Store katte, drab og flerkoneri: Derfor er 'Tiger King' Netflix-serien, alle taler om

'Tiger King' overgår al fantasi og er blevet vores nye guilty pleasure i karantænen.

Joe Exotic er hovedrollen i den nye Netflix-dokumentarserie 'Tiger King', der har fået nettet til at eksplodere med kommentarer. (Foto: PR)

Indeholder ikke spoilere!

Det kræver sin mand eller kvinde at stjæle rampelyset fra corona i disse tider. Eller en tigerkonge.

For selvom der ikke er ét eneste ord om corona, virus eller epidemi i Netflix' nye dokumentarserie 'Tiger King', er den blevet sindssygt populær.

Det er ifølge Netflix selv den mest streamede serie i øjeblikket, og på nettet går folk amok med kommentarer og konspirationsteorier under #TigerKingNetflix og #TigerKing plus endeløse memes.

The Guardian kalder den "årets vildeste Netflix-serie", ifølge CNN er 'Tiger King' den "underlige distrahering, som vi alle har brug for", Rolling Stone kalder den "forskruet og af og til foruroligende".

Og på Twitter diskuterer stjernerne allerede, hvem der skal spille hovedpersonen Joe Exotic i en Hollywood-udgave.

Selv rapperen Cardi B er gået aktivt ind i sagen (på hvilken måde kan ikke forklares uden at afsløre noget af slutningen).

Og efter at have set den selv, må undertegnede melde sig i koret. 'Tiger King' og dets vanvittige persongalleri over syv afsnit må simpelthen blive kåret som en af de vildeste dokumentarer, der nogensinde er lavet. Hvis det var fiktion, ville jeg tænke "okay, her er virkelig en manuskriptforfatter, der ikke kunne slappe af". Men det er ikke fiktion, det er et stykke amerikansk virkelighed.

Tigerkrig til millioner

Hvis du ikke har hørt om dokumentaren, vil jeg forsøge at komme med et kort resume, selvom det er meget svært at beskrive, hvad der er tigerhoved og hale i alt det her.

'Tiger King' følger nogle store tigerreservater i USA og deres 'konger' – alle hvide amerikanere på nær en cubansk tidligere narkobaron – som styrer de guldrandede reservater med vilde dyr.

Joe Exotic er hovedpersonen, en homoseksuel, skydeglad mand fra Oklahoma, der ikke har haft det nemt i sin ungdom. Han finder trøst i nogle truede tigre og åbner et tigerreservat, hvor han i starten tjener styrtende på turister, tigerturnéer til storcentre, tigersalg og klapning af små unger.

I Netflix' nye og pt. mest streamede dokumentar følger vi den flamboyante konge af GW Exotic Park, Joe Exotic, med det borgerlige navn Joseph Allen Maldonado-Passage. (Foto: PR)

Han elsker berømmelse, yngre mænd og corny countrymusik. Til gengæld hader han sin tætte rival, den frelste Carole Baskin fra 'Big Tiger Rescue'.

Man følger, hvordan han manisk bruger mere og mere energi på at beskylde hende for at have slået sin mangemillionær-mand ihjel. En teori, han i øvrigt ikke står alene med. De to alfa-tigre fører en vanvittig krig med hinanden, der koster millioner.

Joe Exotics fjende er dyreaktivist Carole Baskin, der ejer et stort tigerreservat, og som beskyldes for at have fået sine millioner ved at slå sin rige mand ihjel. (© Scanpix)

Sektleder vælter sig i damer

Vi lærer også andre legendariske tigerkonger at kende, herunder Doc Antle, som bedst kan betegnes som en sektleder med tigre på spring og damer i skjul.

Han driver et tigerreservat med hjælp fra unge kvinder, der arbejder gratis og dyrker yoga. De har mulighed for at stige i graderne og komforten, hvis de går i seng med ham og får kunstige bryster.

Og der er åbenbart damer i at være tigerkonge, for Doc Antle er gift med en del af kvinderne og har givet dem nye, indiske navne. Han har selv taget det indiske navn 'Bhagavan', der helt stille og roligt betyder 'Ophøjet, Herre, Gud'.

Læg bizarre detaljer til som vilde fester i Las Vegas, (sandsynligvis påsatte) brande, døde alligatorer, selvmord, sønderrevne lemmer, crack, politiske kampagner og meget mere. Så har du 'Tiger King'.

'Det finder vi forkasteligt'

Men hvor er tigrene henne, tænker du måske?

Ja, det et godt spørgsmål, for de spiller faktisk bare en birolle i alt det her. Tydeligvis også for tigerkongerne, som for fleres vedkommende lader til at gå mere op i guld end de gyldne kattes velvære. Blandt andet lader flere tigerkonger deres gæster røre ved nyfødte tigerunger og tage billeder med dem for penge.

Jeg har spurgt direktør i Odense Zoo, Bjarne Klausen, hvad de danske zoologiske haver egentlig tænker om den måde, som man behandler dyrene på i 'Tiger King'.

- Vi er meget imod, at man tillader at tage tigre ud og klappe dem, at man bedøver en tiger, så folk kan komme tæt på den, at man giver dem tøj på. Det finder vi forkasteligt, siger zoo-direktøren, der ikke selv har set 'Tiger King', men som kender til problematikken.

- En af de bedste måder at aktivere en tiger på er ved at hænge maden op, så den virkelig skal kæmpe for at få den ned, skriver Odense Zoo på Instagram om dette billede af deres sibiriske tiger Boris. (Foto: Instagram @odensezoo © Odense ZOO)

- Vi har jo også tigre i fangenskab, men vi gør alt, for at dyrene har det så godt som muligt ved at stimulere dem. For eksempel gør vi det besværligt for vores tiger Boris at få mad, så han skal kæmpe for det, for sådan er det også i naturen. Og vi træner ham, så han bliver udfordret.

Selvom Odense Zoo er lukket i denne karantænetid, er de i dag i fuld gang med at fragte en ny huntiger fra Knuthenborg til deres zoologiske have, så deres sibiriske hantiger Boris kan få noget kvindeligt selskab.

- Vi gør alt for at vise, hvor fantastisk tilpasset tigeren er, og det gør vi ved at give dem de bedste forhold, som er muligt for os, ved blandt andet at træne og stimulere, siger direktøren.

I 'Tiger King' er det tydeligt, at der foregår store handler med tigerunger til private. I en scene ser man blandt andet basketstjernen Shaquille O'Neal købe endnu en tigerunge, og vi hører ham sige "jeg har to andre tigre".

Basketstjerne og skuespiller Shaquille O'Neal (tv.) har aldrig lagt skjul på sin forkærlighed for vilde dyr og optræder også kort i 'Tiger King'. Her ses han med Joe Exotic. (Foto: Via GW Zoo Instagram)

Det er noget, zoo-direktør Bjarne Klausen tager dybt afstand fra.

- Jeg er principielt imod, at private folk skal have tigre, og det går jo også galt med jævne mellemrum. Vi sender heller ikke tigre ud til nogen, vi ikke mener, er dybt seriøse. Det dur bare ikke, at det er kommercielle interesser, der styrer det, mener han.

God dyre-etik eller ej, så er 'Tiger King' blevet et af årets mest omtalte streamingfænomener, og hvis du vil forarges, fascineres og forundres, så er Netflix' nye hitdokumentar et seriøst godt bud.

Facebook
Twitter