Terror-manifest har kunnet købes i Danmark: 'Vi har meget højt til loftet herhjemme'

Hvornår skal man egentlig trække grænsen og nægte at sælge visser bøger og værker?

Vi har bedt Trykkefrihedsselskabet og Institut for Menneskerettigheder forholde sig til Saxo.coms beslutning om at fjerne den norske terrorist Anders Behring Breiviks manifest fra sin hjemmeside. Man har indtil i går, torsdag, kunnet købe manifestets tre bind på hjemmesiden. (Foto: NTB Scanpix © Scanpix)

Indtil for ganske nylig har man kunnet købe den norske terrorist og massemorder Anders Behring Breiviks manifest hos internetboghandlen saxo.com - ligesom det i øvrigt stadig kan købes hos en række internationale internetboghandler.

Det gjorde dr.dk Saxo opmærksom på, hvorefter man resolut valgte helt at fjerne de tre bind i Breiviks manifest fra hjemmesiden.

- De her bøger opfordrer til terror, og det kan vi ikke være med til at understøtte. Så er den sådan set ikke længere herfra, lød det fra pr-koordinator Lærke Jürs i den forbindelse.

Men hvor langt kan man egentlig tillade sig at gå i det talte og skrevne ord? Og hvornår er det okay at trække en grænse og nægte at sælge en forfatter?

Det har vi spurgt Trykkefrihedsselskabet og Institut for Menneskerettigheder om.

Læs deres svar deres herunder.

Aia Fog, formand, Trykkefrihedsselskabet

Aia Fog (til venstre) med Nye Borgerliges formand Pernille Vermund i forbindelse med kommunalvalget 2017. Hun var kandidat for partiet ved valget. (Foto: Nikolai Linares © Scanpix)

Hvad tænker du om, at Anders Behring Breiviks manifest har været til salg på nettet?

- Det tænker jeg egentlig ikke så meget om. Så vidt jeg ved, er det et meget tungt og langt værk, og jeg tænker ikke, at der er så meget salg i det. Jeg kan godt forstå, at Saxo har trukket det tilbage.

Er det en form for censur, at man fjerner bøgerne?

- Saxo er en privat virksomhed, og de må selv bestemme, hvad de vil sætte til salg. Det er fuldstændig deres egen beslutning, hvad de vil have til salg på deres hjemmeside.

Manifestet opfordrer til terror. Har man som virksomhed et moralsk ansvar i forhold til at gøre det utilgængeligt?

- Ja og nej. Vi har ytringsfrihed i Danmark, og vi har ikke en tradition for at forbyde bøger eller værker. Vi har hverken forbudt Hitlers 'Mein Kampf', 'Maos lille røde' eller Koranen. Derfor er det for mig at se helt i orden, hvis man vælger at have Breiviks manifest til salg i Danmark. Men det er Saxos helt eget valg, hvis de ikke vil sælge manifestet. Og det kan der være mange gode grunde til.

Som du selv nævner, kan man stadig købe Hitlers 'Mein Kampf' flere steder. Hvorfor er det ok at sælge den, men ikke Breiviks manifest?

- Titlerne er på mange måder voldsmanifester, men det er fint, de er tilgængelige, for det er historiske dokumenter. Det er vigtigt, at man kan se, hvad der har været skrevet i fortiden, for det er vigtige dokumenter, man kan lære af – og især lære, hvad man ikke skal gøre.

Hvad vægter højest: Publicistisk frihed eller forpligtelsen til ikke at sælge bøger, der opfordrer til terror eller indeholder antisemitiske budskaber og lignende?

- Ytringsfriheden vægter altid højest. Det er kun, når vi kan ytre os frit, og også når de idéer, vi alle tager afstand fra, kan komme ud i det åbne og blive diskuteret, at vi kan udvikle os. Det er en grundlæggende forudsætning for, at vi kan blive klogere som mennesker.

Christoffer Badse, monitoreringschef, Institut for Menneskerettigheder

Christoffer Badse er monitoreringschef hos Institut for Menneskerettigheder og lægger vægt på, at alle borgere og publicister overholder landets love. (© Institut for Menneskerettigheder)

Hvad tænker du om, at Anders Behring Breiviks manifest har været til salg på nettet?

- Man er nødt til at kigge på selve manifestets indhold, og hvis det opfordrer til for eksempel terror, så er det selvfølgelig et problem. Men vi har at gøre med en privat virksomhed, der selv kan vælge, hvad de vil have til salg, når blot virksomheden overholder landets love.

Er det en form for censur, at man fjerner bøgerne?

- Nej, det synes jeg ikke, det er. Hvis der er bred enighed om, at der er racistiske holdninger eller opfordringer til terror i bøgerne, så er det ganske uproblematisk at tage dem ned.

Manifestet opfordrer til terror. Har man som virksomhed et moralsk ansvar i forhold til at gøre det utilgængeligt?

- Det er et kompliceret spørgsmål. Man har altid et moralsk ansvar i forhold til, hvad man er med til at formidle. Men hvis man snakker mere generelt, så har vi meget højt til loftet i Danmark i forhold til ytringsfriheden. Herhjemme har vi vurderet, at det er bedst at få de tossede idéer eller en gal mands værk ud i det åbne fremfor at forbyde det og dermed måske gøre det mere attraktivt for nogle grupper af mennesker.

- I Tyskland har man en anden tilgang - også grundet landets historie - og man har for eksempel forbudt holocaustbenægtelse.

Man kan også købe Hitlers 'Mein Kampf' flere steder - hvordan er det anderledes med Breiviks manifest?

- Som privat virksomhed må man selv vælge, hvad man sælger eller ej. Men i dag, hvor alle er på nettet, skal man jo ikke søge ret længe, før man alligevel kan finde det, man gerne vil. Så det er svært for myndighederne at håndhæve et forbud, uanset hvor man så vælger at lægge snittet.

Hvad vægter højest: Publicistisk frihed eller forpligtelsen til ikke at sælge bøger, der opfordrer til terror eller indeholder antisemitiske budskaber og lignende?

- Alle borgere og publicister skal overholde landets love. Man må ikke opildne direkte til terror, men en forfatter kan jo godt ytre racistiske holdninger i sine værker. Nogle gange skal man huske at skelne forfatteren fra sit værk. Men i tilfældet Breivik er værk og forfatter én og samme ting.

FacebookTwitter