Teater opfører DR’s aflyste julekalender

To teatre er gået sammen om at opføre den P1-julekalender, som DR aflyste i sidste øjeblik.

- Det er vigtigt, at vi som kulturinstitutioner og teatre tør debattere DR's håndtering af ’Jul i republikken’, siger Aveny-T’s teaterdirektør Jon Stephensen (th). Her ses han med Lasse Bo Handberg fra Mungo Park - og en julemand - foran DR Byen. (© Mungo Park)

Havde du set frem til at høre P1’s julekalender, ’Jul i republikken’, så er her godt nyt.

De to teatre Mungo Park og Aveny-T er nemlig gået sammen om at skabe en happening med titlen ’Jul i republikken – frit efter en nedlagt julekalender’.

Det sker den 20. december på Aveny-T på Frederiksberg.

Stykket er inspireret af netop DR’s julekalender om den danske kongefamilies nye liv i et socialt boligbyggeri. Julekalenderen blev sløjfet dagen før, den skulle sendes i P1 Morgen som et fast dagligt indslag i december.

Meget tyder på, at kalenderen er blevet lagt ned, fordi den havde påstået politisk slagside. Det, synes vi, er problematisk.

Lasse Bo Handberg, teaterdirektør

- Problematisk aflysning

Fra DR’s kulturdirektør, Tine Smedegaard Andersen, lød forklaringen i sidste uge, at serien samlet set ikke levede op til DR’s standarder, men den forklaring mødte ikke forståelse mange steder.

Heller ikke hos Mungo Parks teaterdirektør, Lasse Bo Handberg:

- Der er blevet sagt og skrevet meget om ’Jul i republikken’, men endnu har ingen offentligt hørt sagens kerne. Meget tyder på, at kalenderen er blevet lagt ned, fordi den havde påstået politisk slagside. Det, synes vi, er problematisk, siger Lasse Bo Handberg i en pressemeddelelse.

Teatret har derfor samlet en masse af de personer, der medvirkede i den aflyste julekalender, heriblandt Mette Horn, Claes Bang, Andreas Jebro, Stine Schrøder Jensen, Jesper Groth og Dan Zahle.

Johanne Schmidt Nielsen er med - igen

Også de to gæsteskuespillere, journalist og forfatter Georg Metz og politiker Johanne Schmidt Nielsen, som netop var en af grundene til, at julekalenderen kort før premieren blev redigeret om og til sidst blev skrottet.

Denne gang er det Heinrich Christensen, der instruerer happeningen. Det sker dog i samarbejde med Lotte Svendsen, der var instruktør på den oprindelige julekalender.

Du kan høre et spot for DR's 'Jul i republikken' her:

Spot til ’Jul i republikken’ på P1