Storfavoritten holdt hele vejen: Sverige vinder historisk sejr i Eurovision

Med Sveriges sejr bliver artisten Loreen den første kvinde nogensinde, der vinder Eurovision to gange. 

Svenske Loreen kan nu bryste sig af to sejre i Eurovision – i 2012 med 'Euphoria' og i 2023 med 'Tattoo'. (Foto: © MARTIN MEISSNER, Ritzau Scanpix)

Hun har allerede vundet Eurovision én gang.

Og hun har været storfavorit til at vinde verdens største musikkonkurrence igen, lige siden hun sejrede i det svenske Melodi Grand Prix for anden gang tilbage i marts måned.

Lørdag aften holdt de månedlange spådomme fra fans, bookmakere og eksperter stik: Svenske Loreen har vundet Eurovision Song Contest 2023 med popbaskeren 'Tattoo'.

- Jeg troede ikke i mine vildeste drømme, at det her nogensinde ville ske, udbrød Loreen på scenen umiddelbart efter sejren.

- Det er så surrealistisk. Jeg er så glad og taknemmelig for, at I har stemt på mig.

Sverige og Loreen vandt finalen med 583 point foran Finland på 2. pladsen med 526 point og Israel på 3. pladsen med 362 point. Sverige vandt takket være juryen, mens seerne rundtomkring i Europa havde Finland som deres favorit.

Loreen er nu den blot anden sanger i historien – og den første kvinde – der vinder Eurovision to gange som artist. (Foto: © Sarah Louise Bennett, EBU)

Sverige fik 243 seerpoint og 340 jurypoint. Finland fik 376 seerpoint og 150 jurypoint. Israel fik 185 seerpoint og 177 jurypoint.

På aftenens absolutte sidsteplads endte Tyskland med 18 point – 15 fra seerne og tre fra juryerne.

Dermed har vores blå-gule naboer på anden side af Øresund nu sejret i Eurovision Song Contest for i alt syvende gang. Sverige er nu dét land – sammen med Irland – der har flest sejre under bæltet i Eurovision.

Første kvinde, der vinder to gange

Det er dog ikke den eneste rekord, Sverige har tangeret med lørdagens sejr.

For Loreen er nemlig kun den anden sanger i Eurovision-historien – og den første kvinde – der har vundet konkurrencen to gange som artist.

Hun vandt også Eurovision i 2012 med kæmpehittet 'Euphoria', der gik nummer ét på hitlisterne i store dele af Europa efter sejren, og som i dag for længst er blevet én af de mest populære Eurovision-vindere gennem konkurrencens næsten 70 år lange historie.

Loreen på scenen med 'Euphoria' tilbage i 2012. Hvert eneste år siden er sangen blev kåret som den bedste Eurovision-sang nogensinde i den store fanafstemning "ESC Top 250". Sidste år blev sangen – for første gang i et årti – slået af pinden af den spanske tredjeplads fra sidste års Eurovision, 'SloMo' fremført af Chanel. (Foto: © David Mdzinarishvili, Ritzau Scanpix)

Tidligere har irske Johnny Logan også vundet konkurrencen to gange som artist og yderligere én gang som sangskriver.

Grand Prix-ekspert Ole Tøpholm har tidligere kommenteret Eurovision for DR i perioden 2011 til 2019 og har selv overværet aftenens finale direkte fra Liverpool, der er årets værtsby.

Han mener, at "musikken har sejret" oven på finaleresultatet.

- Det er Sveriges største sejr, og Norden har aldrig stået så stærkt i Eurovision Song Contest, som vi gør nu. Der er tre nordiske lande i top fem for første gang siden 1995 – det er helt vildt!

Er Sverige den rigtige vinder, når Finland vinder seerafstemningen så overbevisende?

- Ja, det er den rigtige vinder, for det er sådan, systemet er, og sådan har det kørt i mange år. Nogle gange er det til seernes fordel, andre gange er det til juryernes fordel.

- I år stillede Sverige op med et musikalsk mesterværk, og det er derfor, Sverige ender som den samlede vinder.

Ole Tøpholm fremhæver desuden det poetiske i, at Sverige med sejren næste år skal være værter for konkurrencen præcis 50 år efter, at popgruppen Abba sikrede svenskerne deres første Eurovision-sejr med klassikeren 'Waterloo'.

- Det er på alle måder helt fantastisk for Sverige!

Ikke presset over favoritstatus

Loreens sejr kommer mildt sagt ikke som nogen overraskelse.

Forud for lørdagens finale spåede bookmakerne hende 52 procent chance for at vinde hele molevitten. Og blandt de svenske fans i Liverpool – hvorfra årets tre Eurovision-shows blev afholdt – begyndte man allerede inden finalen at hviske i krogene om, i hvilken svensk by Eurovision mon skal afholdes næste år.

Det ved vi endnu ikke, men vi ved til gengæld, at det er en ret afslappet artist, der netop har vundet verdens største musikkonkurrence.

Inden finalen sagde hun i hvert fald til dr.dk, at hun ikke så sin enorme favorit-status som et pres:

- Når folk siger, at jeg er deres favorit, ser jeg det, som om folk siger: "Jeg kan virkelig godt lide dig, og det, du gør."

'Tattoo' var allerede inden finalen blevet streamet over 50 millioner gange alene på Spotify. (Foto: © Sarah Louise Bennett, EBU)

'Euphoria' og 'Tattoo' = hinandens modsætninger

Hvorvidt Loreens 2023-vindersang, 'Tattoo', bliver et lige så stort hit, som 'Euphoria' blev i 2012, ved vi af gode grunde heller ikke endnu, men Loreen synes selv, at de to sange kan noget ret forskelligt, selvom de er skrevet af det samme sangskriver-team.

- For mig er 'Euphoria' og 'Tattoo' lidt som ying og yang, har hun tidligere sagt til dr.dk.

- De er hinandens modsætninger. 'Euphoria' var måneskin og mystisk. Og sådan var den periode i mit liv også. Men med 'Tattoo' er det hele meget åbent. Det er solskin. Det er kærlighed.

Den kærlighed må man sige, Europa responderede godt på. Og med Eurovision-sejren får vores svenske naboer derfor – nok en gang – æren af at afholde verdens største musikkonkurrence.

Danmark var ikke med i årets Eurovision-finale, da den danske Eurovision-deltager Reiley ikke formåede at kvalificere sig blandt de ti bedste lande i torsdagens semifinale.