Studenterforening beskyldes for at opmuntre til krænkelser ved at hyre en stripper til Kapsejladsen i Aarhus

Kvindelige studerende har klaget over stripshow ved stort arrangement i Aarhus.

En stripper til Kapsejladsen i Aarhus har brugt sindene i kog blandt syv kvindelige studerende, der har klaget til ledelsen på universitetet. (Foto: Rikke Kjær Poulsen)

Der var dømt fest, øl og eufori, da den årlige kapsejlads i Aarhus den 29. april igen kunne fylde Universitetsparken med 30.000 feststemte unge, efter corona i to år havde sat en stopper for traditionen blandt byens uddannelser.

Men ifølge syv kvindelige studerende var der et hår i suppen under årets genopstandne kapsejlads.

Helt konkret kom håret i form af en kvindelig stripper, der foran det talrige publikum gav sig til at smide tøjet, smøre sig selv ind i solcreme og give en lapdance til en ung mand.

Det betegnes både som "et udtryk for en sexistisk kultur" og decideret "blufærdighedskrænkende" af de syv kvinder, der har sendt en klage til Aarhus Universitet på baggrund af episoden. Det kan Aarhus Stiftstidende fortælle.

Samtidig har man klaget til Økonomisk Forening, der er den studenterforening, der havde stripperen med i deres indgangsceremoni. Noget, der har været fast "tradition" for Økonomis introshow til Kapsejladsen siden 2010.

"Vi oplevede indslaget som blufærdighedskrænkende og som en eksplicit konfrontation med en sexistisk kultur, idet nogle finder ekshibitionistisk nydelse i at proppe deres seksuelle fantasier i hovedet på andre uden samtykke", lyder det blandt andet i et debatindlæg om episoden, som Aarhus Stiftstidende også bringer.

Studerende: Vi havde ikke bedt om at være vidner til det

Kvinden bag både klagen og debatindlægget er Christine Vestergaard Høst. Hun ønsker ikke at stille op til interview med DR Nyheder, men vil gerne svare på en række skriftlige spørgsmål.

- Jeg var bare lidt i chok over, at man stadig skal stå vidne til sådan noget. Det er noget, der bør høre fortiden til. Vi gider ikke, at det sker igen næste år, skriver hun som begrundelse for, at hun har kastet sig ind i sagen om stripshowet.

Der var også et nøgenløb til Kapsejladsen. Var det også blufærdighedskrænkende som stripperen?

- Nej. Pointen er, at det er betalt, seksualiseret nøgenhed, som vi ikke har bedt om at være vidner til. I virkeligheden synes jeg, at nøgenløbet er et godt indslag, fordi det er afseksualiseret og selvudtrykkende.

Studerende arrangerer nøgenløb og kapsejlads i Universitetsparken fredag den 29. april 2022. Mens den første kapsejlads blev afholdt i 1991, er nøgenløbet en noget nyere tradition. (Foto: Mikkel Berg Pedersen © PHOTOJOURNALIST MIKKEL BERG PEDERSEN)

I artiklen fra Århus Stiftstidende fremgår det også, at Christine Vestergaard Høst har i sinde at politianmelde det, hvis der næste år skulle være en stripper, der smed tøjet til Kapsejladsen. Den udmelding korrigerer hun nu over for DR Nyheder.

- Det tror jeg ikke, jeg vil gøre. Jeg vil ikke have, at det skal gå ud over stripperen. Jeg tror, debat er det vigtigste, og forhåbentligt er det rigeligt. Økonomisk Forenings formand har allerede udtalt, at han tager klagen meget alvorligt, så det er jo dejligt.

'Indslag virker legitimerende og opmuntrende'

Til Århus Stiftstidende siger Christine Vestergaard Høst også, at flere kvinder blev befamlet til Kapsejladsen. I den forbindelse udtaler hun:

- Og så gejler det dem ikke ligefrem ned, at der kommer en stripper. Det lægger ikke op til noget godt.

I Stiften insinuerer du, at mænd har raget på kvinder til Kapsejladsen, fordi strippen "ikke ligefrem har geilet dem ned". Er det ikke en meget voldsom parallel at drage?

- Det mener jeg ikke. Det er det samme kulturelle problem - mænd, der objektiviserer kvinder. Hvis man i forvejen kan finde på uopfordret at rage på kvinder, så tror jeg, et sådant indslag virker legitimerende og opmuntrende.

- Man er selvfølgelig altid ansvarlig for sine egne handlinger, men når vi nu lever i en kultur, hvor flere mænd kan finde på det, synes jeg ikke, at det er et særlig hensigtsmæssigt indslag.

Formand om beskyldninger: Alt for groft

Den beskyldning falder i den grad formanden for Økonomisk Forening, der var dem, der havde stripperen med i åbningsshowet, for brystet.

- Det er er alt for groft at sige, at der er nogle, der er blevet forulumpet, fordi vi har hyret en stripper.

- Der er nøgenløb, der er både, der hedder fisseraketten, der er hold, der synger om, at de andre hold skal kneppes. Der er masser af ikke-sobre begivenheder, og ingen af dem er årsag til forulempelser, siger formanden for Økonomisk Forening, Viktor Bentholm Elefsen.

Kommer I til at hyre en stripper til jeres introshow næste år?

- Det er jo sådan noget, jeg overvejer nu. Det skal jeg også have afstemt med min bestyrelse, siger formanden.

Er tiden ikke løbet lidt fra strip til sådan nogle store arrangementer her?

- Altså, det er jo et lovligt erhverv, og det er voksne mennesker, der er til arrangementet. Men hvis det aldrig var blevet gjort før, havde vi nok ikke gjort det nu her.

Går klagerne I for små sko, når de brokker sig over det her?

- De brokker sig over blufærdighedskrænkelse. Der synes jeg simpelthen, at de går i for små sko. Der er jo også et nøgenløb på dagen.

Hvad med argumentet om, at strip er udtryk for en sexistisk kultur?

- Jeg mener ikke, at der er en sexistisk kultur på universitetet. Det betyder ikke, at jeg ikke tror på, at de oplever det som sexistisk, men der er jo så også virkelig, virkelig mange, der ikke synes, det er sexistisk, siger Viktor Bentholm Elefsen.

Institutleder: Helt ude af trit med tidsånden

Til Århus Stiftstidende siger institutleder på Institut for Økonomi, Aarhus BSS ved Aarhus Universitet, Niels Haldrup.

- Mit udgangspunkt er, at de studerende er voksne mennesker, som selv kan og skal stå til ansvar for deres valg.

- Når det er sagt, så vil jeg dog klart opfordre de studerende i de foreninger, der står som arrangører, til at reflektere over, hvilke signaler de sender med deres valg af indslag ved deres arrangementer. Personligt mener jeg, at denne episode er udtryk for ualmindelig dårlig dømmekraft og i øvrigt helt og aldeles ude af trit med tidsånden, lyder det.

DR Nyheder har forsøgt at få en kommentar fra Danske Studerendes Fællesråd til sagen, men de har ingen kommentarer.

DR Nyheder har også forsøgt at få en kommentar fra Studenterrådet på Aarhus Universitet. De ønsker heller ikke at kommentere sagen.