Superstjerner hyldede amerikanske studenter: 'Det er ikke fair, det er hjerteskærende'

Mange store stjerner hylder nyudklækkede high school-studenter på YouTube.

Beyoncé, Lady Gaga og Michelle Obama var blandt de mange stjerner, som hyldede amerikanske studenter. Foto: Jim Bourg, Robyn Beck, Mario Anzuoni. Collage: DR. (© Scanpix)

Normalt fejres nyudklækkede studenter i USA med pomp og pragt og traditionsrige ceremonier, der ofte involverer taler fra store kulturpersonligheder, politikere og forretningsfolk.

Men sådan er det ikke i år i det corona-hærgede USA.

I stedet for at hylde studenterne på normal vis under åben himmel, talte nogle af de allerstørste stjerner til dem virtuelt på YouTubes "Dear Class of 2020".

Blandt talerne til det næsten fem timer lange livestream-event var Beyoncé, Michelle og Barack Obama, Lady Gaga, Taylor Swift, Justin Timberlake, Demi Lovato, Jennifer Lopez, Bill og Melinda Gates, Alicia Keys og Zendaya.

Stjernerne hyldede blandt andet de unge aktivister for at kræve forandringer i kølvandet på George Floyds død, der har medført massive protester i hele USA.

- Lige nu føles det, som om der ikke er meget at fejre, og det er okay. Du tænker ikke på skolen - du tænker på at protestere og sørge for, at din stemme bliver hørt.

- Du tager din hjertesorg og din forargelse og gør den til handling. Jeg ser dig. Du er umulig at standse, sagde sangerinden Alicia Keys i sin tale ifølge USA Today.

Herunder får du nogle af højdepunkterne fra stjernernes taler til de amerikanske studenter.

Michelle og Barack Obama

USA's tidligere præsident og førstedame, Barack og Michelle Obama, hyldede de nyudklækkede amerikanske studenter. (Foto: Jim Bourg © Scanpix)

Den tidligere amerikanske præsident Barack Obama og førstedame Michelle Obama lykønskede studenterne med deres "lange rejse".

- I dag er kulminationen på en lang rejse, lød det fra Barack Obama.

- Lige da I stod foran det sidste sving, smed verden en pandemi i jeres retning. Det er meget at skulle overkomme, men på trods af alt dette, står I her i dag som studenter.

Senere i den livestreamede tale kom Michelle Obama ind på de igangværende protester, der foregår over hele USA.

- Det, der sker lige nu, er et direkte resultat af årtier med fordomme og ulighed, der ikke er blevet gjort noget ved. For alt for mange mennesker i dette land er der strukturelle barrierer, som gør vejen til et bedre liv længere og mere slingrende.

- Hvis du ikke kan gå til politiet uden at frygte for dit liv, hvordan kan du så tage styring for dit eget liv, spurgte den tidligere førstedame retorisk, inden hun tilføjede:

- Jeg er ikke i tvivl om, at I kan gøre det bedre end dem, der kom før jer - jeg ved, I vil gøre det bedre.

Beyoncé

- Tak til jer for at bruge jeres kollektive stemme for at vise verden, at sortes liv betyder noget, lød det fra Beyoncé i sin tale til amerikanske studenter. (Foto: Robyn BECK © Scanpix)

Den globale superstjerne Beyoncé kom også ind på de igangværende raceuroligheder i USA.

Den 38-årige sangerinde hyldede ungdommen for at protestere over George Floyds død, og samtidig efterlyste hun flere sorte, kvindelige stemmer i musikindustrien.

- I er landet midt i en global krise, en race-pandemi og en verdensomspændende forargelse over det meningsløse drab af endnu et sort, ubevæbnet menneske. Tak til jer for at bruge jeres kollektive stemme til at vise verden, at sortes liv betyder noget.

Beyoncé fortsatte talen med at hylde studenterne for at sætte gang i forandringer.

- Vi har set, at når vi samler vores hjerter, kan vi starte positive forandringer. Rigtige forandringer er startet med jer. Jeres queerness er smuk. Jeres blackness er smuk. Jeres medfølelse, forståelse og kamp for folk, som måske er anderledes end jer selv, er smuk, sagde Beyoncé.

Lady Gaga

- I oplever lige nu et afgørende øjeblik i dette lands udvikling. I ser vores samfund forandre sig i en virkelig vigtig retning, sagde Lady Gaga i sin tale. (Foto: Mario Anzuoni © Scanpix)

Den albumaktuelle Lady Gaga indledte sin tale med at sige, at hun havde optaget sin oprindelige tale for to uger siden, og at den skulle omskrives, efter alt hvad der sidenhen er sket.

- Min tale var optaget før mordet på George Floyd og den efterfølgende aktivistiske bevægelse, der protesterer imod politivold og systemisk racisme i dette land.

- Der er meget at være ked af, men der er også meget, der er værd at fejre. I oplever lige nu et afgørende øjeblik i dette lands udvikling. I ser vores samfund forandre sig i en virkelig vigtig retning.

Senere i talen blev Lady Gaga, med det borgerlige navn Stefani Joanne Germanotta, rørt, da hun sagde, at hun ser racisme i USA som en skov.

- Jeg forestiller mig en tæt skov fyldt med høje træer - træer så gamle som nationen selv. Træer, der er plantet med racistiske frø. Træer, der gror fordomsfulde grene og undertrykkende blade.

- Det er denne skov, vi lever i. Det er, hvem vi er, sagde Lady Gaga, inden hun opfordrede studenterne til at udfordre den eksisterende skov.

- I er fremtidens frø, og I skal skabe en ny og anderledes skov.

Justin Timberlake

- Jeg taler på vegne af hele verden, når jeg siger, vi er imponerede. Intet - ikke engang en verdensomspændende pandemi - kan forhindre jer i at gå efter den fremtid, I skaber for jer selv, sagde Justin Timberlake i sin tale. (Foto: Mario Anzuoni © Scanpix)

Den amerikanske sanger og skuespiller Justin Timberlake fortalte studenterne, at det var "hjerteskærende", at de ikke kan fejre studentertiden sammen på grund af coronavirusset.

- 2020 besluttede sig for at teste jer, og det er hårdere end nogen test eller eksamen, I nogensinde har haft.

- Jeg forstår jer - det er ikke fair, det er hjerteskærende. Det får jer til at stoppe op og tænke: "Hvorfor sker det?" Jeg har ikke svaret, men når vi møder forhindringer, har vi en fantastisk evne til at overraske os selv med, hvordan vi kæmper os tilbage.

Justin Timberlake afsluttede sin tale med fortælle, hvor imponeret han og hele verden er over de unge studenter.

- Jeg taler på vegne af hele verden, når jeg siger, vi er imponerede. Intet - ikke engang en verdensomspændende pandemi - kan forhindre jer i at gå efter den fremtid, I skaber for jer selv.

Facebook
Twitter