Tina Turner kunne eje et rum som ingen anden: 'Hun har sat et kæmpe aftryk'

Dronningen af Rock'n Roll med den kraftfulde vokal er død, 83 år gammel.

Ifølge musikredaktør på Berlingske, Nanna Balslev, havde Tina Turner en helt særlig stemme med en enorm råstyrke. Her ses hun ved en optræden på hendes 'Wildest Dream'-tour i 1996. (Foto: © STRINGER, Ritzau Scanpix)

Generationer har skrålet med på numre som 'Proud Mary' og 'What's Love Got To Do with It', og nogle har måske endda syntes, at hun var 'Simply (the) Best'.

Stemmen bag de legendariske numre, Tina Turner, er død, 83 år gammel.

I løbet af sin lange karriere formåede hun at sætte dybe spor i musikbranchen, som hun var en del af i mere end et halvt århundrede.

Hun fik sit musikalske gennembrud i 1960'erne sammen med sin daværende mand Ike Turner og opnåede siden at skabe en glorværdig solokarriere, der gjorde hende til dronningen af rock'n roll.

- Hun har sat et kæmpe aftryk, understreger Nanna Balslev, der er musikredaktør på Berlingske og DJ.

- Ikke kun som sangerinde, men også som performer. Den måde at gå ind og eje et rum og bare være sådan nærmest en maskine, der bare kører, siger hun.

En evne, som sangerinder, der er fulgt efter, i den grad er blevet påvirket af. Helt oplagt er det at nævne megastjernen Beyonce, mener Nanna Balslev.

- Beyonce havde ikke lydt og opført sig, som hun gør, uden Tina Turner, siger musikredaktøren.

Nanna Balslev har hørt Tina Turners musik, siden hun var barn. Især husker hun ’Private Dancer’-pladen, som blev et stort comeback for rocklegenden i 1984.

Helt særegent for Turner var hendes stemme.

- Hun har sådan en råstyrke i sin stemme, som man ikke så tit ser hos kvinder. Hun har en rocket power, som jeg lettest kan sammenligne med James Brown, siger hun.

Et enormt hårdt liv

Musikken har selvsagt fyldt meget i Tina Turners liv, men hun var også et menneske med en hård opvækst og voldelige forhold bag sig.

Særligt bruddet med Ike Turner, som hun dannede både musikalsk og privat duo med indtil skilsmissen i 1976, har dannet rammen for mange interviews og historier om sangerinden.

Blandt andet i dokumentaren 'Tina' fra 2021, som Nanna Balslev gerne vil anbefale at se.

- Noget af det rørende i den dokumentar var hendes evne til, at det på en måde virker, som om hun har sat et punktum.

Her ses Tina Turner optræde i Göteborg i 1990:

- Hun er elsket af enormt mange mennesker, men har også haft et enormt hårdt liv, både med sin opvækst, men også med sit forhold til Ike.

Selvom Nanna Balslev ærgrer sig over, at hun aldrig nåede at opleve rockidolet synge hjertet ud på en livescene, under hun dog Tina Turner det otium, som hendes sidste år blev.

Her levede hun fra 1994 i Schweiz med sin tyske mand Erwin Bach, som hun efter en både turbulent barndom og voldeligt forhold fandt kærligheden sammen med.

- På en måde fik jeg det sådan, at hun bare skulle have lov at leve sit bedste liv.

Håber, hun bliver husket for musikken

Nanna Balslev håber, at Tina Turners personlige historie fremover vil træde lidt i baggrunden, når man tænker tilbage på den legendariske sangerinde.

- Det er trist, hvis hun skal defineres af det brud, fordi hun også var så meget andet, siger musikredaktøren.

- Hendes musik kan sagtens tale for sig selv.

Hvis du har lyst til at mindes Tina Turner og lytte til hendes kraftfulde vokal, så har Nanna Balslev her udvalgt tre numre, som har gjort særligt indtryk på hende.

  • 'Proud Mary' (1971). Helt klart. Det er et af hendes bedste numre.

  • 'Golden Eye' (1995, temasang til James Bond-filmen af samme navn). Det er en ballade, og den er lidt mere storladen, men alligevel også sindssygt fed.

  • 'I Can't Stand the Rain' (1984). Den er lidt 80'er agtig, men det er en helt anden lyd, end det man kendte hende for. Hun genopfandt sig selv med det album, 'Private Dancer'.