Tættere på naturen: Jylland får nyt stort oplevelsescenter

Fra år 2020 kan du besøge det nye oplevelsescenter 'Naturkraft'.

Borgmester i Ringkøbing-Skjern Kommune, Iver Enevoldsen (V), holder tale i forbindelse med dagens første 'spadestik' til det nye oplevelsescenter.

I dag blev der klippet en rød snor over på en mark i Vestjylland for at symbolisere, at byggeriet af et nyt, stort naturoplevelsescenter i Ringkøbing er klar til at gå i gang.

Det var borgmester i Ringkøbing-Skjern Kommune, Iver Enevoldsen, der sammen med Ove Hornby fra A.P. Møller Fonden og Anders Kühnau fra Region Midtjylland, kunne klippe snoren over og derved også give adgang til et midlertidigt udsigtstårn over byggefeltet.

Den nye attraktion, der har fået navnet 'Naturkraft', vil snart kunne give de besøgende mere viden om naturen ved at guide dem rundt i den og give dem mulighed for at prøve kræfter med den i form af forskellige aktiviteter, der skal gøre alt fra tyngdekraften til fotosyntese konkret og let at forstå.

Der vil i alt være investeret op til 300 millioner kroner i centeret, når det åbner dørene for de første nysgerrige besøgende i år 2020 - hvoraf over 200 millioner allerede er sikret.

'Det er en form for kinderæg'

'Naturkraft' har blandt andet fået økonomisk støtte af Ringkøbing-Skjern Kommune og A.P. Møller Fonden, og attraktionen kommer til at bestå af flere dele, fortæller direktør i Naturkraft, Peter Sand.

I centeret vil der være aktiviteter, der skal hjælpe børn og voksne med bedre at forstå, hvordan naturen fungerer. (© Thøgersen Stouby)

- Man kan sige, det er en form for 'kinderæg', fordi man dels får en attraktion, der kommer til at bestå af et stort parkanlæg med en hovedbygning, der kommer til at ligge inden for en ringvold, fortæller Peter Sand.

Ringvolden er inspireret af danske vinkingeanlæg som Trelleborg, Fyrkat og Aggersborg.

- Ud over det bliver der også etableret et stort rekreativt område uden for ringvolden, som er åbent for alle 365 dage om året. Så der er flere lag i det, fortæller han.

Byg din egen drage

På centeret vil man blandt andet kunne bygge sin egen drage, sætte en vindmåler på den og måle vindstyrken i mange meters højde. Det vil give de besøgende en større forståelse for, hvordan en vindmølle fungerer. På samme måde kan 'Naturkraft' hjælpe med at gøre 'usynlige' naturkræfter mere konkrete og forståelige for børn og voksne.

- Der kommer til at være en masse aktiviteter. Vi vil have medarbejdere som dagligt skaber de her ting. Det kan være dragerne, men også mere jordnære ting som at samle blomster eller svampe på bestemte årstider. Det er jo en anden del af naturens magi, som man kan forholde sig til, fortæller Peter Sand.

Aktivitetscenteret vil være omkranset af en ringvold, som er inspireret af vikingetiden. (© Stouby Thøgersen)

Oplevelser for alle

Han understreger, at den nye attraktion skal være for alle - både dem, der har lyst til selv at prøve kræfter med naturen, og dem, der bare gerne vil opholde sig i den eller se på.

- For nogle vil det være en oplevelse bare at gå på ringvolden, inde i anlægget eller i det rekreative område, mens de, der er mere fysisk orienterede kan prøve kræfter med naturen i bogstaveligste forstand ved at bygge sin egen drage, fortæller han.

Derudover kommer centeret også til at lægge vægt på viden om bæredygtighed, og hvordan vi selv kan passe bedre på naturen, fortæller han.

Men den gode oplevelse er nu engang det vigtigste.

- Jeg håber først og fremmest, man får en god oplevelse. Og ved at man har en god oplevelse, så er der jo også en chance for, at man bliver klogere, og hvis det i sidste ende fører til, at man er motiveret til at leve og gøre ting på en anden måde, så er vi jo nået hele vejen.

Facebook
Twitter