Alvilda også har valgt at forlade eReolen.