Sydkoreansk film modtager Guldpalmen til filmfestivalen i Cannes

Guldpalmen er hovedprisen til den berømte filmfestival i den sydfranske by.

Sydkoreanske Bong Joon-ho modtog prisen her til aften i Cannes. (Foto: GUILLAUME HORCAJUELO © Scanpix)

Den sydkoreanske instruktør Bong Joon-hos film "Parasite" har i aften fået Guldpalmen i Cannes.

Det er første gang, en sydkoreansk film vinder den pris.

I de sidste par uger er masser af film rullet over lærredet til den berømte filmfestival, der en gang om året ruller den røde løber ud og samler filmbranchens fornemmeste folk og trækker journalister fra hele verden til den sydfranske by.

Lige inden festivalen blev skudt i gang, sluttede den garvede instruktør Quentin Tarantino sig til med den stjernespækkede film ’Once Upon a Time in Hollywood’.

Generelt er der bred enighed om, at niveauet i det hele taget har været rigtig højt på årets festival, kunne DR's filmanmelder Per Juul Carlsen fortælle tidligere på ugen.

Sydkoreanske Bong Joon-ho står her med Guldpalmen i Cannes her til aften. (Foto: Stephane Mahe © Scanpix)

At det er den sydkoreanske film, der løber afsted med Guldpalmen er ikke overraskende for dem, der har været på festivalen, siger Per Juul Carlsen.

- Så godt som alle, jeg har talt med, har været begejstret for den.

Filmen er også nummer et på Per Juul Carlsens overblik over festivalens syv bedste film, som vi kan glæde os til kommer i biografen.

'En farverig film om en fattig familie'

'Parasite' handler om, at uligheden i verden vokser - også i Sydkorea - og det bruger den sydkoreanske instruktør Bong Joon-ho som udgangspunkt for en farverig film om en fattig familie, der får snyltet sig indenfor hos en rig familie, forklarer filmanmelder Per Juul Carlsen.

Og det er ret klassisk for intruktørens film, at hans hovedpersoner befinder sig på bunden af samfundet og kæmper for at komme op, mens de står over for rige mennesker.

- Han er en sjov filminstruktør på den måde, at han tydeligvis altid har en social pointe med sine film, siger Per Juul Carlsen.

- Bong Joon-ho er god til at fortælle om social realisme med opfindsomhed, humor og fantasi, og han er god til at give i forvejen kendte genrer et særligt personligt præg. Hans film er sjove og nemme at forstå.

Hvornår filmen får premiere i Danmark, vides endnu ikke.

Flere andre priser er også blevet uddelt her til aften, men den helt store pris er altså Guldpalmen.

Vinder af Grand Prix, som er den næste pris i rækken efter Guldpalmen, er, instruktøren Mati Diop, der fik prisen for sin film 'Atlantique'. Det er første gang en sort kvindelig instruktør deltager i hovedkonkurrencen.

Uddelingen af Guldpalmen lukker og slukker filmfestivalen i Cannes, hvor stjerner festivalen igennem i sit stiveste puds har været forbi den røde løber.

 • Skuespiller Antonio Banderas (til venstre) og den spanske filminstruktør Pedro Almodovar (til højre) giver her kindkys til skuespiller Penelope Cruz. (Foto: LOIC VENANCE © Scanpix)
 • Brad Pitt og Leonardo DiCaprio var blandt andet forbi den røde løber, da de begge to er med i Quentin Tarantinos nye film 'Once Upon a Time in Hollywood'. (Foto: CHRISTOPHE SIMON © Scanpix)
 • Her fotograferes de medvirkende i filmen 'Once Upon a Time in Hollywood'. Her poserer Quentin Tarantino med filmens skuespillere Margot Robbie, Leonardo DiCaprio og Brad Pitt (Foto: JEAN-PAUL PELISSIER © Scanpix)
 • Instruktør Quentin Tarantino med sin hustru Daniella Pick på den røde løber i Cannes. (Foto: LOIC VENANCE © Scanpix)
 • Den dansk-amerikanske skuespiller Viggo Mortensen vinker her til de fremmødte fotografer fra den røde løber. (Foto: ALBERTO PIZZOLI © Scanpix)
1 / 5

De seneste ti års modtagere af Guldpalmen

 • 2019: "Parasite" af Bong Joon-ho.

 • 2018: "Shoplifters" af Kore-Eda Hirokazu.

 • 2017: "The Square" af Ruben Östlund.

 • 2016: "I, Daniel Blake" af Ken Loach.

 • 2015: "Dheepan" af Jacques Audiard.

 • 2014: "Winter Sleep" af Nuri Bilge Ceylan.

 • 2013: Blue is the Warmest Colour" af Abdellatif Kechiche.

 • 2012: "Love" af Michael Haneke.

 • 2011: "The Tree of Life" af Terrence Malick.

 • 2010: "Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives" af Apichatpong Weerasethakul.

Kilder: festival-cannes.com.

Opdateret klokken 22.49 med friske citater fra DR's filmanmelder Per Juul Carlsen.

Facebook
Twitter