Succesfuld 'løve' gik konkurs som 23-årig: 'Iværksætterlivet er ikke bare at få en god idé og så kører man Ferrari'

I 'Løvens hule' håber Jacob Risgaard at kunne hjælpe nye iværksættere godt på vej.

(Foto: Per Arnesen © dr)

Jacob Risgaard sparker dagen i gang med et møde klokken 6:30, og da dette interview begynder, er han på vej ud af et møde og ind i et nyt.

Den 43-årige iværksætter, der er marketingdirektør og medejer i internetvirksomheden Coolshop, og som du måske kender fra DR-programmet 'Løvens hule', ligger ikke på den lade side.

Det har han sådan set aldrig gjort.

I skolen betød energiniveauet, at han ikke kunne koncentrere sig om undervisningen, men i stedet lavede ballade. Så meget at han til sidst blev smidt ud af folkeskolen.

Men det betød også, at han startede sin første online virksomhed, da han var bare 19 år gammel. Og gik konkurs i 2000, da han var 23 år.

Siden 2005 har Jacob Risgaard været del af det trekløver, der leder millionforretningen Coolshop, der har hovedsæde i Nørresundby ved Aalborg.

Og i de seneste to sæsoner har han været at finde blandt de fem "løver" i 'Løvens hule', hvor du i disse uger kan se håbefulde iværksættere præsentere deres virksomhedsidé foran Jacob Risgaard og de fire andre "løver" hver torsdag aften på DR1.

Jacob Risgaard er medejer af onlinevirksomheden Coolshop, der sælger alt fra proteinbarer til symaskiner. Hans allerførste virksomhed var også onlinesalg, hvor han solgte amerikanske dvd'er på det danske - og sidenhen norske - marked. Et firma, der gik konkurs, da it-boblen brast i 2000. Fem år senere, fik han mulighed for at blive medstifter af det, der i dag er en trecifret millionforretning. (Foto: Per Arnesen © dr)

Et job, Jacob Risgaard er vild med:

- Det er en fuldstændig intens oplevelse at kunne sætte sig i en stol flere uger i streg og så bare blive præsenteret for den ene gode idé efter den anden af folk, der sparker røv og drømmer om noget.

- Dét er mega fedt, siger han begejstret.

Som investor er der naturligvis et økonomisk aspekt i Jacob Risgaards medvirken i programmet. Men det er mødet med de mange iværksættere, der har fået ham til at sige ja til at medvirke for anden gang:

- Hvis der er en ting, der er sand, så er det, at uanset hvor mange år man har været selvstændig, så kan man altid lære noget nyt ved at lytte til andre.

Henrik Andersen fra Likeconcrete tog både seere og Jacob Risgaard med storm i denne sæson af 'Løvens hule', da han på klingende fynsk præsenterede sine boliginteriørprodukter lavet af miljøvenlig beton. Risgaard endte med at købe en tredjedel af Likeconcrete. (Foto: Per Arnesen © dr)

For det at være selvstændig er ligesom at gå i skole, mener han:

- Jeg kan huske, at jeg i skolen tit sagde til mig selv: "Hvad kommer jeg til at kunne bruge det her til?". Men faktum er jo bare, at når hjernen bliver fyldt op af sunde ting, så vil dine beslutninger været præget af det, du har lært. Også helt uden at du ved det.

At blive klogere er en vigtig valuta for den succesrige iværksætter fra Nordjylland. Ikke mindst fordi der kommer til at gå mange år, før han tjener noget på de investeringer, han foretager i programmet:

- Men det, jeg med det samme får ud af at medvirke, er, at jeg hver dag er klogere, når jeg kommer hjem.

- Derfor ser jeg også 'Løvens hule' som min egen iværksætterskole, forklarer han med et let grin.

Om at give tilbage, hvor man kan

'Løvens hule' er desuden en oplagt mulighed for ham til at dele ud af sin egen erfaring.

- Det er også en slags 'give tilbage'-ting for mig at medvirke. Jeg gik jo selv konkurs med min første virksomhed, hvor jeg måtte sidde i fogedretten og få taget alt af værdi fra mig. Selv min papegøje.

Den oplevelse vil han gerne forsøge at spare andre for.

- Hvis jeg kan sige bare en eller to ting, der betyder, at andre undgår at komme i den situation, så er det jo fedt.

Samtidig har opfølgningsprogrammerne på 'Løvens hule' givet ham en mulighed for at være med til at vise, at iværksætterlivet ikke bare handler om hurtige penge.

- Det er fedt, at særligt de helt unge får et indblik i, at det ikke bare handler om at få en god idé, og så kører man i Ferrari. For sådan er virkeligheden som selvstændig jo desværre overhovedet ikke.

Set i bakspejlet ville Jacob Risgaard som ung have nydt godt af at lytte til sine egne råd:

- Lad være med at blive så forelsket i ideen om at blive selvstændig eller i et produkt, at du ikke er realistisk omkring det.

- Hvis du har en idé til en forretning, så tjek lige om der kan tjenes penge på den, inden du kaster alt i den, som jeg selv gjorde dengang.

- Og lad være med at bilde dig selv ind, at du kan leve uden overhovedet at tjene noget de første år. For du får brug for mad og du får brug et sted at sove, tilføjer han.

Desuden skal man lære at væbne sig med tålmodighed:

- Regn med at ting tager længere tid, end du tror. Selv den dag i dag døjer jeg med at tage det roligt, hvis der ikke er det ønskede resultat første dag.

I sommeren 2020 kunne man i programmet 'Løvens hule - velkommen til virkeligheden' følge de iværksættere, der havde fået en investor med ombord i 5. sæson af 'Løvens hule'. Her ses Jacob Risgaard og med-"løven"Jan Lehrmann til et møde med deres fælles investering, virksomheden MrBeef.dk. (Foto: Thomas Vinther © dr)

Og så kræver det selvfølgelig også hårdt arbejde og tid. Masser af tid.

Det koster også tid, når Jacob Risgaard vælger at investere i nogle af de iværksættere, der medvirker i 'Løvens hule'.

- Arbejdet med dem fylder mega meget for mig efterfølgende. Specielt det første år af en virksomhed kræver det generelt meget.

- Det er jo som at købe sig ind i et lille barn, som kræver noget opmærksomhed, hver gang jeg investerer, forklarer han.

Den lærte han efter første sæson af tv-programmet:

- Jeg har lært, at det er vigtig at forventningsafstemme, så de ikke tror, jeg kommer med mere, end jeg kan levere. Og omvendt.

Det er i øvrigt en "skide god" lektion i livet helt generelt, mener han:

- Lov altid kun det, du kan holde. Én ting er, at det er træls for andre, hvis du ikke holder det, du lover. Men overfor dig selv er der heller ikke noget værre end at gå og føle sig utilstrækkelig, tilføjer han.

En følelse han i øvrigt stadig i dag husker fra sin (sparsomme) tid på skolebænken:

- Det, jeg glædede mig allermest til ved at stoppe i skolen, var at komme af med den dårlige samvittighed over, at jeg enten ikke havde lavet lektier, eller at jeg ikke havde lavet dem grundigt nok.

- Men så blev jeg selvstændig, så nu har jeg en evig dårlig samvittighed.

For balancegangen mellem privatliv og arbejdsliv kan være at finde for iværksætteren, der i det private har en kæreste og tvillingedøtre på ni år:

- Når jeg er på arbejde, har jeg dårlig samvittighed over, at jeg ikke er hjemme ved mine børn. Og når jeg er hjemme ved mine børn, har jeg dårlig samvittighed over, at jeg ikke er ved mit "andet barn", som er mit firma.

'Er det dig, der lægger stemme til 'Løvernes konge'?'

Som "løve" i bedste sendetid har Jacob Risgaard oplevet en enorm opmærksomhed fra særligt de helt unge seere, hvilket har overrasket ham

- Jeg troede, at 'Løvens hule' var et voksenprogram, men det er det jo slet ikke længere, siger han.

For pludselig har han skullet lære at navigere i at holde foredrag på skoler, hvor eleverne gerne vil tage selfies med ham og beder om hans autograf.

- Det er noget helt nyt for mig! Da jeg i sommer var forbi den skole, hvor min moster arbejder, var der fyldt med unge mennesker, da jeg trådte ud af lærerværelset.

Ikke alle de fremmødte var dog så interesserede i at se iværksætteren på klods hold, viste det sig:

- To af de helt små børn havde misforstået. De troede, at det var mig, der lagde stemme til 'Løverns konge', siger han og slår en smittende latter op.

Men måske er de to unge elever ikke helt galt på den. For det nye spotlight på den 43-årige nordjyde har, udover finpudsning af selfiestilen, faktisk betydet et jobtilbud fra uventet kant.

- Jeg er blevet tilbudt at lægge stemme til en animationsfilm, mand!, udbryder han begejstret.

Sammen med blandt andre 'Løvens hule'-kollegaen Jesper Buch, lægger han stemme til den kommende børneanimationsfilm 'Boss Baby - det bli'r i familien'.

Jacob Risgaard og Jesper Buch (th) er placeret i hver deres ende af "løve"-panelet i programmet. Med god grund. For de to løver sætter pris på at drille hinanden på højlydt og udleverende maner. (Foto: Per Arnesen © dr)

Ret fedt, synes Jacob Risgaards egne børn.

Og det har heller ikke har gjort faren til tvillingerne mindre populær på hjemmefronten, at han i sidste sæson af 'Løvens hule' købte sig ind i computerforretningen Geek'd, som også ejes af YouTuberen Alexander Husum.

- De synes lige pludselig, at jeg er den cooleste far, hvor jeg før var den mest røvssyge far, griner han.

Træerne vokser dog ikke ind i himmelen. I et forsøg på at holde øje med, hvad døtrene postede på TikTok, oprettede han selv en profil på det sociale medie.

Og han lagde også en enkelt video op.

- Jeg filmede bare her fra Coolshop. Men videoen har fået knap 200.000 visninger nu, og jeg har også flere følgere end dem, så de er pissesure, for det er åbenbart den valuta, der betyder noget, når man er ung, griner han.

Det har givet point på hjemmefronten, at han i sit virke som "løve" dels samarbejder med YouTuber Alexander Husum og desuden er blevet tilbudt at lægge stemme til opfølgende på 'Boss Baby'-filmen. Her ses han i 5. sæson af 'Løvens hule', hvor han prøver festartikler fra virksomheden Party in a Box. En virksomhed der endte med en investering fra "løve"-kollegaen Mia Wagner. (Foto: Carsten Andersen © dr)

En proppet indbakke

Med populariteten følger også væsentligt flere henvendelser fra håbefulde iværksættere, der gerne vil have hans opmærksomhed, hans investering eller bare gode råd.

Så mange, at han nu har folk til at hjælpe med at læse og svare på den mange beskeder.

- Jeg modtager både sms'er, emails og beskeder på LinkedIn, Facebook, Instagram og TikTok. Det er helt umuligt for mig at følge med, og jeg vil nødig opfattes som arrogant, fordi jeg ikke svarer.

Derfor får han altså hjælp nu.

- Så det kan ikke betale sig at sende billeder af bare bryster til mig. Chancen for, at det er mig, der ser dem, er ikke så stor, ler han.

Men dukker der en interessant historie op i en af den mange kommunkationskanaler, så reagerer han. Det gjorde han for nylig.

- Jeg har lige fået en besked fra tre unge gutter fra Gellerupparken. Den ene er bare 14 år gammel og har allerede været ude i noget rod, men har nu fået styr på sit liv igen og er blevet iværksætter.

- Det synes jeg dælme er cool, siger han og lægger ikke skjul på, at han kan se sig selv i den historie.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter