Streamingtjeneste fjerner kvinder fra albumcovers

Den iranske musiktjeneste Melovaz fjerner kvindelige artister fra deres egne plader.

Lady Gaga er på magisk vis forsvundet fra coveret til 'A Star Is Born'-soundtracket på den iranske streamingtjeneste Melovaz. (Foto: Screendump Wikipedia/Melovaz)

For første gang i 40 år fik iranske kvinder i sidste uge lov til at overvære en fodboldkamp i hovedstaden Teheran, hvor de så det iranske herrelandshold slå Cambodja med 14-0.

Det kunne måske tolkes som et skridt i den rigtige retning, når det handler om ligestilling mellem kønnene i det iranske præstestyre.

Men så opdagede internettet, at den iranske musiktjeneste Melovaz censurerer et stort antal kvinder fra deres egne plader.

Det er blandt andet sket for store verdensstjerner som Lady Gaga, Taylor Swift, Avril Lavigne, Ariana Grande og Lizzo.

Det skriver de norske medier VG og Dagbladet.

Hør Ariana Grandes kæmpehit 'thank u, next', mens du læser videre.

Lady Gaga-albummet 'Joanne' er fået en tur i den iranske censurmaskine. (Foto: Screendump Wikipedia/Melovaz)

På Twitter er før og efter-billederne blevet debatteret flittigt.

- Den iranske streamingside Melovaz er ikke glade for, hvordan nogle kvindelige artister ser ud på deres albumcovers. Så de har fjernet dem fuldstændigt, skriver brugeren Eric Alper.

- Jeg er iraner, men jeg har ALDRIG brugt Melovaz’ hjemmeside. Vi bruger mest normale og internationale streamingtjenester som Spotify. Det er dumt. Det er en skam. Det er sexisme. Jeg kan ikke forklare, hvad der sker her, skriver en anden Twitter-bruger.

Ariana Grande er ikke at finde på sit eget hit-album 'thank u, next' i den iranske version. (Foto: Screendump Wikipedia/Melovaz)

Debattør: Endnu et eksempel på kvindeundertrykkelse

At den iranske streamingtjeneste Melovaz, der i sit design minder meget om Spotify, har valgt at fjerne kvindelige artister fra deres albumcovers, overrasker ikke debattør og aktivist Nahid Riazi, der har iransk baggrund.

- Regimet prøver hele tiden at slå hårdt ned på kvinder og undertrykke dem - og det sker i alt fra at tvinge dem til at gå med tørklæder til musik. Vi ser, at det sker i stort set alle sammenhænge, siger hun.

Derfor mener Nahid Riazi også, at de redigerede albumcovers blot er endnu et tegn på den kvindeundertrykkelse, der stadig finder sted i Iran.

- Jeg vil sige, at det er en lidt mildere ting, men det bidrager til det større billede og noget mere alvorligt - nemlig at systemet prøver at undertrykke kvinder.

- Det hele er en del af Irans ideologi og regime, hvor udgangspunkter er, at kvinder skal usynliggøres. Hvis de forsøger at blive set, skal de dækkes. De skal ikke have samme rettigheder, som mænd har. Det handler rigtig meget om kontrol, siger hun.

Den svenske sanger og sangskriver Tove Lo, der er kendt for at flashe sine bryster fra scenekanten, er også retoucheret væk fra sit eget albumcover. (Foto: Screendump Wikipedia/Melovaz)