Stort anerkendt Asger Jorn-værk udsat for hærværk: 'Vi er jo ret rystede'

Værket blev beskadiget med tusch og lim. Det er stadig uvist, om det kan reddes.

Asger Jorn-værket 'Den foruroligende ælling' er blevet udsat for hærværk på Museum Jorn i Silkeborg. (© Museum Jorn)

Museum Jorn i Silkeborg fik fredag en slem overraskelse.

Maleriet 'Den foruroligende ælling', der i 1959 blev lavet af Asger Jorn, blev overhældt af kontaktlim, og teksten "Ibi-Pippi" blev skrevet med tusch på lærredet.

Efter hærværket blev en 44-årig kvinde anholdt, bekræfter Midt- og Vestjyllands Politi over for Ritzau. Hun blev løsladt efter endt afhøring, da anklagemyndigheden ikke vurderede, at der var grundlag for at kræve hende varetægtsfængslet.

Værket er ikke et hvilket som helst værk. Det er blandt toppen af de værker, som den danske kunstner skabte på allerede eksisterende malerier.

- Det er et af de meget kendte Jorn-modifikationer. Det hører til hans fem vigtigste værker, og det er et internationalt kendt værk. Et nationalt klenodie, siger Jacob Thage, museumsdirektør på Museum Jorn.

Sådan så maleriet ud, inden det blev udsat for hærværk. (© Museum Jorn)

Kan være del af happening

Han vurderer, at hærværket var planlagt og fortæller, at der kom en gruppe ind, hvor den ene endda fremviste et pressekort.

En af gæsterne begyndte så at skrive med tusch og hældte lim over værket, mens de andre filmede det. Samtidig blev et fotoportræt af den person, der blev anholdt, forsøgt placeret på billedet, fortæller Jacob Thage.

Asger Jorn lavede i den periode af sin karriere flere værker, hvor han malede ovenpå loppefund, han fandt i Paris. Det var samme metode, han gjorde brug af, da han lavede 'Den foruroligende ælling'. Her malede han en farvestrålende ælling på et ældre maleri af et bondehus.

Selvom den danske kunstner malede ovenpå et allerede eksisterende værk, og aktionen kan ligne en planlagt happening, så betegner Jacob Thage det som en uforståelig handling.

- Vi er jo ret rystede, lyder det fra direktøren og kalder det direkte hærværk.

På billedet her kan man se limen flyde ned ad værket. En video på Facebook viser, at fotoet af Ibi-Pippi tidligere var på værket. (© Museum Jorn)

Uvist om det kan reddes

Museet har allerede konservatorer, der undersøger skaderne på værket. Men det er stadig uvist, om værket kan reddes.

- Det er for tidligt at sige. Det lugter jo stadig af lim på hele museet, så nyligt er det sket. Men det her kontaktlim er meget svært at få af, siger Jacob Thage.

Peter Beck, der er vurderingschef i auktionshuset Bruun Rasmussen i Aarhus, fortæller, at det er et højt anerkendt værk fra Asger Jorn og et af hans hovedværker fra den periode.

- Værket er et af de absolut mest kendte af hans overmalingsmalerier. Det skyldes blandt andet, at det spiller på den danske reference til H.C. Andersen. Det er et værk i millionklassen med en stor, ubekendt pil opad, og som givetvis ville overraske positivt, hvis det blev sat til salg, siger Peter Beck.

Vagtchef ved Midt- og Vestjyllands Politi Jan Nørrum siger til DR, at sagen nu bliver behandlet som en straffesag.

- Vi er i gang med at efterforske sagen, hvor der blandt andet bliver kigget på videoovervågning. Som alle andre straffesager vil den blive efterforsket til den er fuldt belyst. Et erstatningskrav kan pådømmes samtidig med dom i straffesagen, siger han.

Kunstner tager skylden

Ifølge Ritzau skriver kunstneren Ibi-Pippi Orup, at hun står bag. Hun optrådte for nogle år siden i flere medier, da hun fik foretaget et juridisk kønsskifte fra mand til kvinde uden at ville foretage fysiske forandringer. På Facebook kalder Ibi-Pippi Orup det for "en dobbelt modifikation" af værket.

- Jeg har netop besøgt Jorn Museet i Silkeborg og lavet en dobbelt modifikation. Jeg har monteret et billede af mig selv ovenpå den berømte ælling. Det er limet fast. Desuden har jeg signeret værket, da det jo nu er et Ibi-Pippi-værk og ikke en Asger Jorn, skriver hun blandt andet på Facebook tidligere fredag.

Ifølge Ritzau viser et andet opslag på facebooksiden 'Patrioterne går live', at provokunstneren Uwe Max Jensen også var til stede på museet. I videoen kan man høre ham sige, at han tager afstand fra Ibi-Pippis modifikation, mens gruppen forlader museet. Han siger, at han havde regnet med, at Ibi-Pippi i stedet ville vise sin penis frem på museet.

Den danske kunstner Asger Jorn. Asger Jorn (1914-1973) var blandt andet med til at starte kunstnerbevægelsen Cobra. (Foto: Egon Engmann © Scanpix)

Asger Jorn, der oprindeligt hed Asger Oluf Jørgensen, regnes som en af Danmarks mest betydningsfulde kunstnere inden for den moderne malerkunst.

Han var blandt andet medstifter af den internationale kunstnersammenslutning Cobra, der primært bestod af kunstnere fra København, Bruxelles og Amsterdam – deraf navnet Cobra.

Asger Jorn opholdt sig blandt andet i Silkeborg, hvor museet også ligger. Han døde i 1973 i en alder af 59 år.

Artiklen er opdateret klokken 19.45, hvor det er tilføjet, at Ibi-Pippi har kommenteret sagen på Facebook.