Tavse stjerner kritiseres for ikke at tale om politivold mod sorte: 'De har et ansvar'

Tv-kendis Kendall Jenner er én af mange berømtheder, der kritiseres for sit manglende engagement i Black Lives Matter-bevægelsen.

Model og tv-personlighed Kendall Jenner er en del af reality-imperiet 'The Kardashians', som blandt andre også tæller de verdensberømte søstre Kylie Jenner og Kim Kardashian. (Foto: REGIS DUVIGNAU © Scanpix)

Er det okay ikke at blande sig i den politiske debat, når man er en af verdens største og mest populære internetberømtheder?

Spørger du blandt model, influencer og tv-personlighed Kendall Jenners mere end 150 millioner følgere på tværs af sociale

medier
, så er svaret nej.

Hun er nemlig én af flere kendte ansigter, der de seneste dage har fået hård kritik for ikke at bruge deres platform og rækkevidde til at sprede budskabet om Black Lives Matter-bevægelsen, der lige nu har udløst demonstrationer og protester over hele USA i kølvandet på den 46-årige sorte amerikaner George Floyds død under en brutal politianholdelse den 25. maj.

- Hun har en kæmpe platform og indflydelse, og hvis hun ikke bruger den til at sprede opmærksomhed, så er hun også en del af problemet, lyder det i et af mange vrede tweets rettet mod Jenner, som på daværende tidspunkt ikke havde kommenteret på den igangværende kamp mod politivold og racisme i USA.

Mens Jenners berømte søskende Kylie Jenner og Kim Kardashian begge allerede i starten af sidste uge havde kommenteret offentligt på sagen, så var Kendall Jenner i flere dage

opsigtsvækkende
tavs.

Lørdag tog Kendall Jenner så bladet fra munden og udsendte et

tweet
, hvor hun sammen med
hashtaggene
#JusticeForGeorgeFloyd og #BlackLivesMatter delte et link til en underskriftsindsamling, hvis formål er at få
retsforfulgt
de politibetjente, der var
involveret
i anholdelsen af George Floyd.

Ifølge Morten Saxnæs, der er ekspert i digital branding, burde Kendall Jenner dog have reageret langt hurtigere.

- Jeg synes, hun var for langsom. Jeg tror, hun har været bange for at træde forkert og har villet vente og se, hvad andre store influencere gjorde, men hun skulle have reageret langt tidligere, for det værste, du kan gøre i den situation, er ikke at gøre noget, siger han og tilføjer:

- Viser du ikke din støtte til protesterne, jamen så er du med til at støtte op om det modsatte.

Reklamerede for høretelefoner under protester

Selvom flere brugere roste Jenner for at sætte fokus på emnet, så har andre - ligesom Morten Saxnæs - altså kritiseret influencermillionæren for at være for langsom til at kommentere på de igangværende protester.

- Hvor var du? Hvorfor tog det dig så lang tid at tale om #BlackLivesMatter? Du skulle have sagt det noget tidligere, lyder kritikken fra en bruger i kommentarfeltet under Jenners

tweet
, mens en anden skriver:

- Fatter ikke, hvorfor det tog dig en hel uge at gøre det her, men du lavede reklame for falske Apple AirPods på din Instagram-story.

Det faldt nemlig særligt mange for brystet, at Jenner fredag - samtidig med at demonstranter for fjerde dag i træk protesterede på gaderne i flere amerikanske byer - lagde en reklame for et sæt høretelefoner op på sin Instagram-profil.

- Kendall Jenner har mere end 100 MILLIONER følgere, og hun laver reklame for... AirPods (høretelefoner). Forestil dig, hvor privilegeret og ignorant du skal være (for at gøre det), skriver en bruger på Twitter ledsaget af en video af Jenners reklame.

Kendall Jenner har ikke selv forholdt sig til kritikken, men fulgte natten til tirsdag dansk tid op på sit første

tweet
ved at lægge en række billeder op på sin Instagram-profil, herunder et portræt af den afdøde George Floyd.

Billederne var ledsaget af en tekst, hvor hun blandt andet opfordrede folk til ikke blot at støtte op om Black Lives Matters-bevægelsen på sociale

medier
, men også ude i virkeligheden.

Flere har fået kritik for tavshed

Reality-stjernen er ikke den eneste kendis, der har fået kritik for at have været enten for længe om at vise sin støtte til Black Lives Matter-bevægelsen eller slet ikke have kommenteret på den situation, som USA står i lige nu.

Mediet Insider beskriver blandt andet, hvordan en række YouTube- og TikTok-stjerner i USA er blevet kritiseret heftigt for at poste selfies og andet "normalt" indhold i stedet for at forholde sig til de igangværende uroligheder.

Den sorte rapper Lil Nas X, der sidste år hittede stort med countryhittet 'Old Town Road', var fredag også selv ude at undskylde, at han med egne ord ikke havde brugt sin platform nok til at sætte fokus på problematikken omkring racisme og politivold.

- Jeg føler helt ærligt, at det er blevet så normaliseret, at selv jeg er blevet kold over for politivold mod sorte mennesker. Jeg håber, at noget ændrer sig denne gang, skrev musikeren ud til sine 4,7 millioner følgere på Twitter.

Siden sin undskyldning har Lil Nas X postet flere tweets om Black Lives Matter-bevægelsen og blandt andet opfordret demonstranter til at huske at beskytte deres øjne mod politiets gummikugler. (Foto: Monica Almeida © Scanpix)

Ekspert: Influencerne har et ansvar

Ifølge brandingekspert Morten Saxnæs er der flere grunde til, at vi nu ser fans og følgere lægge pres på influencere og berømtheder for at få dem til at forholde sig til Black Lives Matter-bevægelsen.

- Mange ser de mennesker som

rollemodeller
, som de søger hen imod for at få en form for tryghed, når verden omkring dem er i opbrud. Men kommer der ikke de
reaktioner
og "svar" fra vores idoler, som vi forventer, så bliver vi skuffede, siger Morten Saxnæs og fortsætter:

- Samtidig er vi som mennesker også blevet mere bevidste om, hvor indflydelsesrige influencerne og deres platforme kan være, og derfor bliver folk vrede, hvis de ikke føler, den platform bliver brugt godt nok. Og ud over vreden har vi lige nu et behov for at handle, hvorfor mange lægger pres på influencerne for at tage stilling, siger Saxnæs.

Han kalder det pres, der lige nu rettes mod influencerne for at tage aktivt stilling, for "helt ekstremt" og mindes ikke at have set noget i samme skala tidligere.

Morten Saxnæs mener med rette, at fans og følgere kan lægge pres på berømthederne om at forholde sig til tidens store, politiske samtaleemner. Stjernerne bør nemlig været bevidste om, hvor stor og vigtig en platform de er i besiddelse af.

- Generelt er influencere blevet mere bevidste om, hvilket ansvar de har for at bruge deres platform fornuftigt. De ved godt, at når sådan noget som det her sker, så forventer folk, at de tager del i samtalen og bruger deres indflydelse til noget positivt, siger Saxnæs.

Udenlandske stjerner som musikerne Beyoncé, Billie Eilish og Pink og sportsstjerner som Michael Jordan og LeBron James er blandt de berømtheder, der offentligt har vist deres støtte til Black Lives Matter-bevægelsen.

Facebook
Twitter