Symbolsk stjernebygning blev åbnet i dag

FN indviedede torsdag en ny bygning i København, hvis stjerneform har stor symbolsk betydning.

FN Byen i København er formet som en gigantisk stjerne, hvis takker peger ud til hvert sit verdenshjørne i en inddragende symbolik. (© Scanpix)

Formet som en gigantisk stjerne, ligger den nye FN By i Københavns havn, og ventede torsdag på sin indvielse.

Dronningen, statsministeren og FN's generalsekretær Bank Ki-moon skulle i dag, indvie den nybyggede FN By, hvis udformning er spækket med symbolik.

- Det er klart, at når man skal lave sådan en bygning, tager man højde for historien. FN er dannet for at undgå konflikter. Vi har skabt en bygning, der ligeledes skal vise, at forskellige interesser skal stå sammen, siger arkitekt Kim Herforth, der sammen med firmaet 3xN står bag tegningerne til bygningen, til Politiken.

Symbolsk stjernebygning

FN Byens stjernetakker, peger ud mod hver sit verdenshjørne og bindes sammen i midten af en snoet trappe, ligesom FN er tænkt til at binde verden sammen.

Bygningen ligger af sikkerhedsårsager på en ø, konstrueret netop til formålet og er klimavenligt indrettet med toiletter, der skyller ud med regnvand, lokalt producerede materialer og et tag dækket af solceller.

Udviklingsminister Christian Friis Bach skriver i et debatindlæg i Børsen, at der også ligger en signalværdi i bygningens placering.

Danmark vil styrke FN

- Den nye FN By sender på den måde et klart signal om, at Danmark ønsker at styrke FN, konstaterer udviklingsministeren.

Han forklarer, hvordan en højtudannet arbejdskraft, god infrastruktur og placeringen i en central tidszone er elementer, der gør Danmark til et fordelagtigt sted at placere internationale organisationer.

Den nye stjernebygning skal huse otte FN-organisationer, bl.a. børnefonden Unicef og Verdenssundhedsorganisationen, WHO.

Fordel for danske virksomheder

En analyse lavet af Dansk Industri, viser, at København har verdens sjettestørste tilstedeværelse af FN-organisationer. Og det kan blive en fordel for danske virksomheder generelt, at København nu får en FN By.

- Netop fordi vi er så tæt på dem, har vi gode muligheder for at være i dialog og byde ind med tilbud, siger administrerende direktør for Dansk Industri, Karsten Dybvad til Politiken.

Karsten Dyvad håber, at placeringen også kan aflive myten om, at det kun er telte og medicin, der sælges til FN. Danske virksomheder sælger nemlig en lang række andre ting til FN, bl.a. it- og kontorudstyr, fødevarer og møbler.