Svenske politikere raser efter takketale fra band: 'Det er ikke særlig kønt'

Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard bakker op om kritikken og kalder talen 'uopdragen'.

'Fuck Jimmie', lød det fra musiker Matilda Mattis Årestad, da hendes punkrockband Arre! Arre! vandt en pris til svensk P3 Guld. 'Jimmie' er Sverigedemokraternes leder, Jimmie Åkesson. (Foto: Screenshot fra P3 Guld i Sverige)

Det kom til at handle om noget helt andet end musikken, da Sveriges Radio holdt sin store prisfest P3 Guld for at hylde den svenske musikscene.

For da det kvindelige svenske punkrockband Arre! Arre!, som optrådte på Roskilde Festival i sommer, trådte op på scenen for at modtage prisen for Årets rock/metal, nøjedes de ikke med en takketale.

I stedet brugte bandmedlemmet Matilda Mattis Årestad anledningen til at sende hårde ord efter Jimmie Åkesson, der er formand for det indvandrerkritiske højrefløjsparti Sverigedemokraterne.

- Jeg vil gerne takke alle, der skjuler flygtninge. Alle, der kæmper inden for sundhedsvæsenet. Alle, der arbejder på krisecentre for kvinder. I er de virkelige helte. Tak til alle, der stemmer rødt. Fuck Jimmie!, råbte Matilda Mattis Årestad ind i tv-skærmen, inden hun kastede mikrofonen i gulvet til stor hujen fra tilskuerne.

Se videoklippet her:

Kameraet skiftede over til værten Kodjo Akolor, som skyndte sig at tage afstand fra angrebet på den svenske partileder i prisshowet, der blev sendt live.

- Selvfølgelig distancerer vi os fra den sidste udtalelse, men derudover ønsker vi dem stort tillykke, lød det fra P3 Gulds vært.

Da Arre! Arre! i sommer gæstede Roskilde Festival, blev de beskrevet af musikmediet Soundvenue som "bramfrie punk-ladies", der satte kritisk fokus på en fraværende forældregeneration og et fordækt samfundssystem.

Gruppens udtalelser til P3 Guld på den svenske public service-kanal var over grænsen, mener flere politikere fra Sverigedemokraterne, som både har lavet Twitter-opslag og kommenteret sagen i svenske medier.

- Lovbrud og had mod anderledes tænkende ledsaget af musik og klapsalver. Ikke specielt kønt, skriver partiets retspolitiske ordfører Adam Marttinen.

'Vi synes ikke, det er cool'

Medlem af det svenske parlament Jonas Andersson, som er ordfører for Sverigedemokraternes afdeling i Linköping, skriver på Twitter, at "det er en skam, at den her type angreb sker om og om igen hos public service".

Men hos svensk P3 Guld tager projektleder Liv Ugermark afstand fra seancen.

- De repræsenterer ikke os, men dem selv. Men Kodjo (værten, red.) tog straks afstand fra det bagefter, og det er naturligvis intet, som Sveriges Radio eller SVT står bag, siger hun til avisen GP.

- Vi synes ikke, det er cool, når artister bruger P3 Guld som platform til egne formål, understreger hun.

Pia Kjærsgaard (DF) har tidligere kritiseret forfatteren Jonas Eika. Da han modtog Nordisk Råds Litteraturpris kaldte han nemlig statsminister Mette Frederiksen for racist - og det er over grænsen, mener Pia Kjærsgaard, der også kalder Arre! Arre! for uforskammet. (Foto: Johan Nilsson/TT © Ritzau Scanpix)

Pia Kjærsgaard: 'De har glemt, hvad demokrati er'

Sverigedemokraternes kritik deles af Dansk Folkepartis stifter og nuværende udlændingeordfører, Pia Kjærsgaard.

- Jeg synes, det er gennemført uopdragent. Igen ser man nogle meget venstreorienterede, formentlig antifascister, som ikke kan finde ud af, hvordan man opfører sig overfor sig selv og et helt publikum. De har glemt, hvad demokrati er, og de har glemt, at Sverigedemokraterne er et af de største folkevalgte partier i Sverige, siger hun til dr.dk.

Tidligere har Pia Kjærsgaard fortalt på Twitter, hvordan hun selv er blevet rakket ned under diverse prisshows, der skulle handle om noget helt andet. Og den opførsel er hun træt af.

- Jeg synes, det er udnyttelse af allerhøjeste grad af noget, jeg går ud fra skulle være en god og glad aften. Det er virkelig ærgerligt for alle dem, der har arrangeret det her og synd for de andre prismodtagere, at de her løber med opmærksomheden. Det pudsige er, at de her kritikere alligevel godt vil modtage priser og nogle gange de pengebeløb, der følger med priserne. Det vil de godt tage fra alle de her forbandede kapitalister, siger hun.

Men skal man forbyde nogen at ytre deres politiske holdninger på en scene til et prisshow?

- Nej, det kan man ikke. Men man kan sagtens have en holdning og opføre sig ordentligt. De står og takker dem, der gemmer flygtninge, og det er jo et decideret lovbrud, siger Pia Kjærsgaard.

Trods flere henvendelser har det ikke været muligt at få en kommentar fra punkbandet Arre! Arre!.

Den danske forfatter Jonas Eika modtog Nordisk Råds Litteraturpris og 350.000 kroner i præmie i oktober 2019 og brugte sin takketale på hård kritik af statsminister Mette Frederiksen (S) for blandt andet racistisk sprogbrug. (Foto: HENRIK MONTGOMERY © Ritzau Scanpix)

Det er ikke usædvanligt, at kunstnere bruger prisshows til at kritisere landets ledere, og herhjemme skal vi kun få måneder tilbage for at finde eksempler.

Den 29. oktober 2019 modtog den 28-årige danske forfatter Jonas Eika Nordisk Råds Litteraturpris 2019 og en check på 350.000 kroner.

I den anledning valgte han at rette sin takketale mod statsminister Mette Frederiksen og den danske regering, som dog fik alt andet end en tak.

- Jeg taler til den danske statsminister, lød det fra Jonas Eika fra scenen.

- Mette Frederiksen, som kalder sig for børnenes statsminister, men fører en udlændingepolitik, der splitter familier ad, gør dem fattige og udsætter både børn og voksne for en langsom, nedbrydende vold i landets såkaldte udrejsecentre.

Prisoverrækkelsen fandt sted i Konserthuset i Stockholm, hvor statsminister Mette Frederiksen selv sad i salen ved siden af Sveriges statsminister, Stefan Löfven. Begge "sad som forstenede og klappede ikke", som TV2 beskrev.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk