Strid om russisk juryformand: Dronningen trækker sig fra H.C. Andersen-pris

Flere lande har forgæves forsøgt at få omstridt russer fjernet fra stor børnebogspris.

Den russiske tegner og illustrator Anastasia Arkhipova er blevet udnævnt til formand for den jury, der skal uddele H.C. Andersen-prisen, som er blevet kaldt Nobelprisen for børnelitteratur.

Kan en repræsentant for det russiske kulturliv uddele verdens mest prestigefyldte pris for børnebøger, mens Rusland bomber biblioteker i Ukraine?

Spørgsmålet splitter Det Internationale Råd for Bøger for Unge (IBBY), der hvert andet år uddeler Hans Christian Andersen-prisen, der går til forfattere og illustratorer af børnebøger.

Nej, lyder det fra blandt andet Sverige, Finland og de baltiske lande.

- H.C. Andersen-prisen er det fineste, man kan få, og det bliver vi nødt til at værne om, siger Margaretha Ullström, formand for den svenske IBBY-afdeling.

Noget tyder på, at Kongehuset har samme holdning.

Dronning Margrethe har nemlig valgt at trække sig som protektor for prisen, oplyser IBBY's danske bestyrelse.

Prisen er også fjernet på listen over dronningens udenlandske protektioner på Kongehusets hjemmeside.

H.C. Andersen-prisen er ellers blevet kaldt børnelitteraturens "Nobelpris" og er tidligere er blevet tildelt prominente navne som svenske Astrid Lindgreen og danske Cecil Bødker og Ib Spang Olsen.

Flere lande protesterede

Men i september, seks måneder efter Ruslands invasion i Ukraine, blev den russiske illustrator og kunstprofessor Anastasia Arkhipova valgt på IBBY's kongres i Malaysia som formand for juryen, der næste gang skal uddele prisen.

Valget har splittet organisationen, der blev oprettet efter 2. Verdenskrig for at fremme fred gennem kulturudveksling og fremme børns læsning.

Sverige, Finland, Norge, Belgien, Estland, Letland og Litauen er blandt de lande, hvor de lokale afdelinger forgæves forsøgt at få juryformanden til at træde tilbage.

- Vi befinder os i en ganske særlig situation. Rusland fører en angrebskrig mod sin nabo, Ukraine, og er blevet stemplet som terroriststat af EU, siger Margaretha Ullström.

- Det er svært at være aktivt internationalt uden den russiske regerings accept. Derfor bliver hun et symbol, uanset hvad hun mener om krigen, siger formanden for den svenske organisation, der har valgt ikke at indstille svenskere til prisen i år.

Dansk bestyrelse splittet

IBBY's danske afdeling har ikke været medunderskriver på brevet.

Valget af en russisk illustrator har ellers medført store diskussioner i bestyrelsen, fortæller formand Birgitte Reindel fra Selskabet for Børnelitteratur.

- Vi har diskuteret det her meget, og jeg var nok den, der var mest for, at vi også skulle skrive under på brevet, men det var der ikke flertal for i bestyrelsen, siger hun.

I sidste ende var der ikke et dansk flertal for at underskrive brevet.

- Hovedlinjen er, at vi skal snakke sammen. Vi skal ikke smide folk ud, men hele tiden have kommunikation, siger den danske formand, Birgitte Reindel.

Hun kalder det ærgerligt, at den russiske juryformand ikke selv har valgt at trække sig.

Efterfølgende har den danske bestyrelse dog valgt at trække sine nominerede til prisen.

- Med de nye oplysninger, der er kommet om Anastasia Arkhipovas tilhørsforhold, har vi i den danske IBBY-bestyrelse valgt at trække vores nominering af en illustrator og en forfatter tilbage, da vi ikke ønsker at være en del af prisen denne gang, siger formand Birgitte Reindel.

DR har forsøgt, at få et svar fra IBBY's internationale formand, Sylvia Vardell, men det har indtil videre ikke været muligt.

Som et svar til de kritiske lande har bestyrelsen dog svaret, at medlemmerne ikke repræsenterer sit lands regering, men blot sig selv som forfatter, tegner eller forlægger.

Konkurrence skal hylde russiske soldater

Men meget tyder da også på, at Anastasia Arkhipova ikke blot er en tegner, hvis streg mange børn, der voksede op i det tidligere Sovjetunionen, vil genkende fra de russiske oversættelser af H.C. Andersens eventyr.

Hun har modtaget utallige priser, er professor ved et kunstakademi i Moskva og formand for fagforeningen for illustratorer.

Men hun sidder også i bestyrelsen for Moskvas Kunstnerforening (MOCX), en forening, der i øjeblikket er meget aktive i at promovere krigen.

Organisationen har netop afholdt en konkurrence, hvor russiske kunstnere skulle indsende plakater, videoer og memes til sociale medier til brug i en kampagne, der skal gøre den "særlige militære operation" og mobiliseringen populær blandt befolkningen.

De indsendte bidrag skal blandt andet fremme "genforening af historiske russiske lande".

På nettet kan man se flere eksempler på indsendte plakater og billeder. De viser den russiske soldat, som den heroiske hævner, der straffer de ukrainske "nazister".

'Støtter Ruslands krigsretorik'

Den slags konkurrencer en del af Putin-styrets bevidste strategi, forklarer den russiskfødte Østeuropa-ekspert, Sergej Sumlenny.

Han har i en årrække arbejdet som korrespondent i Rusland og Ukraine, og bor i dag i Tyskland, hvor han leder tænketanken European Resilience Initiative Center.

- På papiret er det en kunstnerorganisation, men i realiteten er det en videreførelse af sovjettidens organiserede propaganda, siger han om MOCX.

- Hun er bestyrelsesmedlem i en organisation, som aktivt promoverer ikke bare krig men også folkemord, og det er et problem, siger Sergej Sumlenny.

  • 'Gud er din dommer, men vi viser dig vejen', siger den russiske soldat til den ukrainske på denne plakat. (Foto: © Skærmbillede fra konkurrence)
  • 'Vi vinder', står der blandt på dette bidrag til konkurrencen. (Foto: © Skærmbillede fra konkurrence)
  • En plakat fra konkurrencen sidestiller den ukrainske præsident Zelenskyj med Adolf Hitler. (Foto: © Skærmbillede fra konkurrence)
1 / 3

Russisk juryformand: Det er mobning

Selv føler Anastasia Arkhipova sig udsat for en hetz.

- At opfordre til mobning baseret på nogens nationalitet er præcist, hvad de, der starter krige, ønsker, skriver hun i en e-mail til DR.

Hun benægter først, at have nogen forbindelse til MOCX og siger, at hun repræsenterer en anden forening, illustratorernes fagforening.

Hendes navn står dog på MOCX-hjemmesiden, og hun indrømmer, at hun for fire år siden blev tilbudt en plads i bestyrelsen.

Hun afviser at kende til konkurrencen, som hun kalder "afskyelig".

- Det er første gang, jeg ser det projekt, og jeg har ingen rolle i det, skriver hun.

- Naturligvis ønsker jeg ikke at blive forbundet med den slags "kunst", skriver hun.

Hun skriver, at hun vil træde tilbage fra MOCX-bestyrelsen, men at hun føler sig udsat for had "på forhånd".

Hun undviger at svare på spørgsmål om krigen, men tilføjer:

- Jeg håber af hele mit hjerte, at denne forfærdelige situation snart ophører, skriver Anastasia Arkhipova.

Svensk formand: Forventer ikke at man skal risikere sit liv

I Sverige kan den lokale IBBY-formand godt forstå, hvis man som russisk børnebogsforfatter eller - tegner ikke tør tage offentligt afstand fra præsident Putin og krigen.

- Jeg forventer ikke, at en person skal have som meget civilcourage, at man risikerer sit liv. Det kan man ikke kræve. Men i organisationen må man kunne se, at det ikke går med en russisk repræsentant for en så ærefuld pris, siger hun.

Flere ukrainere udtrykker også vrede på sociale medier.

- Den russiske hær dræbte den ukrainske børnebogsforfatter Volodymyr Vakulenko under besættelsen af Izjum, og trods det ser I intet problem i at vælge en person, der er forbundet med den russiske stat? skriver en ukrainsk grafiker til IBBY på Facebook.

Kritikerne kræver også, at næstformand for IBBY's internationale bestyrelse, Denis Beznosov, der arbejder for den russiske stats børnebibliotek i Moskva, træder tilbage.

Ifølge Sergej Sumlenny vækker valget af juryformanden vrede i Ukraine, fordi mange ukrainere føler, at russiske kunstnere stadig får lov til at forholde sig tavse til krigen.

- Ukrainerne har ikke noget problem med, at man er russer og kunstner. Problemet opstår, når en russisk kunster optræder offentligt, og siger: "Lad os ikke blande kunst og politik. Jeg vil ikke tale om krigen".

- Så bliver ukrainerne vrede. For du kan ikke skabe kunst i dag uden at adressere krigen nu, siger han.