Teater jubler over udsigt til fritagelse for skat

Selvejende teatre skal fremover sikres en skattefritagelse af deres overskud, foreslår regeringen.

Hos Vendsyssel Teater er man glade for, at der er udsigt til flere penge til forestillinger. Her ses et billede fra teatrets seneste store forestilling 'Niels Klims underjordiske rejse'. (Foto: Benny Rytter)

- Vi har kæmpet for det i årevis, og det giver jo ikke mening andet. Når vi har overskud på teatret, så skal det da bruges på bedre kvalitet - til vores alle sammens fælles bedste.

Sådan lyder det fra teaterdirektør Lars Sennels fra Vendsyssel Teater efter regeringens udmelding om, at den ønsker at sikre selvejende teatre fritagelse for selskabsskat.

- I det omfang, vi har overskud, kan pengene bruges til at lave teater for. Vi er ikke sat i verden for at tjene penge - derfor giver det jo ikke mening, at et teater er skattepligtigt, siger Lars Sennels.

Har ikke armene over hovedet

Anderledes ser det dog ud hos Aalborg Teater, som sammen med Odense og Aarhus teatre udgør landsdelsscenerne.

Indtil sidste år var landsdelsscenerne samt teatrene under Det Københavnske Teatersamarbejde nemlig i forvejen fritaget for at betale skat.

- Og så kom der sidste år den her udmelding om, at vi skulle betale skat. Og det, synes vi, var problematisk, siger Marianne Lund Jespersen, der er økonomidirektør ved Aalborg Teater.

- Vi er glade for, vi nu ikke skal betale skat alligevel, men det, vi så ikke betaler i skat, bliver så fremover trukket fra det tilskud, vi får fra Kulturministeriet. Så vi har ikke armene over hovedet, siger hun.

Bevillinger til teatre reduceres

Baggrunden for det lovforslag, som skatteminister Karsten Lauritzen (V) vil fremsætte til efteråret er, at regeringen vil sikre, at de selvejende teatre fritages for selskabsskat.

Den fritagelse finansieres ved at reducere bevillingerne til de grupper af teatre, som kommer til at nyde godt af skattefritagelsen med 0,3 procent om året.

Hos Teatrenes Interesseorganisation er man glade for, at regeringen nu ønsker, at teatrene ikke skal være skattepligtige.

Men det er dog ærgerligt, at teatrene samtidig pålægges en besparelse, lyder det fra formanden for organisationen, Dorthe Skøtt Bébe.

- Det er kedeligt, at man vælger at finansiere det ved at trække pengene fra kulturmidler et andet sted. Men det er for mig at se et forsøg på en solidarisk fordeling, som dog kan mærkes som en straf for nogen snarere end et gode. Det havde været dejligt, hvis man havde valgt at se helt bort fra den forventede skatteindtægt, der ville have været, siger hun.

Privatejede teatre, som udlodder overskud til deres ejere, vil fortsat skulle betale skat af overskuddet.

Skatteministeren fremsætter i efteråret 2017 lovforslaget, så ændringen kan få virkning for teatrene fra 1. januar 2018.