Svensk skuespilchef går af efter skandalesag

Chefen for den svenske nationalscene forlader sin post efter en meget omtalt tv-dokumentar.

Dramaten er Sveriges nationalscene for teater, og har eksisteret siden 1788. (Foto: Jonas Ekströmer/TT © Scanpix)

Det svenske skuespilmiljø er ramt af en regulær skandale, der nu får direktøren for det svenske nationalteater, Eirik Stubø, til at forlade sin post.

Det skriver svenske SVT.

Nationalteatret, kaldet Dramaten, meddeler i en pressemeddelelse den administrerende direktørs afgang med følgende ord:

- Bestyrelsen mener, at Dramaten har brug for en ny start på de områder, der vedrører arbejdsmiljø. Og vi tror, dette bedst kan ske med en ny direktør, lyder det i meddelelsen, hvor den nu tidligere direktør også modtager ros for at have sikret teatret 'stor kunstnerisk og publikumsmæssig succes'.

Voldelig skuespiller fortsatte på teatret

Eirik Stubøs afgang kommer i kølvandet af en meget omtalt SVT-dokumentar, 'Älska mig för den jag är'.

Dokumentaren fortæller historien om den afdøde sanger og skuespiller Josefin Nilsson, der døde i 2016, 46 år gammel. Hun dannede par med en anden svensk skuespiller, der mishandlede hende både fysisk og psykisk.

Josefin Nilsson med kollega Björn Kjellman i 1997. Kjellman var ikke impliceret i voldssagen. (Foto: SVEND ÅGE MORTENSEN © Scanpix)

Den voldelige skuespiller, der var ansat på Dramaten og er anonymiseret i de svenske medier, fik i 1999 en dom på tre måneders betinget fængsel for volden mod Nilsson.

Her i 2019 var han så at finde på rollelisten på én af Dramatens produktioner, og dét har fået debatten om partnervold til at blusse op hinsidan.

Efterfølgende fortsatte han som skuespiller på teateret, og først efter dokumentaren meddelte Eirik Stubø, at man ville aflyse de to forestillinger, den voldsdømte skuespiller skulle være med i.

Kritikken er dog alligevel haglet ned over teaterchefen lige siden.

Ledelsen har ikke gjort nok

Det svenske teaterforbund og flere ansatte mener ikke, at ledelsen har gjort nok for at leve op til teaterets nultolerance over for vold og chikane.

Efter et krisemøde på Dramaten mandag formiddag er det altså nu kommet frem, at Stubø forlader posten som administrerende direktør.

- De seneste ugers massive opmærksomhed på Dramaten og arbejdsmiljøspørgsmål har påvirket mange og været stressende for hele virksomheden, udtaler Stubø i pressemeddelsen.

- Og jeg har i løbet af de seneste dage forstået, at jeg ikke nyder tilstrækkelig stor tillid hos tilstrækkelig mange i personalet.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter