Thomas Blachman i ny bog: Her er mit telefonnummer, bare ring

Danmark har brug for unge mennesker, der kan få idéer, siger X Factor-dommer i ny bog.

- Jeg er her for både at hjælpe børn og forældre på alle niveauer, siger Thomas Blachman, der har skrevet, hvad han selv betegner som "en pamflet" om, hvor vigtigt for samfundet det er, at unge mennesker bliver i stand til at få en god idé.

Thomas Blachman har skrevet en lille bog - eller en pamflet, som han selv kalder det - som, han håber, kan inspirere til et fag i folkeskolen.

- Bare to timer om ugen, siger han i Go’ Morgen P3.

- Så skal I se et sprudlende land. Så skal I se en ungdom, der har mere lyst til at løse problemerne selv, siger han.

Over 55 sider ’råber’ X Factor-dommeren til ungdommen og beder dem rejse sig.

- Alle unge mennesker, rejs jer! Lad fremtidige generationer huske jer for jeres ånd og ikke for jeres forbrug, står der i indledningen af ’Længe leve den kreative masse – beføjelser til ungdommen’.

Problemet er ifølge Blachman, at folkeskolen ikke fordrer elevernes evne til at få idéer.

- Hvert år starter 60.000 nye elever i folkeskolen, og vi ved ikke, hvordan samfundet ser ud, når de er færdige. Men en ting, vi kan være fuldstændig sikre på, er bare, at hvis de ikke kan få ideer, så er de fucked, siger han.

I Danmark har vi ingen råstoffer, påpeger Thomas Blachman, og derfor er vores eneste mulighed for rigdom den kreativitet, der kan komme ud af en god idé.

- Det her land har ikke guld i jorden. Det eneste sted, vi måske har lidt guld, er inde i de unge menneskers hjerner. Og det skal vi have gravet frem, for det er det, vi skal leve af, siger han.

Hjælp til at høre den indre stemme

Idégenerering er blevet underprioriteret, mener Blachman, og nu skal de unge have hjælp til at finde ’kilden i dem selv’. De skal have ro til at kunne høre den lille stemme, som hvisker dem i øret: ’Hvad nu hvis jeg gjorde sådan her?’, siger Blachman.

- I starten er det næsten så svag en hvisken, at man dårligt kan høre den for al den støj, der findes i samfundet, men langsomt bliver den højere og højere (…) Glem, hvad alle de andre spørger dig om. Det vigtigste er at kunne besvare de spørgsmål, man stiller sig selv. Så enkelt er det.

Thomas Blachman ser sin pamflet som et modtryk til ’de kolde vinde’, der blæser i samfundet.

- Vi er ved at blive robotter i stedet for mennesker. Det kræver et modtryk, siger han.

Det gælder altså om at kunne sanse, hvad man har lyst til at skabe. Selvom der er andre impulser, der er nemmere at mærke.

- Der er trods alt noget i verden, der er større end bare at drikke sig stiv og mærke orgasmer. Det eneste, man tænker på, er at få flere orgasmer og drikke sig mere fuld, for det er det eneste, man kan mærke. Men der findes finere signaler i vores legemer, der vil os noget, som vi skal lære at modtage og forstå og arbejde med, siger han.

I ringer bare!

Og det er her, at to timer om ugen i folkeskolen, hvor man dyrker de unges evne til at få og mærke ideer, ville gøre en stor forskel, siger Blachman.

- Det er en totalt animeret ungdom, der vil komme ud af det her, siger han.

Til sidst i forordet til sin nye pamflet skriver Thomas Blachman sit telefonnummer og opfordrer de unge læsere til at ringe på hverdage mellem 12 og 12:30, hvis der er noget, de ikke forstår.

- Så meget brænder jeg for det her, siger han.

’Længe leve den kreative masse – beføjelser til ungdommen’ udkommer hos Gyldendal 1. september. Hør interviewet med Thomas Blachman her:

0:00
FacebookTwitter