"Terkel i Knibe" i knibe i Norge

Det grove sprog i animationsfilmen "Terkel i knibe" er blevet indklaget for Børneombudsmanden i Norge. "De laver til og med sjov med pædofili", siger en forarget mor.

Det grove sprog i animationsfilmen "Terkel i knibe" er blevet indklaget for Børneombudsmanden i Norge, der skal beskytte landets børn.

I Danmark blev tegnefilmen rost, men i Norge, hvor filmen netop er udkommet på dvd, er mange rystede over den sorte humor og de barske gloser. Flere forældrepar anser "Terkel" som helt upassende for deres børn.

- Der er sekvenser, der er så grove, at jeg nærmest ikke kan fatte det. De laver til og med sjov med pædofili, siger en mor, Sissel Carlsen, til den norske lokalavis Sunnmørsposten.

Et temmelig speciel moral

Den norske filmtilsyn, der bestemmer aldersgrænserne for biograffilm medgiver, at "Terkel i knibe" er hård kost.

- Vi diskuterede den meget grundigt, og vi var enige om, at filmens moral var temmelig speciel. Alligevel mente vi ikke, at den var decideret skadelig, fortæller filmkonsulent Berit Andersen til DR Nyheder Online.

Berit Andersen understreger, at filmen ikke bragte problemer, da den gik i biografen med en aldersgrænse på 11 år og en advarsel til de mindre børn. Men det har ændret sig, efter at filmen er kommet på dvd.

- Vi har fået mange henvendelser pr. mail. Folk er forargede over sproget og over historien. Måske fordi at de yngre børn også ser med, når filmen vises på dvd derhjemme, siger Berit Andersen.

Større identifikation end ved almindelige tegnefilm

"Terkel i knibe" er skrevet og instrueret af den danske stand-up-komiker Anders "Anden" Matthesen og produceret af filmselskabet A-Film. Også i Danmark blev filmen vist med en 11-års grænse.

Især scenen, hvor klassens tykke pige Dorit hopper ud af vinduet, og Terkel reagerer med "Godt, at ingen fik den fede ko i hovedet", fik det danske medieråd til at overveje filmens appel.

- Den hverdagsagtige iscenesættelse og flere mobbescener er så realistiske, at det antages, at mindre børn vil leve sig ind i situationerne og identificere sig mere med figurerne i filmen end med almindelige tegnefilm, skriver Medierådet i sin begrundelse.

Vil ikke gå ind i sagen

Den norske børneombudsmand vil ikke umiddelbart gå ind i sagen om "Terkel i knibe", fordi filmen ikke længere går i biografen. I stedet vil klagerne blive opfordret til at sende en generel klage til filmtilsynet.

- Børneombudsmanden kan kun modtage henvendelser indenfor de første tre måneder, hvor filmen går i biografen, forklarer ombudsmandens rådgiver, Kari Stenquist, til DR Nyheder Online.

FacebookTwitter