Timelang kø for at få tatoveret svastika

Der var rift om pladserne, da en københavnsk tatovør i går aftes opfordrede til, at vi lærer at elske svastikaet.

- Det er jo ikke nogen politiske holdninger i verden, der skal eje så gamle symboler som svastikaet, siger Bjørn Christensen. Han fik onsdag aften tatoveret en kombination af yin og yang og svastikaet. (Foto: Malte Vuorela)

Selvom de fleste forretninger i det indre København er ved at lukke ned onsdag aften, hører man konstant den karakteristiske summen fra tatoveringsapparater på arbejde, gennem de åbne vinduer hos Meatshop Tattoo på Strøget.

Indenfor smager luften af sprit. I aften er der nemlig usædvanligt mange stykker hud, der skal steriliseres, inden de kan blive fyldt med blæk for eftertiden.

Det er hagekorsets aften. Hundredvis af tatovører verden over har sat sig for at befri det mange tusind år gamle symbol fra nazismens svøbe, som de siger. Sådan er det også hos Meatshop. I aften er tatoveringer gratis, så længe motivet er et svastika.

Det positive svastika

En af dem, der er mødt op onsdag aften, er Pernille Weidner, der til daglig er ved at uddanne sig til pædagog. Hun dyrker yoga flere gange om ugen, og er blevet klar over, at symbolet har haft en central rolle i Østen i årtusinder.

- Jeg går meget op i buddhisme og personlig udvikling i det hele taget, og jeg synes, det er et godt tegn på det, jeg selv går op i, siger hun, mens hun sidder der i tatovørstolen.

- Jeg var faktisk ikke klar over, at det betød så mange forskellige ting. Nu har jeg været inde og læse en masse om det og synes, det er rigtig interessant.

Så det er en ny beslutning, at du får tatoveret et svastika?

- Ja, det må man sige.

Hvornår besluttede du dig for det?

- I dag, siger hun og griner.

Hun er ved at få tatoveret logoet for den nye svastika-bevægelse på underarmen – et hagekors i sort blæk omgivet af et hjerte. Det er meget godt med hjertet, siger hun, for så kan folk tydeligere se, at det symboliserer noget positivt. Men hun regner egentlig ikke med, at folk lægger mærke til det.

- Hvis folk endelig kommenterer det, må jeg jo forklare det, så folk får den bevidsthed omkring det. Det er der mange, der ikke har tilsyneladende, siger hun.

Pernille Weidner ønsker med sin tatovering sprede budskabet om, at svastikaet ikke kun symboliserer noget negativt. (Foto: Malte Vuorela)

Nøglen til sind og sjæl

Det er Peter Madsen, der fører nålen, og det er også ham, der har designet motivet. I denne uge har han fyldt godt op i medierne med sit budskab om, at vi skal lære at elske svastikaet.

- Efter min overbevisning er det et kernesymbol, der symboliserer naturkraft, energi, spiritualitet og positivitet. Det er nøglen til sind og sjæl. Det er ikke kun i mit hoved, sådan er det i mange kulturer verden over, siger han.

- Vi prøver at vise folk, at det er sådan, det er. Der er mange, der har misforstået det og tror, at det var Hitler der opfandt svastikaet. Det var det sjovt nok ikke, medmindre han har haft verdens sejeste tidsmaskine. Han var bare bevidst om, at det er et stærkt og smukt symbol, og så har han nærmest voldtaget det og forsøgt at vride al godheden ud af det.

Pernille Weidner ønsker med sin tatovering sprede budskabet om, at svastikaet ikke kun symboliserer noget negativt. (Foto: Malte Vuorela)

Venteværelset i Meatshop Tattoo er stuvende fuldt, og langt ned ad trappen fra førstesalen, hvor forretningen ligger, venter folk på at komme ind. Det havde Peter Madsen ikke regnet med.

- Jeg havde nok forventet 30-40 deltagere, men jeg er ved at mistænke os for at være oppe på 60-80 stykker. Det betyder, at jeg nok kommer til at sidde og tatovere indtil midnat, men det er jeg okay med, siger han.

Yin, yang og hagekorset

Der er konstant tre tatovører i færd med at tusse sig igennem de mange mennesker. Næste levende lærred hos Peter Madsen er helt blankt, når det kommer til kropsudsmykning. Det er Bjørn Christensen på 54. Han har altid drømt om at få en tatovering, og da han så Peter fortælle om svastika-bevægelsen i Aftenshowet i mandags, vidste han, at nu skulle det være. For symbolet står for alle de ting, han selv holder af.

- Det er kærlighed, og det er lykke, sol og balance. Alt det, der er rart i virkeligheden, fortæller han.

Han har kombineret det med yin og yang, for som han siger, så har livet også skyggesider, og det ligger i dét tegn. Men svastikaet symboliserer balancen, fortæller han.

- Hvis jeg havde turdet, havde den siddet lige her, siger han og placerer spidsen af pegefingeren midt mellem øjnene.

- Det er jo ikke nogen politiske holdninger i verden, der skal eje så gamle symboler som svastikaet. Jeg ved, at nynazister stadigvæk fastholder at bruge det, så nu håber jeg, at Peter vender mit svastika den rigtige vej.

Pernille Weidner ønsker med sin tatovering sprede budskabet om, at svastikaet ikke kun symboliserer noget negativt. (Foto: Malte Vuorela)
Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk