Tidligere rockmusiker afslører portræt af kronprins Frederik

Kasper Eistrups portræt af kronprins Frederik blev fredag afsløret på Frederiksborg Slot.

(© Kasper Eistrup/Det Nationalhistoriske Museum)

Et helt nyt portræt af kronprins Frederik er netop blevet afsløret på Frederiksborg Slot i Hillerød.

Kunstneren bag portrættet af Danmarks kommende konge er Kasper Eistrup, der for mange også er kendt som forsanger i rockbandet Kashmir.

Han har dog sideløbende med musikken beskæftiget sig med malerkunsten, og er i dag billedkunstner på fuld tid.

Portrættet af kronprinsen indgår i en ny udstilling på Det Nationalhistoriske Museum med Kasper Eistrups værker, der åbner lørdag.

Sådan ser det nye portræt af kronprins Frederik ud. (© Kasper Eistrup/Det Nationalhistoriske Museum)

Mødtes flere gange med kronprinsen

Kasper Eistrup har fra start været meget beæret over, at han har fået lov til at lave noget, der indgår i en historisk kontekst.

Men det har også været vigtigt for ham, at han er tro mod sig selv som kunstner, fortæller han i et interview med Ritzau.

- Jeg tror, at de fleste kunstnere vil sige, at det at male en kronprins er forbundet med en masse tanker. Alle skal kunne se, at det er ham, men skal også kunne se, at det er mig, der er afsenderen, fortæller han om den store opgave det er at få lov at male så offentligt et portræt.

Kronprins Frederik og ham har dog mødtes mange gange i forløbet, og det har været vigtigt, fordi Kasper Eistrup havde brug for at lære kronprinsen godt at kende.

De har mødtes både, hvor hofchefen og en kammertjener var med, men Kasper Eistrup bad også om, at de mødtes alene.

- Jeg har gerne villet finde ind til hans personlighed. Og det lykkedes, for vi har en super god kemi. Flere gange er han kommet spontant ned på mit værksted for at se, hvordan det gik, siger han og fortæller, at han har spurgt meget ind til, hvad en kronprins egentlig drømmer om.

- Jeg vil skåne ham for at gå i detaljer, men samtalerne har hjulpet mig til at finde et andet udtryk end det, vi kender i forvejen. Alt, hvad der hedder parketgulve, guld og spejle, er valgt fra, siger Kasper Eistrup.

Drømte længe om at blive billedkunstner

Kasper Eistrup er for de fleste kendt fra sin tid i rockbandet Kashmir.

I 2014 proklamerede bandet dog, at de holdt pause på ubestemt tid, og siden da har Kasper Eistrup arbejdet fuld tid som billedkunstner og har også flere udstillinger bag sig.

- Så langt tilbage jeg kan huske, har jeg haft et behov for at sige noget. Skrive noget eller lave tegneseriefortællinger, korte noveller eller den slags. Og allerede på et meget tidligt tidspunkt sagde jeg til min mor, at jeg ville være billedkunstner, når jeg blev voksen, fortæller Kasper Eistrup i et interview med Kulturen på P1.

0:00

Men som han selv forklarer det, skete der i stedet 'alle mulige andre ting'. De 'ting' var skabelsen af bandet Kashmir, der blandt andre står bag hits som 'Mom in Love, Daddy in Space' og 'Rocket Brothers'.

- Så jeg tror, den drøm om billedkunsten faldt lidt i baggrunden, da vi begyndte at blive rock 'n' roll. Jeg tror faktisk, jeg nåede til et punkt, hvor jeg faktisk havde glemt det, siger han.

Men den gamle kunstnerdrøm vendte tilbage, og i sideløbende med musikken begynder Kasper Eistrup at male mere og mere, og i 2006 får han sin første udstilling.

- Den blev modtaget helt fantastisk, og det fik mig til at mærke, at her var noget, som var spændende, og som kunne tilfredsstille et andet behov i mig for at udtrykke mig, fortæller han.

Kasper Eistrup arbejder i sit atelier i Kødbyen på Vesterbro. Han har altid haft en drøm om at blive billedkunstner. (Foto: Linda Kastrup © Scanpix)

Som at lave et album uden lyd og musik

Men vejen fra at være rockmusiker til kunstner er ikke nødvendigvis helt skæv. Tingene hænger ret meget sammen, mener han.

- Man kan sagtens sammenligne det at komponere musik med at male. Når jeg tænker tilbage på det, så var det ligesom om, der skulle to-tre sange til for at føde resten af albummet. Så kom de andre mere eller mindre naturligt som små børn af de første sange. Sådan er det også med malerier, siger han.

Modvinden for ham som billedkunstner har heller ikke rigtigt været der, synes han. I hvert fald ikke i en grad, som han måske havde forventet.

- Det har egentlig været en ret ren modtagelse, synes jeg. Men jeg er jo heller ikke gået fra at være arkitekt til kassedame eller fra bedemand til statsminister. Når jeg skal lave en udstilling er det meget som at lave et nyt album, der er bare ikke lyd og musik. Men det er mine ideer og tanker transporteret over i en udgivelse, siger han.

Kasper Eistrups udstilling 'Fragmentarium' kan opleves på Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot i Hillerød fra 17. november til 3. marts 2019.

FacebookTwitter