Stormflod truer fem uerstattelige vikingeskibe

Vikingeskibsmuseet i Roskilde kæmper på højtryk for at undgå, at fem uerstattelige vikingeskibe bliver ødelagt på grund af stormen.

Glasfacaden på Vikingeskibsmuseet i Roskide risikerer at blive ødelagt på grund af vandmasserne.

Fem vikingeskibe, der er udstillet på Vikingeskibsmuseet i Roskilde, risikerer at blive ødelagt på grund af oversvømmelse. Lige nu kæmper museets ansatte og Beredskabsstyrelsen mod de stigende vandmasser, som presser sig ind i Roskilde Fjord og oversvømmer området omkring museet.

Museets ene facade består af glas, som vandet i øjeblikket presser sig op imod. Glasfacaden er barrikaderet med træplader for at undgå, at presset ødelægger ruderne, men vandet er nu begyndt at trænge ind i museets ventilationssystem, fortæller P1 Morgen.

Inde på museet befinder der sig fem cirka 1000 år gamle vikingeskibe, som er konserverede og derfor ikke tåler vand.

Uerstattelige vikingeskibe

- De fem vikingeskibe er uerstattelige. De er nationale klenodier, og det er klart, at vi gør alt, hvad vi overhovedet kan for, at der ikke sker dem noget, siger Søren Nielsen, afdelingsleder i Vikingeskibsmuseet.

Allerede i nat sikrede man museet med sandsække. (Foto: © Lars Sandau Schou)

Også uden for museet er der problemer. På bådeværftet, hvor man arbejder med at holde vikingeskibshåndværket i hævd, ligger 40 skibe, som bliver trukket længere væk fra vandmasserne. Samtidig forsøger personalet at holde vandet ude af bygningerne omkring bådeværftet. Men det er primært situationen omkring de fem skibe i selve museumsbygningen, der bekymrer Søren Nielsen.

Fugtstyret museum

- Vi er bekymret for de fem skibe. Vi fugtstyrer hele museet, så vi kan bevare skibene så godt som muligt. Men hvis vandet trykker vinduerne ind, så kommer der vand herind, siger han til P1 Morgen.

Beredskabsstyrelsen, Hjemmeværnet og Midt- og Vestsjællands Politi har siden klokken 2 i nat arbejdet på at undgå oversvømmelser ved at lægge sandsække omkring museet, men vandet er steget markant, mens arbejdet har stået på.