Svær udfordring: Skuespiller Ditte Gråbøl spiller sit idol i nyt tv-program

Ditte Gråbøl spiller den ikoniske digter Tove Ditlevsen i nyt tv-program, hvor hun har ladet humoren komme frem.

Ditte Gråbøl er stor fan af forfatter og digter Tove Ditlevsen (th.), som hun nu også har haft fornøjelsen af at spille i et nyt program. (© DR og Scanpix)

- Mick, er du ikke sød at rende ned efter nogle cigaretter til mig? Bare en karton.

Standupkomiker Mick Øgendahl kommer helt tæt på den ikoniske danske forfatter Tove Ditlevsen i programmet ’Øgendahl og de store forfattere’. Faktisk lægger Ditlevsen også an på ham og fortæller ham en sandhed eller to.

I dag er det dog kun Tove Ditlevsens mange værker, man kan komme tæt på, for det er efterhånden mange år siden, at forfatteren døde. Men i programmet kommer hun atter til live i skikkelse af skuespiller Ditte Gråbøl.

Hun har været fan af Tove Ditlevsen, siden hun som helt ung læste forfatterens erindringsbog ’Gift’ i 1973.

- Man vil jo som ung gerne læse voksenromaner. Jeg ville i hvert fald gerne læse noget om det, der ventede mig, og dermed faldt jeg over Tove Ditlevsen, fortæller Ditte Gråbøl.

'10 års hård narkomani tager sgu på fjæset’

Netop fordi hun holder så meget af Tove Ditlevsens forfatterskab – der er præget af værker om et hårdt liv og smerte – var det en svær opgave at portrættere hende, erkender Ditte Gråbøl.

- Jeg følte et stort ansvar for ikke at lave en revy over Tove Ditlevsen, men at vise hende, sådan som jeg bilder mig ind, at hun var, siger skuespilleren.

Som ung var Tove Ditlevsen for eksempel en meget smuk kvinde, fortæller Ditte Gråbøl, men ’10 års hård narkomani tager sgu på fjæset’, tilføjer hun.

Se et klip fra udsendelsen her:

Hvad lagde du særligt vægt på i dit portræt af hende?

- Jeg vægtede meget hendes humor, som kom ud af det overskud, hun faktisk havde allerede som ung. For selvfølgelig ville hun væk fra sin arbejderbaggrund på Vesterbro – det ville alle dengang.

Overskud til humor trods modgang

Da Tove Ditlevsen voksede op på Vesterbro i København var området alt andet end et dyrt, hipt kvarter med kaffebarer, restauranter og designbutikker, som det er i dag. Det var et fattigt arbejderkvarter.

- Men Tove Ditlevsen har nu aldrig skammet sig over sin opvækst, og derfor har hun haft et overskud til at have humor. Humor opstår jo, når man trods alt har fået noget at spise og fået noget kærlighed. Og det fik hun.

Tove Ditlevsen kunne sidste år være fyldt 100 år, hvilket blandt andet blev markeret med udgivelsen af bogen 'Der bor en pige i mig, som ikke vil dø', der samlede en række af hendes digte. (Foto: ukendt © Scanpix)

Ditte Gråbøl har nydt at træde ind i rollen som Tove Ditlevsen, selvom hun lidt følte, at forfatteren var urørlig.

- Man kan jo sige ’lad nu hendes ord stå for sig selv’, men jeg syntes, at konceptet var sjovt. Også det, at Mick møder hende på en byvandring på Vesterbro. Men jeg ved ikke, om jeg selv skal se programmet, afslutter Ditte Gråbøl, der er spændt på den endelige udsendelse.

Du kan se Mick Øgendahl møde Tove Ditlevsen i programmet ’Øgendahl og de store forfattere’ her.

Lige nu kan du også høre Tove Ditlevsens digtsamling ’Barndommens Gade’ som lydbog - den er tilgængelig i to måneder her.

FacebookTwitter