Svenskeren der sælger dansk musik

Bluesmusiker Thorbjørn Risager er mest kendt uden for landets grænser, fordi han har en svensk booker til at sælge ham til udlandet.

Thorbjørn Risager og hans syv mands-band er det mest populære blues-orkester uden for Danmarks grænser.

Og det skyldes primært, at de for fem år siden fik kontakt til en den svenske booker, Annika Westman, som sørger for al det praktiske med kontakt til spillesteder, de lokale aviser og radio-tv-stationer.

- Hun hørte os i 2005, da jeg blev kåret til Årets danske bluesnavn. Hun var tourmanager for det svenske rockband Sky High, og hun spurgte mig, om hun skulle finde arbejde til os i Sverige. Før det havde vi spillet en enkelt festival i Sverige, men med hende kom der hurtigt gang i jobsene. Så spurgte vi hende om hun også kunne booke Norge, og så gjorde hun det med stor succes. Sådan er det forsat, fortæller Thorbjørn Risager

Få mand høj i Fredericia

Han afslører gerne, at hemmeligheden er at finde en god booker, der hurtigt får noget op at stå.

- Hun er en arbejdsnarkoman og 100 procent seriøs. Hun kontakter nye steder og er god til at tale med mennesker. Jeg har hørt mange historier med bookere, der lover guld og grønne skove, men der sker ikke en skid. Mit eneste råd er, at hvis der ikke sker noget, så drop dem, siger Thorbjørn Risager, der spiller flere jobs i udlandet end i Danmark.

Den ene aften spiller han for ikke meget mere end en luder og nogle lommetyve i Fredericia, fordi "de ikke har sat plakater op i forvejen", som bluesmusikeren siger:

- Og ugen efter kan jeg spille for fulde huse i Nordsverige, fordi Annika har gjort et godt forarbejde.

Blomster til bookeren

Annika Westman er også booker for blandt andre de danske jazz-orkestre Jazzkamikaze, Ibrahim Electric, jazzsangerinderne Sinne Eeg og Malene Mortensen.

Thorbjørn Risager påpeger, at det også er vigtigt at kunstnerne opfylder deres forpligtelser, er venlige og åbne, når de kommer på spillestederne og ikke bare tænker på pengene.

- Vi brokker os aldrig over jobsene, heller ikke selvom vi skal køre langt. Og vi husker at sende Annika blomster på hendes fødselsdag, griner han.

Lytter, men er ikke enig

De lytter også gerne til hendes musikalske forslag, da hun selv er bassist og blandt andet har spillet med blues-musikere som Louisiana Red og Luther Allison.

- Hun har foreslået at vi spiller mindre blues og lidt mere soul, men det er jeg ikke enig i. Men jeg lytter da til hvad hun siger, siger Thorbjørn Risager

Han er en af de få bluesmusikere i Danmark der lever af at spille sin musik. Også selv om betalingen til musikerne i Sverige og Tyskland ikke er den samme som i Danmark, hvor man har en minimumstarif på cirka 1.700 kroner per musiker.

Cd'er fra scenekanten

- Jeg kan leve af det også fordi vi sælger vores cd'er fra scenekanten. For eksempel spillede vi et job i Saarbrucken, hvor hyren ikke var helt efter dansk standard. Men vi solgte 134 cd'er af 100 kroner, så det sikrede os fortjenesten, fortæller Thorbjørn Risager.

Han sælger omkring 1000 cd'er om året, og 700 af dem er solgt fra scenekanten, hvor fortjenesten går direkte til musikerne.

Thorbjørn Risager udgiver i næste uge sin nyeste CD "Track Record" og giver på torsdag den 4. januar koncert i Amager Bio i København.