Superheltenes far Stan Lee er død: Her er 5 af hans mest ikoniske figurer

Binge-vært Frederik Dirks Gottlieb guider her til fem superhelteserier, som verdens vildeste superhelteskaber har været med til at lave.

Stan Lee skabte blandt andet Spiderman.

Han har skabt superhelte som Spider-Man, Doctor Strange og over 300 andre superhelte.

Mandag døde superheltemesteren Stan Lee - 95 år gammel - efter en lang karriere hos Marvel Comics.

Frederik Dirks Gottlieb, der er vært på P3-programmet ’Den store boks’, har fulgt Stan Lee og hans vilde skabninger siden barndommen.

Han kommer her med fire universer, som vi alle bør huske Stan Lee for, og ét univers, som du måske ikke vidste, at Stan Lee stod bag.

1

Spider-Man

(© UIP)

- En af hans mest kendte figurer er Spider-Man, som stadig tager børn og unge med storm i dag, selvom han blev skabt i 1962 af Stan Lee og Steve Ditko.

- Siden Peter Parker blev bidt af en radioaktiv edderkop og bliver til Spider-Man har figuren været tidløs. Netop Spider-Man viser, at mange af de figurer, som Stan Lee skabte, stadig er relevante. Han formåede at skabe den her figur, som alle kan relatere til, når man er barn og måske ikke er så god til fodbold, men i stedet får superkræfter ved at blive bidt af en edderkop.

- Spider-Man er min favoritkarakter af dem, Stan Lee skabte, og selvom en film som ’Spider-Man: Homecoming’ indfanger Peter Parker sublimt, så, synes jeg, at tegneserierne er de bedste.

2

X-Men

(Foto: Doane Gregory © Nordisk film distribution)

- X-Men, der er skabt af Stan Lee sammen med Jack Kirby, stammer fra begyndelsen af 60’erne, og det er min favorittegneserie.

- Den viser, at Stan Lee var bevidst om, hvilket samfund han levede i. X-Men er for mig et udtryk for den enorme rummelighed og kærlighed for forskelligartede mennesker og minoriteter – og ikke mindst stærke, kvindelige karakterer som Jean Grey.

- X-Men-tegneserien er bredt elsket af mange, og det er også dem, jeg selv foretrækker, selvom de første to X-Men-film og ’X-Men: First Class’ var gode.

3

Black Panther

(© Walt Disney)

- Black Panther var den første sorte superhelt i amerikansk mainstreamkultur, da han første gang kom frem i 1966. Det er en kæmpestor ting på det her tidspunkt, fordi det er et ’hvidt’ forlag, der tør investere i en sort superhelt.

- Han kommer fra det afrikanske fiktive lande Wakanda, og han bliver altid bedømt til at være en af de fedeste superhelte, når der bliver lavet lister over superheltene.

- For mig er filmen ’Black Panther’ bedre end tegneserien. Filmen indfanger så godt stemningen i 2018 og er en hyldest til afroamerikanerne og rødderne i Afrika.

4

Hulk

(© Universal)

- Hulk var min yndlingskarakter som barn, nok fordi han appellerer meget til børn. Hvem kender ikke et barn, der har lyst til at puste sig op midt i et kæmpe raseri.

- Bruce Banner er den her videnskabsmand, der bliver eksponeret for stråling, så han bliver det her store, dumme monster, der bare smadrer ting med sine store næver. Det er dejlig befriende action, men senere bliver Hulk mere intellektuel, som tilføjer mere til historien.

- Der har været lavet nogle uheldige film og selvfølgelig kultserien fra slut-halvfjerserne med bodybulderen Louis Ferrigno, der var malet grøn. Men man er nu blevet så dygtig til computeranimationer, at Hulk går en lysende fremtid i møde. For hvis man skal have den rigtige Hulk, skal han være gigantisk muskuløs.

5

Silver Surfer

(© 20th Century Fox)

- Hvis jeg skal vælge en Stan Lee-skabt figur, som man ikke kender så godt, må det blive Silver Surfer. Mens de andre er mere street-level, så er Silver Surfer kosmisk. Man tænker, at Stan Lee har røget en bønne, da han skabte ham sammen med Jack Kirby.

- Silver Surfer blev første gang vist som en del af ’Fantastic Four’ i 1966, og han er helt sølvfarvet, surfer rundt fra galakse til galakse på sit sølvsurfbræt. Han har superkræfter og kan forme alt omkring sig, og så er han det her altseende øje, der blandt andet kigger ned på os mennesker på sin vej gennem universet, hvor han har set meget mere alvorlige ting.

- Han har en ret prominent rolle i ’Fantastic Four: Rise of the Silver Surfer’, men der er også lavet tegneserier om ham.

FacebookTwitter