'Stranger Things' og pelsede mænd: Her er ti højdepunkter fra modeugen

Modeugen slutter i dag, og modeekspert og tv-vært Chris Pedersen gennemgår de 10 ting vigtigste ting, som han tog med derfra.

Modellerne har forladt catwalken og designerne har hængt deres vinterkollektioner tilbage på tøjstativerne.

Årets første udgave af Copenhagen Fashion Week slutter i dag fredag, men hvad er egentlig værd at tage med hjem derfra?

Tv-vært og modeekspert Chris Pedersen har fundet ti højdepunkter fra modeugen.

Du kan læse om dem herunder:

1.) Stranger Things

Foto: Copenhagen Fashion Week

Den amerikanske hit-tv serie var en af modeugens mest overraskende inspirationskilder, da den dukkede op hos herretøjsdesigneren Martin Asbjørn. Den unge dansker havde ladet sig inspirere af seriens grafiske univers med prints og kasketter,, der var som taget ud af 80'ernes ungdomsfilm, hvor logoet stod skrevet som var det i rødt neonlys. I øvrigt en meget anvendelig kollektion med referencer til amerikansk ungdomskultur, smalle herrebukser, frynser, cool t-shirts og Martin Asbjørns løse signatur-frakker.

2.) Pelsede mænd

Foto: (Foto: © Helle Moos)

Det danske brand Tonsure har på kort tid markeret sig med en eksklusiv fortolkning af den klassiske herregarderobe. Denne sæson eksperimenterede designeren Malthe Flagstad med at få indarbejdet pels i kollektionen, og det gjorde han rigtig godt. En blå denmimjakke viste sig på tæt hold at være indfarvet sælskindspels, og det samme var tilfældet med et par slidte jeans, der var syet i flere forskellige nuancer af materialet, der ellers ikke skriger eksklusiv herremode.

3.) Årets talent

(Foto: © Helle Moos)

Sidste år vandt den London-baserede Cecilie Bahnsen Dansk Design Talent Magasin-prisen på 500.000 kr. for sine sindssygt smukke kreationer i hvid bomuld, silke og kniplinger. Cecilie Bahnsen arbejder indenfor et univers, som man kunne kalde langsom mode, da hun ikke så meget fornyer garderoben men nærmere forfiner den fra sæson til sæson. Materialerne er godt forarbejdede, blonde-detaljerne håndlavede, og så rammer hun en god balance mellem det maskuline og det feminine, når hun mikser oversize tung strik, med hvide bomuldskraver og tunge bjergstøvler, der var lavet særligt til kollektionen af det italienske brand Diemme.

4.) Mangfoldighed på catwalken

Foto: (Foto: © Helle Moos)

En af tidens store diskussioner handler om mangfoldighed både når det kommer til krop, alder, etnicitet og type. Derfor havde Kopenhagen Fur valgt at vise deres kollektion på en række forskellige dansere med hver deres kendetegn, mens Freya Dalsjø endnu engang viste sin elegante dametøjskollektion på en broget skare af kvinder. Rå drengetyper, blonde sylfider, midaldrende veninder samt en af 1990'ernes store modelstjerner den svenske Erika Wall (billedet).

5.) Ivan den store

(Foto: © Helle Moos)

I 2016 mistede dansk mode en af sine helt store skikkelser Ivan Grundahl, som har præget branchen i over 40 år. Men brandet lever videre med den tidligere Kenzo-designer Roy Krejberg bag roret. Roy Krejberg har videreført husets storslåede silhuetter, de rå kanter og de kappelignende pelse, men han har tilført det en rå modernitet. Udtrykket er blevet yngre og mere strømlinet. Helt klart et hus der er værd at lægge mærke til. Igen.

6.) Kunst på maven

(© Polina Vinogradova)

Familien bag Nørgaard-imperiet, Nørgaard på Strøget & Mads Nørgaard har altid været tæt forbundet med kunstmiljøet. Kunstnere som Bjørn Nørgaard, Kirsten Delholm, David Shriegley og Lilibeth Cuenca Rasmussen har alle været inde over modebranchen, og Mads Nørgaard har netop løftet sløret for en minikollektion af skjorter og sweatere med print af den britiske kunstner Daniel van der Noon. Nørgaard er dog ikke den eneste danske designer, som har arbejdet med kunstverdenen. Stine Goya har tidligere arbejdet med eksempeltvist John Kørner og Erik A. Frandsen, mens FOS har arbejdet med det franske modehus Celine.

7.) Mode og menneskerettigheder

(© Foto: Asger Mortensen)

Den tidligere direktør for Danish Fashion Institute, Eva Kruse, var tydeligt rørt, da hun modtog Den Franske Ambassades Menneskerettighedspris fra den franske ambassadør i Danmark. Eva Kruse har været en af de drivende kræfter, der de seneste 10 år har været med til at definere den danske modeuge og særligt fået de danske politikere til åbne øjnene for branchens vækstpotentiale. Udmærkelsen modtog hun dog for sit arbejde med det pannordiske NICE-projekt samt Fashion Summit, der arbejder for at gøre bæredygtighed til en naturlig del af både den danske og internationale modebranche. Konferencen har tiltrukket topchefer fra sværvægtere som LVMH og Kering Group, og den er blevet kaldt en af modebranchens vigtigste konferencer af medier som The Guardian, The Observer og New York Times.

8.) De smukke piger

Foto: (Foto: © Helle Moos)

Den 18-årige model Aia Busch kan i øjeblikket opleves i DR3-serien 'De smukke piger', og denne modeuge var hun også at finde på en perlerække af modeshows som Baum und Pferdgarten, Munthe, Ganni, Ivan Grundahl og By Malene Birger. Aia Busch kommer fra Måløv og startede som 16-årig på modelbureauet Unique Models, og siden da har hun bl.a. arbejdet for Alexander McQueen i Paris. Godt gået af en ung kvinde der egentlig bare ledte efter et studiejob, mens hun tog sin studentereksamen.

9.) Multikunstner

(Foto: © BAUS, BAUS)

Den danske designer Henrik Vibskov er ikke just det man forbinder med danske mode-klicheer som anvendelighed, minimalisme og demokratisk mode, men ikke desto mindre har han udviklet sig til en af industriens sværvægtere. Hans kollektioner bliver solgt verden over, og han er desuden blevet udstillet på en lang række førende internationale kunstmuseer. I øjeblikket er han aktuel som kostumier for danske Hotel Proforma, der har sat Madame Butterfly op i Bruxelles, hvor ovenstående billede er fra.

10.) Nirvana

Foto. Helle Moss

1990'erne har i lang tid spøgt i den danske modeindustri, men lige nu er årtiet, hvor bands som Nirvana og Hole slog igennem, hottere end nogensinde. Hos Ganni og LaLa Berlin var der mønstrede kjoler udenpå t-shirts og rullekraver, mens drengene passende kunne blive klædt på af Martin Asbjørn og Jean//Philip, der viste en af sine stærkeste kollektioner længe. Tænk smalle herrebukser, spidse cowboystøvler og rå læder jakker med perlebroderier. Alt sammen båret med en attitude der ikke lå langt fra 1990'ernes hotteste kærestepar Courtney Love og Kurt Cobain.