Tinder under coronakrisen? Det må du godt - og det skal du undgå

Eksperterne guider dig til, hvordan du kan date, samtidig med du passer på dig selv og din partner.

Du må godt være tæt på din partner, hvis I i forvejen har "et husstandslignende kontakt". Ellers skal du holde munden for dig selv og i gang med taster og webcam. (Foto: Hendo Wang © Unsplash)

Du arbejder måske hjemme og føler dig nærmest indespærret. Vennerne ser du ikke så ofte længere, og weekendens fester, som føltes som en befrielse fra den kedelige hverdag, ser ud til at have lange udsigter.

Netop i disse dage kan det være fristende for mange at hive mobiltelefonen frem og swipe til højre og venstre på datingappen Tinder, og forsøge at finde den næste kærlighed på Happn eller Grindr.

Men tænk dig grundigt om inden. Sådan lyder opfordringen fra Christian Wejse, der er lektor i global sundhed på Institut for Folkesundhed ved Aarhus Universitet og afdelingslæge på Aarhus Universitetshospital, hvor han netop i disse dage behandler coronapatienter.

- Som udgangspunkt er der jo intet galt i at bruge en datingapp for tiden. Faktisk er der en del, der tyder på, at immunforsvaret fungerer bedre, hvis man er forelsket. Men når det gælder om at mødes, skal man være meget forsigtig. For i øjeblikket skal vi betragte alle vores medmennesker som potentielle smittebærere. Det gælder også dates, siger han.

Derfor foreslår han, at man går tilbage til de gamle dyder, hvis man absolut skal date lige nu.

Gå tilbage til kærestebrevet

- Jeg synes faktisk ikke, man skal date nye kontakter, som situationen er lige nu. Man kunne måske bruge tiden på at udforske nogle andre facetter ved personen – og derfor vil jeg gerne slå et slag for kærestebrevet, som man jo kunne sende på en sms eller i datingappen i stedet, siger han.

Hvis du og dit match allerede er kommet ind i en seriøs datingrutine, så er Christian Wejse lidt mindre kantet i sine anbefalinger. For man må gerne være i tæt kontakt med dem, man er i "husstandslignende kontakt" med, som han siger.

- Hvis en af parterne har symptomer, så skal man naturligvis ikke ses. Men hvis begge er symptomfri, og hvis begge har haft begrænset risiko for at blive udsat for coronavirus, så er risikoen formentlig ret lille. Dog er der formentlig desværre også en risiko for at smitte tidligt i forløbet, inden man har udviklet symptomer. Den risiko er nok lille, men vil i højere grad være til stede ved tæt kontakt så som kys.

Vil det sige, at man i så fald gerne må mødes?

- Så vil jeg foreslå en gåtur i den friske luft, men kærestebrevet over sms'en er igen den mest sikre løsning, siger Christian Wejse.

Masser af fordele ved at date over videoopkald

Selvom det kan virke surt for mange at skulle date over mobilen eller laptoppen, så kan der faktisk være fordele ved det. Det mener Jakob Olrik, der er sexolog og forfatter.

- Vi kan jo videodate over Facetime og Skype. Når vi gør det, så kommer der andre ting frem, og vi slipper for at tage nogle af de gamle vaner med, når vi dater over et videoopkald. Det kan for eksempel være den situation, hvor vi ikke bare ses, har sex og så glemmer alt om at skrive sammen bagefter, siger Jakob Olrik.

En anden fordel er, at der er mulighed for et langt og solidt forspil, der ofte intensiverer energien og får spændingen til at sprudle endnu mere.

- Og ingen siger jo, man behøver at lave en klassisk date. Man kan jo også lave noget frækt, hvor den ene dirigerer spillet, og man så bagefter bytter om på rollerne, siger han.

Vær opmærksom på at videoerne kan blive delt

I så fald anbefaler han først og fremmest, at man bruger sin sunde fornuft, så man undgår at videoerne bliver delt, og at man eventuelt lader være med at vise sit ansigt. Og hvis begge parter accepterer efter et par videodates, bør man ifølge Jakob Olrik bruge ekstra meget energi på at beskrive, hvad der sker med ens egen krop under legen.

For det kan ofte være svært for den anden part at få de samme indtryk, når det foregår gennem en halvpixeleret video i forhold til et fysisk møde.

- Der kan faktisk være en fordel i at date på den her måde. Vi ved, at par, der er i langdistanceforhold, er mere romantiske end dem, der er i et forhold, hvor de bor tæt på hinanden. Langdistancepar opbygger en længsel, som par, der ses hver dag, i mindre grad har. Og den romance kan være en fordel for et forhold – men også for det første møde, når det igen vil være muligt at mødes.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk