Sverige vil gøre Holger Danske svensk

Svenske museumsforskere kræver Holger Danske udleveret til Sverige. Kulturministeren vil overveje sagen, mens Pia Kjærsgaard (DF) afviser blankt.

Først røg Jyske Lov tilbage til Danmark. Nu ser det til gengæld ud til, at et af Danmarks største nationalklenodier, Holger Danske, må turen over Sundet.

Ifølge forskerne på Nationalmuseet i Stockholm, er Holger Danske nemlig slet ikke dansk. Billedhuggeren bag statuen - Hans Pedersen-Dan - var svensker, og når bronzestatuen endvidere er skabt ud af svensk kobber og tin, er det kun rimeligt, at den kommer tilbage til Sverige, mener forskningsenheden.

Skal skifte navn til Holger Svenske

Det kan dog tage længere tid at få sat en udvekslingsaftale i stand, da en tilbagelevering af Holger Danske er et regeringsspørgsmål og ikke op til museumsforskere alene. Forskerne forlanger derfor - som en start - at Holger Danske skifter navn til Holger Svenske med det samme.

Ifølge Inge Adriansen, der er ekspert i national symbolik og museumsinspektør ved Museum Sønderjylland, er den potentielle udlevering en alvorlig sag.

- Holger Danske er jo en dansk nationalhelt og er blevet meget flittigt brugt gennem det 18. og 19. århundrede som billede på den ukuelige danske folkeånd. Så det er absolut en alvorlig sag, siger hun til DR Kultur.

Skal DRs koncertsal også afleveres?

Kulturminister Per Stig Møller siger, at han vil overveje anmodningen fra svenskerne, men det kan få store konsekvenser for andre af Danmarks udenlandske kunstskatte, mener han.

- Vi skal selvfølgelig overveje det, men så skal vi også overveje at aflevere Giacomettis Maren i Holstebro tilbage, og vi skal også overveje at levere Salys Frederik den Femtes rytterstatue på Amalienborg tilbage til Frankrig. Og DRs koncertsal er jo lavet af en nulevende fremragende arkitekt, så hvis vi kan rulle den derned, kan det være, at Frankrig vil overtage den. Det vil også hjælpe på DRs økonomi, siger han til DR Kultur.

"Det er hævn fra svenskerne"

Formand for Dansk Folkeparti, Pia Kjærsgaard, afviser blankt at skulle levere Holger Danske tilbage til svenskerne og lade nationalklenodiet skifte navn til Holger Svenske.

Dansk Folkepartis Søren Espersen har ellers for nylig udtalt til DR Kultur, at Danmark bør være et foregangsland, når det gælder udlevering af andre landes kunstskatte. Men Pia Kjærsgaard mener, at der i Holger Danskes tilfælde er tale om hævn fra svenskernes side.

- Der er ingen tvivl om, at det er hævn. Nu har vi fået Jyske Lov tilbage, og i Dansk Folkeparti har vi i årevis krævet andre svenske ting tilbage til Danmark som Dronning Margrethe den Førstes brudekjole. Det er de blevet sure over, og så er de begyndt at undersøge det her, og kræver altså nu, at Holger Danske skal hedde Holger Svenske. Jamen det dur jo slet ikke, siger hun til DR Kultur.

- Holger Danske er symbolet på Danmark.

Ifølge Pia Kjærsgaard er Holger Danske et uvurderligt symbol for Danmark.

- Der er flere, der er begyndt at kalde den lille treårige Holger for Holger Danske, netop fordi han er så sej. Og det er Holger Danske. Han er symbolet på Danmark. Det er udholdenhed, det er nationalitet, og det er at stå vakt om Danmark, og der har svenskerne intet at skulle foretage sig overhovedet, siger hun.

Hvornår Holger Danske eller Svenske flytter over sundet er endnu uvist.

Facebook
Twitter