Svend Brinkmann vandt Rosenkjærprisen sidste år: Det har haft enorm betydning

Prisen fik professoren Svend Brinkmann til at fortsætte og tænke, at det var godt nok, det, han lavede.

Professor Svend Brinkmann modtog Rosenkjærprisen i 2015. (Foto: Bjarne Hergius Hermansen © (c) DR)

- Det har haft enorm betydning. Dels som et skulderklap til min måde at formidle på, som er anderledes end så mange andre universitetsfolk. Jeg har tit tænkt på, om jeg bruger for meget humor? Er for populær i mine udsagn?

Sådan lyder det fra 40-årige Svend Brinkmann, professor i almenpsykologi og kvalitative metoder, der fik P1s formidlingspris, Rosenkjærprisen sidste år.

- Men prisen fik mig til at fortsætte og tænke, at det var godt nok, siger han.

Det meningsfulde liv

Samtidig med at modtage prisen, sagde Svend Brinkmann også ja til at medvirke i en programserie på P1, hvor han skulle formidle sin viden og forskning, hvilket vinderen i år, Vincent Hendricks, også skal.

For Svend Brinkmann blev det til seks radiosamtaler på P1 med mennesker med en mere kunstnerisk end videnskabelig tilgang til formidling.

Programserien hedder 'Det meningsfulde liv' og er blevet sendt her i efteråret, hvor Svend Brinkmann blandt andre har talt med filminstruktør Niels Malmros, forfatteren Jørgen Leth og forfatter Josefine Klougart.

- De formidler på en anden måde og appellerer til mennesker på en anden måde. Jeg kan som videnskabelig formidler lære nogle greb af dem og af deres produkter, som i høj grad handler om menneskelige følelser, siger Svend Brinkmann.

Fare for at blive banal

Formidlingsprisen gives til en videnskabelig formidler, som kan gøre det svære forståeligt. Men det kan også være et felt fuld af faldgruber. I det seneste år er Svend Brinkmann blevet beskyldt for at være populistisk.

Hvordan vil du beskrive faren for at blive banal og unuanceret ved at skulle gøre forskningsformidling forståeligt?

- Det er svært at finde grænsen. Eller måske er det ikke så svært, som vi tror. Jeg har da været nervøs for at være banal. Men jeg formidler gennem mange genrer. Både videnskabelige forskningsartikler og på sociale medier. Artiklerne er garant for det videnskabelige, og så har jeg tilladt mig at give den fuld gas på andre medier, siger han.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter