Svensk kulturprofil får to års fængsel for voldtægt

Teaterinstruktør Jean-Claude Arnault er her til formiddag fundet skyldig i voldtægt.

Teaterinstruktør Jean-Claude Arnault i Sverige kaldet "kulturprofilen" er her til formiddag fundet skyldig i voldtægt. Jean-Claude Arnault har siddet fængslet siden den 24. september og frem til domsafsigelsen i dag.Han blev den 12. juni 2018 tiltalt for to tilfælde af voldtægt i Stockholm i 2011.  (Foto: Jonathan Nackstrand © Scanpix)

Teaterinstruktør Jean-Claude Arnault - i Sverige kaldet "kulturprofilen" er her til formiddag fundet skyldig i en voldtægt og skal to år i fængsel, skriver SVT.

Han skal derudover betale erstatning på 115.000 svenske kroner.

Jean-Claude Arnault har siddet fængslet siden 24. september og frem til domsafsigelsen i dag, efter at han 12. juni 2018 blev tiltalt for to tilfælde af voldtægt i Stockholm i 2011, hvor han er frifundet i den ene.

Jean-Claude Arnault er en fremtrædende kulturpersonlighed i Sverige. Han er gift med digteren Katarina Frostenson, der har været medlem af Det Svenske Akademi, som uddeler Nobels litteraturpris, siden 1992. Derudover driver de sammen kulturmødestedet Forum i Stockholm.

Katarina Frostenson har som medlem af akademiet været en del af den gruppe, der hvert år uddeler litteraturprisen.

18 kvinder står frem

Dommen kommer, 11 måneder efter at 18 kvinder stod frem i den svenske avis Dagens Nyheter. Her fortalte de om oplevelser med sexchikane, men også om overgreb udført af kulturprofilen Jean-Claude Arnault.

Flere af kvinderne er enten medlemmer af Det Svenske Akademi, personale eller ægtefæller og døtre til medlemmer.

Jean-Claude Arnault har ifølge kvinderne udnyttet sin position til at chikanere og forgribe sig på kvinder i det kulturelle miljø. Flere af overgrebene skulle være foregået i lejligheder ejet af akademiet i både Stockholm og Paris.

Katarina Frostenson trådte ud af komiteen 12. april i år som følge af skandalen.

I en pressemeddelelse fra det svenske kongehus, meddeler kongen, at han overvejer at ændre vedtægterne for akademiet. Kort tid efter ændrer kongen vedtægterne, sådan at medlemmer kan trække sig tilbage.

Sexskandale betyder et år uden litteraturpris

Anklagerne mod Jean-Claude Arnault har ført til, at flere af akademiet medlemmer er trådt tilbage, og nu står otte ud af de i alt 18 pladser i akademiet tomme.

Som følge af skandalen og de manglende medlemmer har Det Svenske Akademi i en pressemeddelelse besluttet ikke at uddele den prestigefyldte pris i år.

Anklagen om voldtægt mod Jean-Claude Arnault er ikke den eneste skandale, "kulturprofilen" har skabt omkring Nobels litteraturpris.

Da hans kone i foråret forlod akademiet, skyldtes det blandt andet, at hun var mistænkt for, at hun flere gange har lækket navnet på årets vinder til sin mand.

Navne, som Jean-Claude Arnault eftersigende skulle have videregivet til pressen.

Der har ligeledes været tale om inhabilitet, da Jean-Claude Arnaults kulturinstitution modtager økonomisk støtte fra Det Svenske Akademi.